LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2024 15:45

Βάσω Παπανδρέου: Το “τελευταίο αντίο” στην πρώην υπουργό (εικόνες)

Πλήθος πολιτικών, ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φίλων αλλά και απλών μελών και υποστηρικτών, οδηγούν την πολιτικό στην τελευταία της κατοικία.

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης λέγεται σήμερα Σάββατο από τις 15.00 το «τελευταίο αντίο» στην πρώην υπουργό και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, η οποία έφυγε από την ζωή την Πέμπτη.

Η εξόδιος ακολουθία ψάλλεται από το ναό του Αγίου Βασιλείου Βαλιμίτικων Αχαΐας. Από νωρίς έξω από το ναό συγκεντρώθηκαν στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, φίλοι και απλός κόσμος για να την αποχαιρετήσει.

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

Εκεί είναι μεταξύ των άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πέτρος Ευθυμίου και ο πρώην Βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ και πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ Γιώργος Θωμάς. Το παρών δίνουν επίσης οι Χρήστος Πρωτόπαππας, Ανδρέας Φούρας (πρώην βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού), Δημήτρης Ρέππας και Θανάσης Παπαδόπουλος (πρώην βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχος Καλαβρύτων).

Παρευρίσκονται επίσης η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Βαγγέλης Αργύρης, ο Δημήτρης Καρύδης, ο Παναγιώτης Λούσκος, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

Νίκος Ανδρουλάκης: Μετρημένη στα λόγια, γιατί μιλούσε με το έργο της

Επικήδειο λόγο στην στην εξόδιο ακολουθία της Βάσως Παπανδρέου εκφώνησε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε:

«Μια μέρα μετά την ιστορική επέτειο της 18ης Οκτωβρίου του 1981, 43 χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση της ΑΛΛΑΓΗΣ του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, αποχαιρετούμε σήμερα στη γενέτειρά της, την αγαπημένη μας Βάσω Παπανδρέου. 

Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τη συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, μια σπουδαία γυναίκα που σφράγισε με την παρουσία της τα χρόνια της μεταπολίτευσης έχοντας καθοριστική επιρροή σε σημαντικές στιγμές και του Κινήματος και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η Βάσω ήταν η δική μας «σιδηρά κυρία»: Με ευαισθησία και πίστη σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία. Mία στιβαρή, δυναμική και ακριβοδίκαιη κυρία της πολιτικής, που περπατούσε αγέρωχη σε όλη της τη ζωή, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα για τη μεγάλη προσφορά και τον αγώνα της για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλλαγή.

Μετρημένη στα λόγια, γιατί μιλούσε με το έργο της. Έφυγε ήσυχα και διακριτικά, όπως περήφανα αποχώρησε και από την πολιτική. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της έδειξε μαχητικό πνεύμα, συνδυάζοντας τη διανοητική οξύνοια με την κοινωνική ευαισθησία.

Χωρίς να έχει τα οικονομικά μέσα, κατάφερε να  κάνεις λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα αρχικά και στη Μεγάλη Βρετανία, στη συνέχεια. Εκεί γνωρίζεται με τον Ανδρέα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Από το 1985, όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής και μπήκε στην κυβέρνηση, διέτρεξε μια σπουδαία διαδρομή έργου και προσφοράς που παραμένουν έως σήμερα ανεξίτηλα. Κομβική στιγμή στην πορεία της ήταν το 1989, όταν ορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις, τις Κοινωνικές υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, τη Δημόσια Υγεία και την Ισότητα των δύο φύλων.

Ο Ντελόρ συνήθιζε να λέει ότι «δεν ερωτεύεται κανείς μια ενιαία αγορά». Σε αυτή την προσπάθεια, για μια προοδευτική Ευρώπη των λαών, η Βάσω Παπανδρέου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο.

Με τη συνεργασία του σοσιαλιστή Ντελόρ ως Προέδρου τότε της Κομισιόν, προώθησε  δεκάδες δράσεις και πολιτικές που βελτίωσαν τις συνθήκες ζωής και εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στην Ευρώπη υπερασπίστηκε, με πνεύμα ανυποχώρητο, τις αρχές και αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού της εποχής.

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

Οι διαμάχες της με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την ανέδειξαν σε «σιδηρά κυρία» των προοδευτικών αλλά και σε «Καρυάτιδα της δημοκρατίας» όπως χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1993, η δημοφιλία της σπάει κάθε ρεκόρ στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Εφάρμοσε  πρωτοποριακές κοινωνικές πολιτικές, όπως τα ΚΕΠ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η καλλιτεχνική εκπαίδευση, η δημιουργική απασχόληση.

Πολλά από τα μεγάλα έργα στη χώρα φέρουν τη δική της σφραγίδα, αλλά και ορισμένες εμβληματικές κοινωνικές και πολιτικές τομές, όπως η νομοθέτηση και η ποσόστωση των γυναικών στα δημόσια αξιώματα.

Ως υπουργός Ανάπτυξης χάραξε πολιτικές που συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Ως υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, επίσης, πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Βάσω Παπανδρέου αγωνίστηκε με γνώση και όραμα για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την είσοδο της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, λειτουργούσε με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης. Οι απόψεις της ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς. Πολιτικοί με τη στόφα της Βάσως Παπανδρέου

εμφανίζονται σπάνια.  Το αποτύπωμα της βαρύ στην ιστορία του τόπου, στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Θα κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στους οικείους της».

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

Η οικογένεια της πρώην υπουργού παρακαλεί αντί στεφάνων να γίνουν καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "Φλόγα"

Τα ΙBAN της "Φλόγας":

  • Alpha Bank – GR8001401120112002002011686
  • Eurobank – GR6602600630000460100128261
  • EΘNIKH TPAΠEZA – GR2501101920000019248000010
  • TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ – GR6301720150005015020641423

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

«Αφού ολοκληρώσετε την κατάθεση, συμπληρώστε το δελτίο δωρεάς για να λάβετε την απόδειξή σας. Για να ειδοποιήσουμε την οικογένεια του προσώπου στη μνήμη του οποίου κατατίθεται πρέπει ο καταθέτης να σημειώσει και το όνομα του προσώπου αυτού», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Βάσω Παπανδρέου - Κηδεία

Ειδήσεις σήμερα:

Λέσβος - Βιασμός 14χρονης: Δύο ακόμη άνδρες κατήγγειλε το θύμα

Τέμπη: Δέντρο έπεσε στον δρόμο (εικόνες)

ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιράν: Το Ισραήλ αναγκάζει την Τεχεράνη σε βήματα αυτοάμυνας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λέσβος: Προσαγωγή 55χρονου για εμπρησμούς15:24Φοιτητικό ρεύμα: Πώς να επιλέξω το κατάλληλο πρόγραμμα;15:10Ρωσία - Ουκρανία: Η Βέρνη θα προσφέρει ασυλία στον Πούτιν, αν "έρθει για μια ειρηνευτική διάσκεψη", λέει ο Ελβετός ΥΠΕΞ14:56Ταυτοποιήθηκαν τρεις οπαδοί για επίθεση σε φίλαθλο σε γήπεδο της Θεσσαλονίκης14:42Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων14:28Ισπανία: Οι πυρκαγιές έκαψαν επιπλέον 300.000 στρέμματα σε ένα 24ωρο14:14Αιτωλικό: Ανήλικοι εντοπίστηκαν μεθυσμένοι σε παγκάκι - Συνελήφθησαν οι γονείς14:00Πέλλα: Σκοτώθηκε 30χρονος πέφτοντας από τρακτέρ13:45Χαλάνδρι: Ποινική δίωξη στον δράστη της άγριας επίθεσης με μαχαίρι σε βάρος της 47χρονης γυναίκας13:31Προϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο 13:17Τένις: Τσιτσιπάς και Σάκκαρη κέρδισαν θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη13:02Πού θα συναντηθούν Πούτιν – Ζελένσκι 12:48Θάσος: Νεαρός λουόμενος πνίγηκε στη θάλασσα12:32Χαλάνδρι: Στην Ευελπίδων ο 28χρονος δράστης που μαχαίρωσε θανάσιμα τη 47χρονη 12:17Σύλληψη 55χρονου για εμπρησμό στην Πάρνηθα το 200512:02Σέρρες: Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης που είχε αποδράσει από κλειστή δομή 11:46Προσωπικός αριθμός: Αρχίζει η αυτόματη απόδοση του11:31Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας - Συνάντηση με Γεραπετρίτη11:17Καλαμάρι εκδικείται ψαρά που το... αιχμαλώτισε!11:01Συμμετοχή Κ. Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία10:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο