ΦΠΑ: Κλείνει το κενό – αυξάνεται ο χώρος για νέες φοροελαφρύνσεις
Σταθερά καθοδική πορεία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το Δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», το 2022 το κενό ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα καταγράψει σημαντική υποχώρηση στα επίπεδα του 13% από 17,8% το 2021. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2023 και 2024 για να φτάσει στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 9% έως το 2026-2027.
«Και όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο καταφέρνετε και εξιχνιάζετε μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια εξειδίκευση, τόσο θα προσθέτετε παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας, το 2027», δήλωσε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση του κενού ΦΠΑ ήταν οι ψηφιακές συναλλαγές, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ευρεία χρήση των POS και σειρά ακόμα παρεμβάσεων όπως:
- Η εφαρμογή των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών τιμολογίων.
- Η εφαρμογή του myDATA για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΑΔΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
- Η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
- Η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλους του κλάδους λιανικής.
- Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ.
- Η αγοραπωλησία ακινήτων αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Κλείδωμα των δηλώσεων
Επιπλέον, το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ φαίνεται πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των απωλειών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας καθώς οι υπόχρεοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόχρεες επιχειρήσεις δεν μπορούν να διορθώνουν τα στοιχεία του ΦΠΑ.
Μάλιστα από την 1η Οκτωβρίου του 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 θα μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και θα περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που θα έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myDATA».
Με κεντρικό άξονα, οι φορολογικοί έλεγχοι να είναι πιο αποτελεσματικοί, ειδικές μονάδες κρούσης της ΑΑΔΕ είναι πλέον εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Με το σύστημα «έλεγχος live» οι ελεγκτές είναι συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων για την διευκόλυνση και την επιτάχυνση του ελέγχου.
Μέση Ανατολή - Βομβαρδισμοί: Λουτρό αίματος στην Λωρίδα της; Γάζας (εικόνες)
Παναθηναϊκός: Ο Βιτόρια “κλειδώνει” για την αντικατάσταση του Αλόνσο
Καιρός: Γενικά αίθριος με μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη