LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: Σήμερα 08:27

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών;

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αλλαγή ώρας - ρολόι

«Πέρασμα» στη χειμερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα οι δείκτες των χειροκίνητων και οι ενδείξεις των ηλεκτρονικών ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, στις 27 Οκτωβρίου και στις 4 τα ξημερώματα θα δείξουν 3.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Συρμός Προαστιακού σε γραμμή Μετρό - Συνδικαλιστές: Έκαναν λάθη και ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγός

Αχαΐα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα (εικόνες)

Ελληνοτουρκικά - Φιντάν: Πρώτα η διπλωματία, αλλά και ο Στρατός μας είναι έτοιμος για όλα...

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔικογραφία: Παππούς κακοποιούσε σεξουαλικά την 4χρονη εγγονή του επί μήνεςΣήμερα 11:03 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλεί η νέα υπόθεση με πρωταγωνιστή έναν 68χρονο που φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά το μόλις 4 ετών εγγονάκι του.

Αχαΐα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα (εικόνες)Σήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την κατάσταση των επιβατών. Πως συνέβη το ατύχημα και το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα.

Σινουάρ: Οι τελευταίες στιγμές του - Βίντεο από droneΣήμερα 09:13 | Ειδήσεις

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να καταγράφει τον ηγέτη της Χαμάς λίγο πριν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Ισπανία - Βιασμός: 10χρονη έμεινε έγκυος από τον... πατριό της!Σήμερα 09:52 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε η ανήλικη για τον 35χρονο πατριό της. Τι είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Τι δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεταναστευτικό - Μάγχη: Βρέφος πνίγηκε σε ναυάγιο βάρκας11:20Δικογραφία: Παππούς κακοποιούσε σεξουαλικά την 4χρονη εγγονή του επί μήνες11:07Καρκίνος: Εμβόλιο για ανοσοθεραπεία με βακτήρια10:54Θεσσαλονίκη: Μύριζε τα παπούτσια των γειτόνων του και του έβαλαν 1 μήνα φυλακή10:40Ισπανία - Βιασμός: 10χρονη έμεινε έγκυος από τον... πατριό της10:27ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο, τα μπουζούκια και τα 4 ερωτήματα του Κασσελάκη10:13Προαστιακός στην γραμμή μετρό - Οικονόμου: Ο μηχανοδηγός πέρασε δύο κόκκινα “σερί” (βίντεο)10:00Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Νότια Κορέα είναι εχθρική χώρα (βίντεο)09:46Καταγγελία: “Το παιδί μου ξυλοκοπήθηκε στο νηπιαγωγείο - Δεν θέλει να πάει ξανά” (βίντεο)09:32Σινουάρ: Οι τελευταίες στιγμές του - Βίντεο από drone09:19Σύνοδος Κορυφής - Μεταναστευτικό: Αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ09:03Αχαΐα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα (εικόνες)08:52Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών;08:39Συρμός Προαστιακού σε γραμμή Μετρό - Συνδικαλιστές: Έκαναν λάθη και ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγός08:25Ελληνοτουρκικά - Φιντάν: Πρώτα η διπλωματία, αλλά και ο Στρατός μας είναι έτοιμος για όλα...08:12Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα07:59Ηλεία - Τροχαίο: Νεκρή μία γυναίκα σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων (εικόνες)07:45Πέλλα: Γιατρός καταδικάστηκε για θάνατο ασθενούς από έμφραγμα07:31Εορτολόγιο - 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:18Revenge porn: Εκβίαζε την πρώην με γυμνές φωτογραφίες στον πατέρα της07:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο