LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Νοεμβρίου 2024 20:10

Γεωργία: Ενδείξεις νοθείας στις εκλογές

Σήμερα, το αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, η έρευνα του οποίου το Σάββατο έδωσε τη νίκη στην αντιπολίτευση έκανε λόγο για «χειραγώγηση των εκλογών σε τοπικό επίπεδο». Η αντιπολίτευση και η πρόεδρος της χώρας δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα των εκλογών

Γεωργία - Εκλογές

«Εκτεταμένη νοθεία» ανακοίνωσε ένα αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων που παρακολούθησε τις εκλογές στην Γεωργία. Αναλύσεις των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία, που καταγγέλθηκαν από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση υποδηλώνουν εκτεταμένη νοθεία, ανακοίνωσαν σήμερα ένα ινστιτούτο δημοσκοπήσεων που παρακολούθησε τις εκλογές και μια οργάνωση εκλογικών παρατηρητών.

Η Εκλογική Επιτροπή ανέδειξε νικητή των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα Γεωργιανό Ονειρο με το 53,9% των ψήφων, μία εκλογική διαδικασία που, όπως κατήγγειλαν οι διεθνείς παρατηρητές, έβριθε παραβιάσεων και παρατυπιών, οι οποίες χρήζουν έρευνας, σύμφωνα με τις δυτικές χώρες.

Ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το 37,7% των ψήφων.

Γεωργία - Εκλογές

Η αντιπολίτευση και η πρόεδρος της χώρας δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα των εκλογών

Η αντιπολίτευση δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα και η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι -σε ρήξη με την κυβέρνηση- δήλωσε και εκείνη ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας. Θεώρησε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, όπως έδειξαν τα δύο exit polls που προέβλεψαν ότι η αντιπολίτευση εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η νίκη του «Γεωργιανού Ονείρου» οδηγεί τη χώρα του Καυκάσου στην αγκαλιά της Μόσχας και απομακρύνει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί πολύτιμο στόχο για ένα τμήμα του πληθυσμού, εγγεγραμμένο και στο Σύνταγμα της χώρας.

Η Εκλογική Επιτροπή επιμένει ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και κάλεσαν την πρόεδρο Ζουραμπισβίλι να παράσχει αποδείξεις επειδή ισχυρίστηκε ότι έγινε νοθεία. Η ίδια ωστόσο έχει πει ότι η εύρεση αποδείξεων είναι δική τους δουλειά και όχι δική της. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Σήμερα, το αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, η έρευνα του οποίου το Σάββατο έδωσε τη νίκη στην αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεών του και των επίσημων αποτελεσμάτων «δεν μπορεί να εξηγηθεί από συνηθισμένες μεταβολές» και έκανε λόγο για «χειραγώγηση των εκλογών σε τοπικό επίπεδο».

Το ινστιτούτο αυτό διενεργεί exit poll από το 2012 και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, αυτά αντιστοιχούσαν γενικά στα επίσημα αποτελέσματα.

Γεωργία - Εκλογές

Γεωργία: Τα exit poll έδειξαν άλλο νικητή

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του Γεωργιανού Όνειρου πιστώνεται με το 53,9% των ψήφων, έναντι 37,7% του μετώπου της αντιπολίτευσης. Τα exit poll της Edison Research έδειξαν ότι η αντιπολίτευση κέρδισε το 51,9% των ψήφων, έναντι 40,9% του κυβερνώντας κόμματος.

Σύμφωνα με την Edison Research, «η απόκλιση από τα στατιστικά αναμενόμενα αποτελέσματα ήταν ευρέως διαδεδομένη, αλλά πιο έντονη σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα σε αγροτικές περιοχές». Αυτό το ινστιτούτο λέει ότι χρησιμοποιεί τα ίδια μοντέλα δημοσκοπήσεων που θα χρησιμοποιήσει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου για τα μέσα ενημέρωσης ABC, CBS, CNN και NBC.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε, μεταξύ άλλων μεθόδων, την κυβέρνηση ότι εξαγόρασε ψήφους και άσκησε πιέσεις σε ψηφοφόρους, ιδιαίτερα σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Ένας διάσημος οργανισμός που συλλέγει και αναλύει εκλογικά δεδομένα, η Europe Elects, ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν σε θέση να «διαπιστώσει από ανεξάρτητες πηγές ενδείξεις νοθείας» στη Γεωργία με βάση τα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής.

«Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Γεωργίας του 2024 παρουσιάζουν κατάφωρα νοθευμένα αποτελέσματα, εκτός από τις εκλογικές παραβιάσεις που αναφέρθηκαν αλλού από παρατηρητές», ανέφερε η οργάνωση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Οι ΗΠΑ προχώρησαν στη σύλληψη δεξαμενοπλοίου που αναχώρησε από τη Βενεζουέλα χωρίς έγκριση23:59ΟΗΕ: Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν23:46Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου: Επιστροφή στις νίκες για τους ερυθρόλευκους23:36Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου23:26Πάτρα: Παρουσιάστηκε και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 30χρονου23:12Χωρίς ταξί η Θεσσαλονίκη για 48 ώρες22:58Ιράν: Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών22:44Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε στον αέρα αυτοκίνητο22:30Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Οδησσού22:16ΕΕ-Mercosur: Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση της "ιστορικής" συμφωνίας22:02Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα21:48Έρευνα ΑΝΤ1 - Τι κρύβεται πίσω από το προφίλ  "EMILY" που διέρρευσε το βίντεο το οποίο πυροδότησε τη "βόμβα" στην Κυπριακή Προεδρία21:34Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών21:20ANT1 Sports: Την Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, για την Ευρωλίγκα21:06Χιόνια και παγετός σε Γιάννενα και Άρτα20:52Σάλος στην Κύπρο: Εκτυλίσσεται πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με τη διαρροή βίντεο από "αινιγματικό" λογαριασμό 20:38Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα;20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Σαράφογλου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Μετά τη Βενεζουέλα, το Ιράν19:56Λαμία: Άνοιξαν οι αγρότες την παλιά εθνική οδό στη Θήβα 19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο