Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών;
«Πέρασμα» στη χειμερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα οι δείκτες των χειροκίνητων και οι ενδείξεις των ηλεκτρονικών ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, στις 27 Οκτωβρίου και στις 4 τα ξημερώματα θα δείξουν 3.
Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.
Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση.
Υπόθεση Novartis: Αίρεται το καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων της υπόθεσης
Μητσοτάκης – Σαμαράς: Άνοιξε “το ρήγμα” μεταξύ πρώην και νυν πρωθυπουργού (βίντεο)
Άγιοι Ανάργυροι: Ανήλικη τραυματίστηκε σοβαρά λόγω πτώσης σοβά από μπαλκόνι