LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2024 15:02

Κάνδανος - Στάινμαγερ: Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα

Μιλώντας στα ελληνικά, ο Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε συγχώρεση για τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ και ευχήθηκε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ - Κάνδανος

«Η βαρβρότητα και η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών στην Κάνδανο μου κόβει ακόμα και σήμερα την ανάσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, από τη μαρτυρική Κάνδανο Χανίων, όπου έδωσε σήμερα το μεσημέρι το «παρών» σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας, που διοργάνωσε ο δήμος.

Μιλώντας, μάλιστα, στα ελληνικά ζήτησε συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ: «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της Γερμανίας για μία 10ετία να τιμωρήσει αυτά τα εγκλήματα αλλά και τη σιωπή. Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτήν την ντροπή». Όπως πρόσθεσε, «όλοι μαζί θα πρέπει να διατηρρήσουμε άσβεστη τη μνήμη αυτών των θηριωδιών που ακόμα και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν, προκειμένου να μη ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Κανδάνου, τους ευχαρίστησε για τη μεγαλοψυχία τους να τον υποδεχτούν λέγοντας ότι αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να έρθει σε αυτό το μαρτυρικό χωριό ένας Γερμανός Πρόεδρος και εξέφρασε την ευγωμοσύνη του για αυτό το γεγονός.

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ - Κάνδανος

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ο κ. Στάινμαγερ ευχήθηκε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές, τονίζοντας ότι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Φιλίας εργάζεται για να διατηρρηθεί άσβεστη η μνήμη αυτών των γεγονότων ως μία διδαχή για το μέλλον.

Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου, Αντώνης Περάκης, εστιάζοντας στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, επεσήμανε ότι η σημερινή επίσκεψη, υψηλού συμβολισμού, του Προέδρου της Γερμανίας μπορεί να βάλει τις βάσεις για να ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, είναι ένα ζήτημα που δεν λύνεται μονομερώς από τη γερμανική πλερά, αλλά είναι σε ισχύ από την ελληνική.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στην Κάνδανο και συνομίλησε με επιζώντες, οι οποίοι για ακόμη μία φορά τού έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείο, ζητώντας δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των Ναζί στο μαρτυρικό χωριό. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος, μετά το τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, απευθυνόμενος στον κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων, αλλά την έσπρωξε στο ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Είστε δεσμευμένοι στην ιστορική ευθύνη. Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχκό δάνειο είναι μία ηθική επιταγή από την πλευρά σας που δεν κλείνει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Αμπελόκηποι: Ένας νεκρός από την έκρηξη στη πολυκατοικία (εικόνες)

Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ, πήραν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπήκε σε απορριμματοφόρο και απάντησε στον Μπάιντεν (βίντεο)

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψειςΧθες 22:16 | Ειδήσεις

Η εκτιμώμενη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Αθήνας είναι περίπου 23.000.

Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)Χθες 21:54 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος ανιψιός του Φανούρη Καργάκη, ισχυρίζεται πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του 27χρονου, βρισκόταν σε γάμο.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΧθες 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 53χρονης23:59Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)23:43Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο