LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 14 Οκτωβρίου 2024 07:36

Χριστόφορος Κολόμβος: Επιστήμονες “έριξαν” φως στο μυστήριο της καταγωγής του

Για να λύσουν το μυστήριο καταγωγής του διάσημου εξερευνητή οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα, επί 22 ετή.

Χριστόφορο Κολόμβος

Ο εξερευνητής του 15ου αιώνα Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Σεφαραδίτης Εβραίος από τη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Ισπανοί επιστήμονες οι οποίοι ανακοίνωσαν τα ευρήματα έρευνας που βασίστηκε στην ανάλυση DNA για να λυθεί ένα μυστήριο αιώνων.

Πολλές χώρες έχουν διαφωνήσει σχετικά με την καταγωγή και τον τελικό τόπο ταφής της προσωπικότητας που ηγήθηκε των χρηματοδοτούμενων από την Ισπανία αποστολών από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής. Πολλοί ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας. Άλλες θεωρίες αναφέρουν από το ότι ήταν Ισπανός Εβραίος ή Έλληνας, μέχρι Βάσκος, Πορτογάλος ή Βρετανός.

Για να λύσουν το μυστήριο οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα, επί 22 ετή με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, εξετάζοντας μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων θαμμένων στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, που εδώ και καιρό χαρακτηρίζεται από τις εκεί αρχές ως ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Κολόμβου, αν και υπήρξαν αντικρουόμενοι ισχυρισμοί.

Τα συνέκριναν με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων και τα ευρήματά τους ανακοινώθηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Columbus DNΑ”. “Έχουμε DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο, πολύ περιορισμένο, αλλά επαρκές. Έχουμε DNA από τον Ερνάντο Κολόν, τον γιο του”, δήλωσε ο Λορέντε στην εκπομπή. “Και τόσο στο χρωμόσωμα Υ (αρσενικό) όσο και στο μιτοχονδριακό DNA (που μεταδίδεται από τη μητέρα) του Ερνάντο υπάρχουν χαρακτηριστικά συμβατά με την εβραϊκή καταγωγή.” Περίπου 300.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ισπανία πριν οι “Reyes Catolicos”, οι καθολικοί μονάρχες Ισαβέλλα και Φερδινάνδος, διατάξουν τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους να ασπαστούν την καθολική πίστη ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η λέξη Σεφαραδίτες προέρχεται από το Sefarad, ή Ισπανία στα εβραϊκά.

Χριστόφορος Κολόμβος - άγαλμα

Μετά την ανάλυση 25 πιθανών τόπων, ο Lorente δήλωσε ότι ήταν δυνατό να ειπωθεί μόνο ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Δυτική Ευρώπη. Την Πέμπτη, ο Lorente δήλωσε ότι επιβεβαίωσαν προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης ανήκουν στον Κολόμβο. Η έρευνα σχετικά με την εθνικότητα του Κολόμβου περιπλέκεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων. Αλλά “το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο”, δήλωσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα που σήμερα μοιράζονται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια, όπως πίστευαν από καιρό στην Ισπανία, στη Σεβίλλη το 1898.

Πηγή Reuters

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Χάρις “συγκρούονται” για το μεταναστευτικό

Γρεβενά: Λούνα παρκ “σφραγίστηκε” μετά από καταγγελία του πατέρα του 19χρονου Γιάννη

Λέσβος – καταγγελία: Βιασμός 14χρονης από δυο άντρες

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλβετία: Για 47 νεκρούς κάνει λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Βίντεο από το μπαρ του Κραν ΜοντανάΣήμερα 18:12 | Ειδήσεις

Δέκα έξι Ιταλοί θεωρούνται αγνοούμενοι μετά τη φωτιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά, ενώ περίπου 12 συμπατριώτες τους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσειςΣήμερα 20:14 | Ειδήσεις

Τα αίτια του ατυχήματος διερευνά η Τροχαία.

Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάστασηΣήμερα 18:02 | Ειδήσεις

Κάτω από άγνωστες συνθήκες το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος ΓεννηματάςΣήμερα 14:17 | Ειδήσεις

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ασθενείς και εργαζόμενους και να ανταλλάξει ευχές για το νέο έτος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντάνα - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26Κόπα Άφρικα - Γκαμπόν: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της εθνικής ομάδας19:12Ηράκλειο: Το νέο έτος ξεκίνησε με δύο περιστατικά μέθης ανηλίκων18:58Ελβετία: Για 47 νεκρούς κάνει λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Βίντεο από το μπαρ του Κραν Μοντανά18:44Βαρυμπόμπη: Τροχαίο με δύο τραυματίες στον Κηφισό18:30Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 18:16Η Ρωσία θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στο σπίτι του Πούτιν18:02ΑΕΚ: Ο Μπαρνάμπας Βάργκα μετακομίζει στην Νέα Φιλαδέλφεια17:48Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με ντρόουν την Πρωτοχρονιά εναντίον ενεργειακών υποδομών17:3465χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο - Εξετράπη η μηχανή που οδηγούσε στην Ε.Ο.17:20Συλληπητήρια ΥΠΕΞ για την τραγωδία στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας17:06Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ μίλησαν για το αυριανό ντέρμπι αιωνίων16:52Ιράν: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων16:38Λαμία: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε πέντε παρκαρισμένα αυτοκίνητα16:24World Aquatics: Κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025 η Φωτεινή Τριχά16:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο