LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: Σήμερα 07:52

Κούβα: Νεκροί και καταστροφές από τον κυκλώνα Όσκαρ (εικόνες)

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση της χώρας, ωστόσο είναι μεγάλες οι πληγές τις οποίες άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας που έπληξε το νησί.

Κούβα - Όσκαρ

Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται από χθες Τρίτη στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές κι επτά νεκρούς, κατά νεότερο επίσημο απολογισμό.

Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησης και του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

Χθες Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Κούβα - Όσκαρ

Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

Κούβα - Όσκαρ

Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, η οποία έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Κούβα - Όσκαρ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Ισραηλινό σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (εικόνες)

Εορτολόγιο - 23 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Καιρός: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις την Τετάρτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑμαλιάδα – Νεκρά βρέφη: Η μάνα της 24χρονης είχε χάσει το μωρό τηςΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες στις οποίες ζούσε η 24χρονη και τα μωρά που «χάθηκαν».

Βιασμός στη Λέσβο - Δικηγόρος ανήλικης: Δεν υπάρχει θέμα πορνείας ούτε μαστροπείαςΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Τι είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του κοριτσιού σχετικά με τις δηλώσεις της μητέρας της, την καταγγελία στο "Χαμόγελο" και τις πληροφορίες περί αιμομιξίας.

Τρίκαλα: Νεαροί έστηναν κόντρες και “τις ανέβαζαν” στο Instagram (βίντεο)Σήμερα 11:04 | Ειδήσεις

Στο instagram ανέβαζαν τα βίντεο με τις κόντρες που έστηναν νεαροί στα Τρίκαλα. Επικίνδυνη οδήγηση στην εθνική οδό.

Λίβανος: Ισραηλινό σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (εικόνες)Σήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Χωρίς σταματημό ήταν και τη νύχτα της Τρίτης οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο γιος του πήρε την ελληνική ιθαγένεια11:20Τρίκαλα: Νεαροί έστηναν κόντρες και “τις ανέβαζαν” στο Instagram (βίντεο)11:12Θεσσαλονίκη: Πολεμικά αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από την πόλη11:01Μεξικό: Δεκάδες νεκροί από ανταλλαγή πυρών καρτέλ και στρατού10:48Στυλιανίδης: Ενημερώθηκα για τη γραμμή μας στα εθνικά και με ικανοποιεί10:35Κύθηρα: Διάσωση ναυαγών μετά από βύθιση ιστιοφόρου (βίντεο)10:21Νοτοπούλου για πρωτοβουλίες Τσίπρα: Ας μιλήσουμε για το νέο που θα γεννηθεί10:08Χιλή – Χόρχε Βαλδίβια: Στη φυλακή για βιασμό ο ποδοσφαιριστής09:54ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 25 Οκτωβρίου09:41Έλεγχος στα κινητά των παιδιών: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τους γονείς09:27Αντωνίου στο “Καλημέρα Ελλάδα”: Σε καμιά δημόσια υπηρεσία δεν ξέρουν πώς να φερθούν σωστά στα ΑμεΑ09:14Μεσολόγγι: Στη φυλακή νεαροί που έκλεβαν σχολεία09:00Βιασμός στη Λέσβο - Δικηγόρος ανήλικης: Δεν υπάρχει θέμα πορνείας ούτε μαστροπείας08:47Τεμπη - Γεράσιμος Γεωργιάδης: Στην Ιταλία συνεχίζεται η θεραπεία του επιζώντα του πρώτου βαγονιού08:34Κούβα: Νεκροί και καταστροφές από τον κυκλώνα Όσκαρ (εικόνες)08:20Μήλος: Κάτοικος του νησιού κέρδισε δικαστήριο για το χτύπημα της καμπάνας08:07Αμαλιάδα – Νεκρά βρέφη: Η μάνα της 24χρονης είχε χάσει το μωρό της07:54Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός ζήτησε από πολίτη με ακρωτηριασμένο χέρι… απόδειξη του ακρωτηριασμού07:40Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη07:27ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη απεργίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης07:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο