LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2024 13:09 | Ανανέωση: 30 Οκτωβρίου 2024 13:09

Μητσοτάκης σε Στάινμαγερ: Τα θέματα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένουν ζωντανά

Νωρίτερα ο κ. Στάινμαγερ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το γεγονός ότι αύριο θα επισκεφθεί την Κάνδανο αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Επίσης ανέφερε ότι για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και σημείωσε ότι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πραγματικά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία θεωρώ ότι αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις περνούν σε μια διαφορετική εποχή, αφήνοντας πίσω μας μια ταραχώδη περίοδο κρίσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και ως ευρωπαίοι εταίροι που αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα επιλύσουμε.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Θα ήθελα, όμως, να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε αύριο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία.
Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε. Ωστόσο, θα ήθελα να αποδώσω ιδιαίτερη αξία στην παρουσία σας στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία μεγάλης σημασίας για εμάς.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για την επίσκεψή σας. Προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική πορεία προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση και τον χρόνο σας, κύριε πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι στην Ελλάδα και να πω ότι θυμάμαι και τις εύκολες περιόδους στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις δύσκολες.

Επομένως, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές, και ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα. Μόλις χθες επισκεφθήκαμε την παραγωγική μονάδα της γερμανικής εταιρείας Boehringer - Ingelheim, κοντά στην Αθήνα.
Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών, θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει την ελευθερία παγκοσμίως και θα αποτελεί μέρος όπου αξίζει να ζει κανείς.

Νωρίτερα ο κ. Στάινμαγερ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ελληνική Λύση: Τώρα για τον πρωθυπουργό λίγο πριν τις εκλογές μιλάει για ένα ζωντανό θέμα. Γιατί λοιπόν δεν τα διεκδικεί τώρα τα λεφτά από τους Γερμανούς;

"Δεν ξέρουμε τι εννοεί ο Γερμανός πρόεδρος για τη νομική επίλυση του ζητήματος των επανορθώσεων, αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Υπάρχει όμως η ηθική δέσμευση της Ελληνικής Λύσης ότι θα πάρουμε και το τελευταίο ευρώ από τους Γερμανούς.

Το ζητούμενο δεν είναι τι λέει η κα. Σακελλαροπούλου, τώρα στα στερνά της, αλλά τι κάνουν ο Μητσοτάκης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι σήμερα έθαψαν το θέμα. Τώρα για τον πρωθυπουργό λίγο πριν τις εκλογές μιλάει για ένα ζωντανό θέμα. Γιατί λοιπόν δεν τα διεκδικεί τώρα τα λεφτά από τους Γερμανούς;"


Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξανδρούπολη: Δολοφονήθηκε άστεγος, συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Μέση Ανατολή - Βομβαρδισμοί: Λουτρό αίματος στην Λωρίδα της; Γάζας (εικόνες)

Ομοφοβία σε γυμνάσιο του Λαυρίου - Πατέρας: Επικίνδυνες απόψεις άκουσαν τα παιδιά μας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψειςΧθες 22:16 | Ειδήσεις

Η εκτιμώμενη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Αθήνας είναι περίπου 23.000.

Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)Χθες 21:54 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος ανιψιός του Φανούρη Καργάκη, ισχυρίζεται πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του 27χρονου, βρισκόταν σε γάμο.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΧθες 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 53χρονης23:59Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)23:43Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο