Άρειος Πάγος: Δις ισόβια σε λέκτορα του ΑΠΘ για δολοφονία της συζύγου του και της γιαγιάς της
Δις ισόβια είναι η αμετάκλητη, πλέον, ποινή την οποία αποφασίστηκε να (συνεχίσει) να εκτίει ο πρώην λέκτορας του ΑΠΘ Δημήτρης Οικονομίδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την ανθρωποκτονία της 34χρονης συζύγου του και της 86χρονης γιαγιάς της με την μέθοδο της χορήγησης του δηλητηρίου του αρσενικού.
Ο πρώην καθηγητής κρατείται στις φυλακές Λάρισας έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια από το 2017. Κατόπιν είχε υποβάλει έφεση η οποία εκδικάστηκε το 2022 χωρίς να καταφέρει να αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό στο πρόσωπο του, ώστε να μειωθεί η ποινή του. Και τέλος άσκησε αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου, η απόφαση επί της οποίας (αίτησης αναιρέσεως) εκδόθηκε τώρα. Στην αίτηση αναιρέσεως επικαλέστηκε νομικές ασάφειες της απόφασης. Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι αιτιολογημένη και ότι ορθώς εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου περί ανθρωποκτονίας και ελαφρυντικών. Ο καθηγητής είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει αι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει μετά την έκδοση της απόφασης αυτής του Αρείου Πάγου.
Ο βασικός ισχυρισμός του στην απολογία του ήταν τόσο η σύζυγος του όσο και η γιαγιά της πέθαναν από αρσενικό το οποίο εντοπίζεται στην παροχή του νερού στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στη Χαλκιδική και όχι χορηγημένο από εκείνον. Επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχαν δηλητηριαστεί από αρσενικό αλλά από κάδμιο και είχε επιχειρήσει να ενοχοποιήσει άλλα μέλη της οικογένειας, ισχυριζόμενος ότι εκείνα ευθύνονταν για τον θάνατο των δύο γυναικών.
Όπως αναφέρει η απόφαση, το κίνητρο της διπλής ανθρωποκτονίας φέρεται να ήταν, το συφέρον του να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας του η οποία τον παρεμπόδιζε από το να συνάψει σχέση με Γεωργιανή φοιτήτρια του με την οποία απέκτησε παιδί. Η τελευταία μάλιστα, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας. Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε μιλήσει για σκευωρία και είχε ισχυριστεί πως η σχέση του με τη Γεωργιανή φοιτήτρια του ξεκίνησε μετά τον θάνατο της συζύγου του.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015. Οι δύο γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους με διαφορά λίγων ημερών ενώ η 34χρονη σύζυγοός του, ήταν επίσης μητέρα ενός μικρού παιδιού. Η γιαγιά κατέληξε από νεφρική ανεπάρκεια και η εγγονή από πολυοργανική ανεπάρκεια. Μετά από εισαγγελική διάταξη για εκταφή των σορών των δύο γυναικών τον Νοέμβριο του 2013, ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού στους σπλαχνικούς ιστούς τους.
Ο 52χρονος λέκτορας του ΑΠΘ φαινομενικά ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή με τη σύζυγό του, η οποία ήταν βιβλιοθηκονόμος στο ίδιο πανεπιστήμιο, και το παιδί τους.
Μέση Ανατολή: Τι συζήτησαν Μπάιντεν - Νετανιάχου για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν
Μπάλντοκ: Θρήνος για τον ποδοσφαιριστή που βρέθηκε νεκρός (βίντεο)
Σαχάρα: Σπάνιες πλημμύρες στην έρημο μετά από έξι χρόνια ξηρασίας (εικόνες)