LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2024 12:34 | Ανανέωση: 12 Οκτωβρίου 2024 12:37

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ξεκίνησε η αποστολή sms στους άνω των 50 για δωρεάν self test

Ξεκίνησε με την αποστολή sms σε πολίτες άνω των πενήντα ετών το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν self test σε συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Ξεκίνησε με την αποστολή sms σε πολίτες άνω των πενήντα ετών το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν self test σε συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και του ίδιου του καρκίνου, με την προοπτική ίασης όταν ανιχνευτεί σε αρχικά στάδια.

Οι πολίτες που λαμβάνουν το SMS μπορούν να προμηθευτούν το self-test και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η διαδικασία τερματίζεται.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, δημιουργείται αυτόματα κωδικός για δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα εκδώσει παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση, αν χρειαστεί.


Από πού μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται τα self test

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test από συγκεκριμένα φαρμακεία του προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Στόχος του προγράμματος

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία.

Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικά άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Όλοι οι πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, και επίσης:

  • δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου,
  • δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου,
  • Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης αν βγει θετικό, αρνητικό ή άκυρο το self-test
  • Ο δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το πρόγραμμα τερματίζεται.
Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται παραπεμπτικό για δωρεάν κολονοσκόπηση.

Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομεία και όχι σε διαγνωστικά κέντρα όπου επίσης πραγματοποιούνται κολονοσκοπήσεις.

Αν κάποιος απευθυνθεί σε διαγνωστικό κέντρο και έχει ευρήματα, θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία της κολονοσκόπησης για την αφαίρεσή τους σε νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΤΑ - Ρύθμιση χρεών: Ξεκινούν οι ατήσεις

Καλαμάτα: Περαστικός άρπαξε τη λεία ληστή και οδήγησε στη σύλληψή του

Τροχαίο - Θάνατος πυροσβέστη: Θρήνος και ΕΔΕ για το δυστύχημα στον Ασπρόπυργο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ίμβρος: Συνάντηση Βαρθολομαίου – Κώστα Καραμανλή17:42Σε εξέλιξη με ψηφιακά μέσα και η καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά της Πρέβεζας17:27Πλεύρης: Καμία ανοχή στην συμπεριφορά του λαθρομετανάστη που προσέβαλε τους Εύζωνες17:13Αγρίνιο: Σε κωματώδη κατάσταση ανήλικη μετά από κατανάλωση αλκοόλ - Πέντε συλλήψεις16:58Αλεξανδρούπολη: Διάσωση 2χρονης από ναυαγοσώστριες - Δεν είχε αντιληφθεί κανείς ότι έπλεε αναίσθητη16:44e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα16:32Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα16:15Λευκός Οίκος: Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνοδεύσουν τον Ζελένσκι στη συνάντηση με τον Τραμπ16:00Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:46Αιτωλοακαρνανία: Ανήλικη εντοπίστηκε σε ημικωματώδη κατάσταση λόγω μέθης15:32Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη15:15Πύργος: Απόπειρα βιασμού 15χρονης – την γλίτωσε η θεία της15:00ΑΑΔΕ: Λουκέτο και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε γνωστό beach restaurant στην Ρόδο14:44Πάτρα: Βραζιλιάνα πήγε στο Νοσοκομείο γεμάτη μαχαιριές14:29Ισραήλ: "Φέρτε τους όλους πίσω" - Διαδηλώσεις σήμερα στη χώρα για την απελευθέρωση των ομήρων14:11Τροχαίο δυστύχημα στην Κατερίνη: Σκοτώθηκε 18χρονος δικυκλιστής13:56Κερατέα: Κρατούμενος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα13:39Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 39χρονος που λήστευε νεαρούς υπό την απειλή μαχαιριού13:25Missing Alert για την εξαφάνιση 37χρονου13:11Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά (εικόνες)12:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο