Ρόδος: Ο Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών επιστρέφει... με ιδιωτικό τζετ!
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» η οποία φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Με αφορμή τα εγκαίνια αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρόδο, για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια, ο Μεγάλος Μάγιστρος (Grand Master) του Τάγματος των Ιπποτών, John T. Dunlap.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσει με το ιδιωτικό τζετ του Τάγματος το απόγευμα της Παρασκευής στη Ρόδο. Θα συνοδεύεται από εννεαμελή αποστολή που θα απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τον Μέγα Καγκελάριο (Grand Chancellor) Ρικάρντο Πατερνό ντε Μοντεκούπο, τον Μέγα Κομεντάριο (Grand Commander) Εμμανουέλ Ρουσό, τον Μέγα Οσπιταλάριο (Grand Hospitaller) Αλεσάντρο ντε Φρανσίσις και τον εκπρόσωπο του Τάγματος κ. Νικόλαο Δεληγιάννη.
Το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Φραγκίσκου και στη συνέχεια ο Μέγας Μάγιστρος John T. Dunlop θα πραγματοποιήσει με τη συνοδεία του επίσκεψη στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και στο δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον κ. John T. Dunlop και την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στη Μεσαιωνική Πόλη και το απόγευμα του Σαββάτου ο Μέγας Μάγιστρος θα αναχωρήσει από τη Ρόδο με το ιδιωτικό τζετ.
Πριν την επίσκεψη στη Ρόδο ο Μέγας Μάγιστρος John T. Dunlop θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, "μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Mεγάλος Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας, Fra’ John Dunlap, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, αφού γίνει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα υπάρξει στις 11:30 η επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά θα γίνει κατ’ ιδίαν συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Mεγάλο Μάγιστρο. Στις 12:00 θα ξεκινήσουν διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών, στις 12:30 θα λάβει χώρα τελετή ανταλλαγής παρασήμων και θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Mεγάλου Μαγίστρου".
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας», παρουσιάζει την ιστορία του Τάγματος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από τους Αγίους Τόπους (1050-1291) και τη δράση του στη σταυροφορική Παλαιστίνη και την Κύπρο.
Η εξιστόρηση της ιστορίας του Τάγματος στη Ρόδο πραγματοποιείται μέσα από ψηφιοποιημένες προσωπογραφίες των τριών Μεγάλων Μαγίστρων της και καταλήγει με την ιστορία του Τάγματος κατά την περίοδο της εγκατάστασής τους στη Μάλτα και τη δράση τους στις ημέρες μας ανά την υφήλιο.
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (Ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, Λατινικά: Supremus Ordo Militaris Melitensis), αναφερόμενο συχνά και ως Τάγμα της Μάλτας/ Τάγμα της Ρόδου/ Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή απλά ως Ιππότες της Μάλτας/ Ιππότες της Ρόδου ή και ως Ιωαννίτες Ιππότες ή Οσπιτάλιοι ή και Μελιταίοι σε παλαιότερα έγγραφα, είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη.
Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία. Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων.
Έπειτα από την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099 στη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, το νοσοκομείο μεταβλήθηκε σε θρησκευτικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όταν οι χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο.
Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίσθηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως σήμερα με την τότε μορφή του.
Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη ρωμαιοκαθολική, όπως επίσης και από άλλες 5 χώρες, καθώς επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.
Οι ιππότες σήμερα είναι μία ξεχωριστή οντότητα (Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και αριθμεί 12.500 μέλη, 80.000 μονίμους εθελοντές και 13.000 ιατρικό προσωπικό.
Η δράση τους επικεντρώνεται στη φροντίδα ηλικιωμένων, προσφύγων, αστέγων και παιδιών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές.
Πηγή: dimokratiki.gr