Eurostat: Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Έλληνες
Του Θάνου Κλωνόπουλου, από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1
Ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την Eurostat.
Σύμφωνα με όσα είπαν οι πολίτες στην κάμερα του ΑΝΤ1, έχουν περικόψει τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.
Για την 38χρονη Νικόλετα, μήτερα 2 παιδιών, μία ακόμη επίσκεψη στο super market κατέληξε με άδειο πορτοφόλι και περισσότερο άγχος... Άγχος για το πως θα βγει ο μήνας και για αυτό κάνει πρόχειρους υπολογισμούς του οικογενειακού προυπολογισμού για να γίνουν οι απαραίτητες περικοπές ώστε να φτάσουν τα χρήματα. Δαπανά για ενοίκιο 700 ευρώ, για κοινόχρηστα μέχρι 200 ευρώ, για βενζίνες το μήνα για δύο αυτοκίνητα 200 ευρώ, για super market το πιο οικονομικό είναι γύρω στα 600 ευρώ το μήνα. Σύνολο γύρω στα 1900... Δεν περισσεύει κάτι. Το να πάει τα παιδιά στην παιδική χαρά και να τους αγοράσει κάτι, το να πιει ένα ποτό με τον σύζυγό της, είναι πράγματα τα οποία έχει “ξεχάσει”, άλλωστε σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την χώρα.
Με το κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 26,4% των κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.. Δηλαδή 1 στους 4 πολίτες.
Ο κ. Γιώργος Αχουλιάς δείχνει στην κάμερα του ΑΝΤ1 το άδειο καρότσι με το οποίο βγήκε από το σούπερ μάρκετ. Λίγα πράγματα κατάφερε να ψωνίσει με όσα χρήματα του απέμειναν από τη σύνταξη και ευελπιστεί πως θα φτάσουν μέχρι να πληρωθεί ξανά στο τέλος του μήνα: «Μακαρόνια, μακαρόνια, κατεψυγμένα φασολάκια και κατεψυγμένο αρακάς. Αυτά είναι. Το παλεύουμε για να βγει ο μήνας. Δεν βγαίνει. Δεν μας βγαίνει με τίποτα. Όσο και να είμαστε μαζεμένοι, δεν γίνεται. Έχουμε και τρία εγγόνια και δεν μπορούμε να τους πάρουμε μία σοκολάτα».
Σύμφωνα με την EUROSTAT η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που κινδυνεύουν με φτώχεια μετά από την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ισπανία.
Σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:
«Περιμένουμε χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες που ούτε τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαψεύσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να παραπλανήσουν άλλο τους πολίτες».
Σε 4 Περιφέρειες της χώρας, οι 3 στους 10 πολίτες θεωρούνται φτωχοί, μη μπορώντας να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ενδεικτικά:
Στην Πελοπόννησο,
στην Δυτική Ελλάδα,
στην Δυτική Μακεδονία,
στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%),
στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%)
καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο φτώχειας. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο, στο 22,7%.
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
Κυπριακό - Τριμερής : Συμφωνία για συνέχιση των συναντήσεων
Επίορκοι εφοριακοί - Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ