LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑθλητικάΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2024 10:40

Ορειβασία: 23χρονη “κατέκτησε” τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου (εικόνες)

Η Αντριάνα Μπράουνλι έγινε η νεότερη γυναίκα στην ιστορία που επιτυγχάνει αυτό το εξαιρετικά δύσκολο κατόρθωμα.

Ορειβάτισσα - Αντριάνα Μπράουνλι

Η νεότερη ορειβάτισσα που αναρριχήθηκε στις 14 υψηλότερες κορυφές του πλανήτη είναι η Βρετανίδα Αντριάνα Μπράουνλι και είναι μόλις 23.

Η Αντριάνα Μπράουνλι έγινε η νεότερη γυναίκα που κατέκτησε όλες τις 14 κορυφές του κόσμου που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα. Έφτασε στην κορυφή των 8.027 μέτρων του Σισιπανγκμά στο Θιβέτ στις 9 Οκτωβρίου, γίνοντας η δεύτερη Βρετανίδα που ολοκληρώνει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη επιτυχία. Αυτό συνέβη τρία χρόνια μετά την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, όταν αποφάσισε να σκαρφαλώσει σε όλες τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Καθώς πλησίαζε την κορυφή του Σισιπανγκμά, δήλωσε στην εφημερίδα: «Άρχισα να κλαίω. Δεν είχα φτάσει ακόμα στην κορυφή, ούτε μπορούσα να τη δω, αλλά ήξερα ότι θα συμβεί. Πέρασε άλλη μια ώρα μέχρι να φτάσουμε στην απίστευτη κορυφή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μόλις είχε ανατείλει ο ήλιος και είχαμε έναν όμορφο καθαρό ουρανό.»

«Ήταν η πιο απίστευτη στιγμή. Έκλαψα ξανά θυμόμενη ότι μόλις είχα κατακτήσει όλες τις 14 κορυφές των 8.000 μέτρων και είχα γράψει ιστορία.»

Η Μπράουνλι, που μεγάλωσε στη νοτιοδυτική Λονδίνο και παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, φέρεται να είχε εκφράσει την φιλοδοξία της όταν ήταν οκτώ ετών στο δημοτικό σχολείο, γράφοντας: «Θα ήθελα να γίνω διάσημη για την κατάκτηση του υψηλότερου βουνού στον κόσμο… και να είμαι μία από τις νεότερες κοπέλες που το κάνουν αυτό

Οι 14 υψηλότερες κορυφές είναι οι Έβερεστ, Κ2, Κανγκτσεντζούγκα, Λότσε, Μακαλού, Τσόου Γιού, Νταουλαγκίρι I, Μανάσλου, Νάνγκα Παρμπάτ, Ανναπούρνα I, Γκάσερμπρουμ I, Μπροάντ Πικ, Γκάσερμπρουμ II και Σισιπανγκμά.

Για την τελευταία της ανάβαση, η Μπράουνλι σκαρφάλωσε χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, καθιστώντας την πρόκληση ακόμη πιο δύσκολη.

«Όλα αφορούν την εσωτερική παρακίνηση για μένα και την επιθυμία να πιέσω το σώμα μου και να πετύχω τους προσωπικούς μου στόχους,» είπε. «Η ορειβασία είναι η διαφυγή μου στη ζωή, με κάνει να νιώθω ελεύθερη και πραγματικά συνδεδεμένη με τον εαυτό μου, γι’ αυτό και γίνεται εμμονή να επιστρέφω.»

«Παράτησα το πανεπιστήμιο και το πτυχίο μου για να ακολουθήσω καριέρα στην ορειβασία και θυσίασα φιλίες, τη συνηθισμένη εφηβική ζωή και άλλα, αλλά άξιζε κάθε στιγμή

Κοιτώντας μπροστά, δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με άλλους που έχουν ενθουσιασμό για την ορειβασία. «Θα παραμείνω στα βουνά, αλλά τώρα θέλω να βοηθήσω άλλους να πετύχουν το όνειρό τους δημιουργώντας μια νέα γενιά εμπειριών ορειβασίας και πεζοπορίας σε μεγάλα υψόμετρα που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και στις προηγούμενες εμπειρίες των πελατών

Λιγότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκαρφαλώσει σε όλες τις 14 κορυφές, οι οποίες βρίσκονται όλες στην περιοχή των Ιμαλαΐων και του Καρακορούμ. Ο πρώτος Βρετανός ορειβάτης που το έκανε αυτό ήταν ο Άλαν Χίνκς το 2005.

Ο Χίνκς δήλωσε στην εφημερίδα Times: «Ακολουθώ την αποφασιστική πορεία της Αντριάνα από την πρώτη φορά που τη γνώρισα το 2021. Είναι σπουδαία νέα ότι άλλη μία Βρετανίδα έχει σκαρφαλώσει σε όλες τις 14 κορυφές των 8.000 μέτρων.»

«Το να σκαρφαλώσει κανείς σε όλα αυτά τα βουνά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια είναι μια αξιοσημείωτη επίτευξη. Εμένα μου πήρε 17 χρόνια. Κ κανένα από αυτά τα γιγαντιαία βουνά δεν είναι εύκολο ή ασφαλές και αυτή έχει δείξει ακραία αφοσίωση, καθώς και έχει υποστεί πολλά βάσανα και κινδύνους για να ολοκληρώσει όλες τις κορυφές των 8.000 μέτρων

Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, ο 18χρονος Νεπαλέζος, Νίμα Ρίντζι έγινε ο μικρότερος σε ηλικία ορειβάτης στην ιστορία, που κατάφερε να ανεβεί και στις 14 κορυφές ύψους άνω των 8.000 μέτρων στον πλανήτη, μετά την ολοκλήρωση του κατορθώματος του, στην κινεζική κορυφή, Σίσαπάνγκμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Missing Alert για την εξαφάνιση 17χρονης

Κακοκαιρία “Daniel”: O ANT1 στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας, 1 χρόνο μετά (βίντεο)

Γαστρεντερίτιδα – Χανιά: Συνεχίζεται ή έξαρση των κρουσμάτων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία “Daniel”: O ANT1 στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας, 1 χρόνο μετά (βίντεο)Χθες 18:01 | Ειδήσεις

Στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, το χωριό που «ισοπεδώθηκε» από την κακοκαιρία "Daniel", τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε η Αννα Νικολάου για τον ΑΝΤ1.

Φλώρος στον ΑΝΤ1 για θάνατο Σινουάρ: Σημαντική εξέλιξη αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη για εκεχειρίαΧθες 19:32 | Ειδήσεις

Τι είπε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Σύμβουλος του "K Group", για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς και την πιθανότητα εκεχειρίας. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βόρεια Κορέα έστειλε 1500 στρατιώτες στην Ρωσία λέει η Σεούλ (βίντεο)Χθες 18:11 | Ειδήσεις

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται με την αντίστοιχη ουκρανική υπηρεσία και ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Missing Alert για την εξαφάνιση 17χρονηςΧθες 21:17 | Ειδήσεις

Που εντοπίστηκαν για τελευταία φορά τα ίχνη του κοριτσιού,

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ορειβασία: 23χρονη “κατέκτησε” τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου (εικόνες)23:59Τροχαίο δυστύχημα στα Γιάννινα: Τραγωδία με νεαρό οδηγό μηχανής23:45Ακραία καιρικά φαινόμενα: 70 οι θανατηφόρες πλημμύρες που έχει βιώσει η Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια23:31Open Αμβέρσας: Ο Τσιτσιπάς ηττήθηκε από τον Λεχέτσκα23:15Φαραντούρης: Η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων ενισχύει τον Μητσοτάκη23:01Τροχαίο - Κρήτη: Νεκρός μοτοσικλετιστής από σύγκρουση με φορτηγό22:48Euroleague: Η Εφές Αναντολού νίκησε τον Ολυμπιακό22:34Game of Thrones: Γιατί ο “Σιδερένιος Θρόνος” πουλήθηκε σαν να ήταν... “χρυσός”;22:21Ο ρόλος των Oργανωμένων Μονάδων Μαστού και του Ποιοτικού Ελέγχου των υπηρεσιών στην διαχείριση των ασθενών με καρκίνο μαστού22:07Κυψέλη: Καλλιεργούσαν κάνναβη μέσα σε διαμέρισμα (βίντεο)21:54Missing Alert για την εξαφάνιση 17χρονης21:40BBC: Περισσότεροι από 70000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία21:27Μέσι: Πέτυχα πολλά περισσότερα από όσα ονειρευόμουν21:13Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο21:00EKT: Νέα μείωση επιτοκίων - πως επηρεάζονται δάνεια και κάρτες20:46Τουρκικό ισλαμικό κόμμα κατά Ερντογάν: Πήρε ανταλλάγματα για να αλλάξει θέση στο Κυπριακό 20:33Σεισμός στην Κρήτη20:19Φλώρος στον ΑΝΤ1 για θάνατο Σινουάρ: Σημαντική εξέλιξη αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη για εκεχειρία20:06Ιταλία - Μεταναστευτικό: Δικαστικό μπλόκο στο σχέδιο Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία19:52Κακοκαιρία “Ιανός”: Ξεσπά η μητέρα της άτυχης Ευδοκίας για την απόφαση του δικαστηρίου19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο