LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2024 10:29

“ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”: 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά σε μία εβδομάδα

Στους παραλήπτες τους έφθασαν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά εξετάσεων για τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. 


 

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποστολής ενημερωτικών SMS από το υπουργείο Υγείας, για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καλώντας τους δικαιούχους να προγραμματίσουν τις προληπτικές εξετάσεις και να μην τις αμελήσουν. Αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση ότι η υγεία μας ξεκινάει από την πρόληψη.

Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους. Το πρόγραμμα αυτό αφορά γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία με το υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο self-test, μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεάν κλινική εκτίμηση από ιατρό γαστρεντερολόγο και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα πραγματοποιηθεί και δωρεάν διαγνωστική κολονοσκόπηση.

Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 2.619.868 γυναίκες για εξέταση test Pap (για γυναίκες 21-29) ή για μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65). Το πρόγραμμα για την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορά γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών οι οποίες διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης εντελώς δωρεάν στις γυναίκες για τις οποίες υπάρχουν ευρήματα.

Μήτρα - γυναικεία γεννητικά όργανα

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι των προληπτικών εξετάσεων λαμβάνουν τα παραπεμπτικά τους μέσω άυλης συνταγογράφησης ή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους σε δομές υγείας και συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου.

«Η υγεία μας είναι προτεραιότητα για αυτό δεν αγνοούμε το SMS. Όταν λάβετε το μήνυμα από το υπουργείο Υγείας, μην το αγνοήσετε. Μπείτε στην ιστοσελίδα των προληπτικών προγραμμάτων, proliptikes.gov.gr , βρείτε το πρόγραμμα που σας αφορά και κλείστε το ραντεβού σας εύκολα και γρήγορα για να κάνετε τις δωρεάν προληπτικές σας εξετάσεις. Είναι ένα δώρο που οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε, Νίκη Τσούμα, δήλωσε «Στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε την πρώτη ολοκληρωμένη δράση πρόληψης στη χώρα, πλήρως ψηφιοποιημένη. Αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα και υπηρεσίες για την προληπτική ιατρική στους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο οι ωφελούμενοι από τη δράση πολίτες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν, έχουν στο κινητό τους την απαιτούμενη πληροφορία και όλα τα παραπεμπτικά ώστε να προβούν στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story

EKT - Επιτόκια: Γιατί αναμένεται νέα μείωση τον Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Φονική κατάρρευση γέφυρας στην διάρκεια γιορτής (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάτρα: Μάρμαρα από διαμέρισμα 5ου ορόφου έπεσαν στο κεφάλι περαστικού (εικόνες)Σήμερα 23:13 | Ειδήσεις

Ο άτυχος άντρας περπατούσε αμέριμνος στον δρόμο, μαζί με μια γυναίκα, όταν κομμάτια από μάρμαρο έπεσαν στο κεφάλι του.

Ραφήνα: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε αμπελώναΣήμερα 16:47 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εγκληματική ενέργεια.

Μυτιλήνη: “Βουτιά θανάτου” με αυτοκίνητο στο λιμάνι (εικόνες)Σήμερα 22:34 | Ειδήσεις

Νεκρός ανασύρθηκε ένας άντρας, ο οποίος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε με το αυτοκίνητο του, στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τσελέντης στον ΑΝΤ1: Το 6,1 ήταν ο κύριος σεισμός (βίντεο)Σήμερα 19:03 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο καθηγητής Γεωφυσικής Άκης Τσελέντης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Γιατί έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Metallica: Έρχονται στην Ελλάδα μετά από 16 χρόνια - Πότε και πού θα γίνει η μεγάλη συναυλία23:59Πάτρα: Μάρμαρα από διαμέρισμα 5ου ορόφου έπεσαν στο κεφάλι περαστικού (εικόνες)23:44Άγιον Όρος: Επίθεση από ρασοφόρους καταληψίες καταγγέλλει η Μονή Εσφιγμένου (εικόνες) 23:29Μυτιλήνη: “Βουτιά θανάτου” με αυτοκίνητο στο λιμάνι (εικόνες)23:15Σέρρες: Απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού σε 2000 νοικοκυριά λόγω αυξημένων τιμών ουρανίου 23:00Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας για ρύπανση με αμίαντο22:46Ιστορική απόφαση Τραμπ για Χάρβαρντ: Διώχνει όλους τους ξένους φοιτητές 22:33Καλλιθέα – Λαμία: Αντίο στη Super League με νίκη των γηπεδούχων22:19ΣτΕ: Οι ΟΤΑ αν δεν μεριμνούν για τα στηθαία στους δρόμους αποζημιώνουν τα θύματα των τροχαίων 22:06Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για την υπέρταση21:52 Γάζα - ΟΗΕ: “Ανεκόπη η πορεία” από κατοίκους σε ορισμένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια21:39Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:25Super League: Φινάλε με νίκη για τον Παναιτωλικό 21:12Λεβαδειακός – Βόλος: Χορταστικό θέαμα και 9η θέση για τους γηπεδούχους20:58Πάτρα: Ιερέας αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ για φθορές σε οικογενειακό τάφο20:45Στην κορυφή της τηλεθέασης o μεγάλος τελικός Τότεναμ - Μάντσεστερ Γουνάιτεντ20:31Πειραιάς: Σύλληψη 49χρονου για τροχαίο με εγκατάλειψη - Βίντεο ντοκουμέντο20:17Χανιά: Ναυαγοσώστης έσωσε τη ζωή σε παιδί ενός έτους που πνιγόταν ενώ έτρωγε20:04Μέλος του συγκροτήματος Kneecap κατηγορείται για τρομοκρατική ενέργεια 19:50Τσελέντης στον ΑΝΤ1: Το 6,1 ήταν ο κύριος σεισμός (βίντεο) 19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο