LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2024 13:09 | Ανανέωση: 30 Οκτωβρίου 2024 13:09

Μητσοτάκης σε Στάινμαγερ: Τα θέματα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένουν ζωντανά

Νωρίτερα ο κ. Στάινμαγερ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το γεγονός ότι αύριο θα επισκεφθεί την Κάνδανο αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Επίσης ανέφερε ότι για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και σημείωσε ότι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πραγματικά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία θεωρώ ότι αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις περνούν σε μια διαφορετική εποχή, αφήνοντας πίσω μας μια ταραχώδη περίοδο κρίσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και ως ευρωπαίοι εταίροι που αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα επιλύσουμε.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Θα ήθελα, όμως, να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε αύριο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία.
Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε. Ωστόσο, θα ήθελα να αποδώσω ιδιαίτερη αξία στην παρουσία σας στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία μεγάλης σημασίας για εμάς.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για την επίσκεψή σας. Προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική πορεία προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Μητσοτάκης - Στάινμαγερ

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση και τον χρόνο σας, κύριε πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι στην Ελλάδα και να πω ότι θυμάμαι και τις εύκολες περιόδους στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις δύσκολες.

Επομένως, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές, και ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα. Μόλις χθες επισκεφθήκαμε την παραγωγική μονάδα της γερμανικής εταιρείας Boehringer - Ingelheim, κοντά στην Αθήνα.
Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών, θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει την ελευθερία παγκοσμίως και θα αποτελεί μέρος όπου αξίζει να ζει κανείς.

Νωρίτερα ο κ. Στάινμαγερ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ελληνική Λύση: Τώρα για τον πρωθυπουργό λίγο πριν τις εκλογές μιλάει για ένα ζωντανό θέμα. Γιατί λοιπόν δεν τα διεκδικεί τώρα τα λεφτά από τους Γερμανούς;

"Δεν ξέρουμε τι εννοεί ο Γερμανός πρόεδρος για τη νομική επίλυση του ζητήματος των επανορθώσεων, αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Υπάρχει όμως η ηθική δέσμευση της Ελληνικής Λύσης ότι θα πάρουμε και το τελευταίο ευρώ από τους Γερμανούς.

Το ζητούμενο δεν είναι τι λέει η κα. Σακελλαροπούλου, τώρα στα στερνά της, αλλά τι κάνουν ο Μητσοτάκης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι σήμερα έθαψαν το θέμα. Τώρα για τον πρωθυπουργό λίγο πριν τις εκλογές μιλάει για ένα ζωντανό θέμα. Γιατί λοιπόν δεν τα διεκδικεί τώρα τα λεφτά από τους Γερμανούς;"


Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξανδρούπολη: Δολοφονήθηκε άστεγος, συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Μέση Ανατολή - Βομβαρδισμοί: Λουτρό αίματος στην Λωρίδα της; Γάζας (εικόνες)

Ομοφοβία σε γυμνάσιο του Λαυρίου - Πατέρας: Επικίνδυνες απόψεις άκουσαν τα παιδιά μας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα (εικόνες)Χθες 16:25 | Ειδήσεις

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν τώρα εκλογές. Ποια η γνώμη τους για τον ανασχηματισμό. Όλα τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)Χθες 23:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Άμεση θα είναι η εφαρμογή τους.

Ετοιμάζεται η Γκίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)Χθες 19:48 | Ειδήσεις

Η πορεία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τις ΗΠΑ... στην πρεσβεία της Αθήνας μέσα από ένα mini-docu του ant1news.gr.

Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)Χθες 21:31 | Ειδήσεις

Μεσαιωνικές οι συνθήκες που υπάρχουν σε δημόσια υπηρεσία της Πάτρας. Η μαρτυρία πολίτη και η εξήγηση των φορέων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βαλ Κίλμερ: Η δύσκολη διαδρομή του 65χρονου ηθοποιού (βίντεο)23:59Μασκ: "Παραίτηση" βλέπει το Politico - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος23:48Fiba Europe Cup: Ο ΠΑΟΚ, νίκησε την Σολέ και πάει... τελικό!23:39Εργατικό ατύχημα - Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος που έπεσε από φορτηγό 23:29Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη23:21Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)23:08Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: 4 ανήλικοι στο νοσοκομείο - “Κόπηκε” στα δύο το αυτοκίνητο (εικόνες)22:55Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει (εικόνες)22:42ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Κέρδισε η Ένωση... στον τελικό Κυπέλλου ο Ολυμπιακός22:28Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)22:14Γαλλία: Βρεφονηπιοκόμος σκότωσε μωρό 11 μηνών22:00Χαλάνδρι: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην Εθνικής Αντιστάσεως21:46Ηράκλειο: Νεκρή μία γυναίκα σε τροχαίο21:33Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Όλες οι αργίες της χρονιάς21:20Ηράκλειο: Ένοχος ο νονός που ασελγούσε στο ανήλικο βαφτιστήρι και την αδερφή του21:06ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται η Μπατζελή στην Επιτροπή δεοντολογίας20:52Greek Basketball League: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ και των πλέι άουτ20:39Θεσσαλονίκη: Παιδάκι τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο20:26Παιδική πορνογραφία - Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο20:12Ετοιμάζεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο