LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2024 09:37

Αυτοκίνητο: Ραβασάκια της ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα ή και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Πότε θα εκδοθούν τα ειδοποιητήρια, πόσο υψηλά θα είναι τα πρόστιμα και ποια θα είναι η διαδικασία του επανελέγχου.

Μποτιλιαρισμα - κινηση - Κηφισός

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν τα έχουν ασφαλίσει ή δεν τα έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο θα λάβουν έως το τέλος του μήνα «λυπητερή» με πρόστιμο από 250 έως και 1.000 ευρώ. Εάν συνεχίσουν να αγνοούν την υποχρέωση, κινδυνεύουν τον Ιανουάριο να εισπράξουν διπλάσιο πρόστιμο ή ακόμα και να χάσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μέχρι να συμμορφωθούν.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί των διασταυρώσεων στοιχείων και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα ειδοποιητήρια αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα ενώ άγνωστος – μέχρι την ώρα της διασταύρωσης- είναι ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάνουν πρεμιέρα τον Οκτώβριο και θα διενεργούνται εφεξής ανά ημερολογιακό εξάμηνο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

  • Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο . Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
  • 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου τού οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής τού προστίμου.

Επανέλεγχος

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.

Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας και αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.

Πηγή: euro2day.gr

Ειδήσεις σήμερα:

“Eνώπιος Ενωπίω” - Κασσελάκης: Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κάνω νέο κόμμα (βίντεο)

Νίκαια: 10χρονοι τραυμάτισαν συμμαθήτριά τους - “Το σχολείο δεν μας ενημέρωσε” (βίντεο)

Δολοφονία στην Κυψέλη - Κούγιας: οι δράστες ήθελαν ο βιασμός τους να πάει στην Δικαιοσύνη, αλλά... (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην ΕυρώπηΣήμερα 20:11 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ».

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείεςΣήμερα 18:11 | Ειδήσεις

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Σύμβουλος του "K Group" μιλά στον ΑΝΤ1 για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Γροιλανδία.

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότεςΣήμερα 19:33 | Ειδήσεις

«Επέμεναν μέσα στην εκπροσώπηση να υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχονται ήδη από διάφορες αρχές για παρατυπίες σε σχέση με τις επιδοτήσεις».

Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμαΣήμερα 19:22 | Ειδήσεις

«Οι παρεμβολές δεν προήλθαν από εξωτερικό παράγοντα, αλλά από το ίδιο το σύστημα επικοινωνιών».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08Κουσουλός - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" για τη μητέρα του Παναγιωτάκη 19:58Ιταλία - Μελόνι: Υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τους δύο Ιταλούς πολιτικούς κρατούμενους που απελευθέρωσε η Βενεζουέλα19:44Ιράν: Οι "ταραξίες" των διαδηλώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με την θανατική ποινή19:30Ελβετία - Ποδόσφαιρο: Το συγκινητικό αντίο της Σιόν στα θύματα του Κραν Μοντανά19:16Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες - Για ουσιαστικό διάλογο μιλούν και οι δύο πλευρές19:06Βρετανία: Το Λονδίνο καταδικάζει την ηγεσία του Ιράν για "βάναυση δολοφονία διαδηλωτών"18:52Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό λόγω των μπλόκων18:38Βόλος: Άγνωστος έπεισε ανήλικη ότι έπρεπε να του δώσει χρήματα και κοσμήματα για να σώσει τον πατέρα της18:24Τουρκία: Δικαστής πυροβολήθηκε από τον πρώην σύζυγό της μέσα σε δικαστική αίθουσα18:14Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση18:04ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ17:57Πύργος: Άνδρας τραυμάτισε την σύζυγο του στο λαιμό με μαχαίρι - Απειλούσε να βάλει τέλος στην ζωή του17:54Μεσολόγγι: Ανετράπη τρακτέρ σε ρέμα - Χωρίς τις ασθήσεις του ο οδηγός 17:44Τραμπ σε Ιρανούς διαδηλωτές: Συνεχίστε, έρχεται βοήθεια17:34Αθήνα: Συνελήφθη 49χρονος για παιδική πορνογραφία - Κατείχε και είχε πρόσφορα για διαμοιρασμό τουλάχιστον 176 αρχεία17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο