LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2024 10:16

EKT - Επιτόκια: Γιατί αναμένεται νέα μείωση τον Δεκέμβριο

Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό, η πτωτική πορεία των επιτοκίων και οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται πιθανή η νέα μείωση έως το τέλος του 2024.


 


 


 


 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (εξωτερικά κτηρίου στην Φρανκφούρτη)

Μετά την τρίτη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ έμεινε πιστή, όπως αναμενόταν, στο «δόγμα» ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την περαιτέρω πορεία αποκλιμάκωσής τους και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε στο 3,25% από 3,5% τον Σεπτέμβριο και προφανώς έχει πολύ δρόμο ακόμη προς τα κάτω, με τις αγορές να θεωρούν ότι θα σταθεροποιηθεί στο 2% το 2025.

Ότι η Λαγκάρντ δεν θα δεσμευόταν για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων ήταν αναμενόμενο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν προαναγγέλλουν κάποια μελλοντική απόφαση νομισματικής πολιτικής παρά μόνο όταν είναι βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να την ανακαλέσουν. Γι' αυτό και σπάνια έχει υπάρξει κάποια άμεση ή έμμεση προαναγγελία μείωσης επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ.

Από την ανακοίνωση, όμως, της Πέμπτης και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά η Λαγκάρντ φαίνεται ότι η ΕΚΤ επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και ότι μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή.

Η πρώτη ένδειξη προκύπτει από την απόφαση της ΕΚΤ, όπου σημειώνεται ότι «ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει προς τον στόχο στη διάρκεια του επόμενου έτους», ενώ στην απόφαση του Σεπτεμβρίου αναφερόταν ότι ο πληθωρισμός «αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους».

Συνεπώς, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 2% μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο α' εξάμηνο του 2025, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Δεύτερον, η Λαγκάρντ είπε ότι ο κίνδυνος μίας μεγαλύτερης μείωσης του πληθωρισμού σε σχέση με τον στόχο, δηλαδή να υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 2% λόγω της αναιμικής ανάκαμψης της οικονομίας, είναι πιθανόν μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να παραμείνει πάνω από το 2% λόγω κάποιας υψηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση μισθών ή κάποιου εξωγενούς παράγοντα, όπως μίας εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου.

Η πεποίθηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί πολύ σύντομα έχει ενισχυθεί πολύ, ιδιαίτερα μετά τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,7% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και την απρόσμενη εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας τον ίδιο μήνα, με βάση τα στοιχεία από την έρευνα σε επιχειρήσεις (PMI). Τα τελευταία έδειξαν ότι η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε και στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία - τον περασμένο μήνα.

Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η αρνητική έκπληξη στην οικονομική δραστηριότητα επηρεάζει πτωτικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε για τον λόγο που η ΕΚΤ μείωσε ομόφωνα τα επιτόκια την Πέμπτη. «Αποφασίσαμε να μειώσουμε όλα τα επιτόκιά μας κατά 25 μονάδες, επειδή πιστεύουμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία είναι σε καλό δρόμο και όλες οι πληροφορίες που λάβαμε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση, χαμηλότερα. Είτε κοιτάξετε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τον γενικό ή τον δομικό, είτε τους δείκτες PMI, όλες τις κατηγορίες, τον σύνθετο δείκτη, τον δείκτη για τον τομέα μεταποίησης, τον δείκτη για τον τομέα υπηρεσιών, την απασχόληση - κινούνται πτωτικά».

Μετά την απόφαση της Πέμπτης, οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων, της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία, στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, δηλαδή τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Θεωρούν επίσης ότι θα υπάρξει μία ακόμη μείωση το καλοκαίρι, με την οποία το επιτόκια καταθέσεων θα μειωθεί στο 2%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Οδηγός γκάζωσε πάνω στο πεζοδρόμιο (εικόνες)

Καιρός: τοπικές βροχές και άνοδος θερμοκρασίας την Κυριακή

ΗΠΑ: Φονική κατάρρευση γέφυρας στην διάρκεια γιορτής (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στη Ραφήνα: Οι φλόγες στα σπίτια, απεγκλωβισμοί και η μάχη με την πύρινη λαίλαπα (εικόνες)Σήμερα 18:08 | Ειδήσεις

Μεγάλη μάχη δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες. Απεγκλωβισμοί κατοίκων και εκκενώσεις.

Ντιόγκο Ζότα: Τρομακτικές οι εικόνες με το αυτοκίνητο του στις φλόγες αμέσως μετά το τροχαίο (βίντεο)Σήμερα 16:36 | Ειδήσεις

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον νεαρό ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ αλλά και στον αδερφό του.

Μητέρα Κ. Γρίβα: Ξέσπασε κατά του δολοφόνου - Είναι η φωτογραφία με το μνήμα της, κράτησε τηνΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Η δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα συνεχίστηκε σε έντονα φορτισμένο κλίμα με την κατάθεση της μητέρας της.

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)Σήμερα 17:13 | Ειδήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι για τις ειδήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον χρηστών των social media σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουλίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Αυτοκίνητο εμβόλισε διανομέα που σταμάτησε σε διάβαση – Διέφυγε πετώντας πέτρες ο οδηγός (βίντεο)20:41Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: Στο τραπέζι η επίλυση όλων των αμφιλεγόμενων θεμάτων20:27Φωτιά στον Καρδαμά: Κάηκαν τέσσερα στρέμματα αγροτικής έκτασης (εικόνες)20:11Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:57Παναθηναϊκός - Γκέιμπριελ: Θα κρατήσω αυτές τις αναμνήσεις μέσα μου για πάντα19:40Λαμία: Παρέσυρε δικυκλιστή και τον εγκατέλειψε - "Μη με μπλέξεις" φώναζε19:26Από το λιμάνι του Λαυρίου τα πλοία με προορισμό τη Ραφήνα λόγω φωτιάς19:12Χρυσή Αυγή: Εκτός φυλακής Παναγιώταρος και Παππάς18:58Φινλανδία: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Τάμπερε18:44Φωτιά στη Ραφήνα: Οι φλόγες στα σπίτια, απεγκλωβισμοί και η μάχη με την πύρινη λαίλαπα (εικόνες)18:30Φωτιά στην Ιεράπετρα: Αναζωπύρωση σε Φέρμα και Αχλιά -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (εικόνες)18:14Αμαλιάδα: Άγρια συμπλοκή μεταξύ γυναικών - Την κυνηγούσε με ψαλίδι18:00Κερατσίνι: Τέσσερις νεαροί βίασαν ομαδικά 14χρονη17:46Μητέρα Κ. Γρίβα: Ξέσπασε κατά του δολοφόνου - Είναι η φωτογραφία με το μνήμα της, κράτησε την17:31Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:17Ντιόγκο Ζότα: Τρομακτικές οι εικόνες με το αυτοκίνητο του στις φλόγες αμέσως μετά το τροχαίο (βίντεο)17:01Σικάγο: Νεκροί από πυροβολισμούς σε κλαμπ 16:47Μουρτζούκου: Είμαι αθώα, δεν έχω πειράξει κανένα από τα παιδιά16:32Φωτιά στη Ραφήνα: Ανεξέλεκτες οι φλόγες, μηνύματα 112 και εκκενώσεις16:18Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο