LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2024 23:01

Άρειος Πάγος: Δις ισόβια σε λέκτορα του ΑΠΘ για δολοφονία της συζύγου του και της γιαγιάς της

Η συγκεκριμένη ποινή είχε επιβληθεί στον πανεπιστημιακό τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο, και διατηρήθηκε τώρα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Το χρονικό της υπόθεσης.

Φυλακή - Φυλακές Κορυδαλλού - κελί

Δις ισόβια είναι η αμετάκλητη, πλέον, ποινή την οποία αποφασίστηκε να (συνεχίσει) να εκτίει ο πρώην λέκτορας του ΑΠΘ Δημήτρης Οικονομίδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την ανθρωποκτονία της 34χρονης συζύγου του και της 86χρονης γιαγιάς της με την μέθοδο της χορήγησης του δηλητηρίου του αρσενικού.

Ο πρώην καθηγητής κρατείται στις φυλακές Λάρισας έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια από το 2017. Κατόπιν είχε υποβάλει έφεση η οποία εκδικάστηκε το 2022 χωρίς να καταφέρει να αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό στο πρόσωπο του, ώστε να μειωθεί η ποινή του. Και τέλος άσκησε αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου, η απόφαση επί της οποίας (αίτησης αναιρέσεως) εκδόθηκε τώρα. Στην αίτηση αναιρέσεως επικαλέστηκε νομικές ασάφειες της απόφασης. Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι αιτιολογημένη και ότι ορθώς εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου περί ανθρωποκτονίας και ελαφρυντικών. Ο καθηγητής είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει αι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει μετά την έκδοση της απόφασης αυτής του Αρείου Πάγου.

Ο βασικός ισχυρισμός του στην απολογία του ήταν τόσο η σύζυγος του όσο και η γιαγιά της πέθαναν από αρσενικό το οποίο εντοπίζεται στην παροχή του νερού στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στη Χαλκιδική και όχι χορηγημένο από εκείνον. Επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχαν δηλητηριαστεί από αρσενικό αλλά από κάδμιο και είχε επιχειρήσει να ενοχοποιήσει άλλα μέλη της οικογένειας, ισχυριζόμενος ότι εκείνα ευθύνονταν για τον θάνατο των δύο γυναικών.

Όπως αναφέρει η απόφαση, το κίνητρο της διπλής ανθρωποκτονίας φέρεται να ήταν, το συφέρον του να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας του η οποία τον παρεμπόδιζε από το να συνάψει σχέση με Γεωργιανή φοιτήτρια του με την οποία απέκτησε παιδί. Η τελευταία μάλιστα, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας. Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε μιλήσει για σκευωρία και είχε ισχυριστεί πως η σχέση του με τη Γεωργιανή φοιτήτρια του ξεκίνησε μετά τον θάνατο της συζύγου του.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015. Οι δύο γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους με διαφορά λίγων ημερών ενώ η 34χρονη σύζυγοός του, ήταν επίσης μητέρα ενός μικρού παιδιού. Η γιαγιά κατέληξε από νεφρική ανεπάρκεια και η εγγονή από πολυοργανική ανεπάρκεια. Μετά από εισαγγελική διάταξη για εκταφή των σορών των δύο γυναικών τον Νοέμβριο του 2013, ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού στους σπλαχνικούς ιστούς τους.

Ο 52χρονος λέκτορας του ΑΠΘ φαινομενικά ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή με τη σύζυγό του, η οποία ήταν βιβλιοθηκονόμος στο ίδιο πανεπιστήμιο, και το παιδί τους. 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Τι συζήτησαν Μπάιντεν - Νετανιάχου για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν

Μπάλντοκ: Θρήνος για τον ποδοσφαιριστή που βρέθηκε νεκρός (βίντεο)

Σαχάρα: Σπάνιες πλημμύρες στην έρημο μετά από έξι χρόνια ξηρασίας (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης 23:59ΗΠΑ: Νεκρoί οι άντρες της Εθνοφρουράς που δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο23:46Κάγια Κάλας: Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος23:37Τουρκία - Γκιουλέρ: "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι μονομερών ενεργειών της Ελλάδας"23:23Ρωσία - Πεσκόφ για τερματισμό πολέμου: Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό23:09Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αύριο και μεθαύριο22:55ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο - Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν22:41«Μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι 22:27Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάτμος και Λέρος 22:13Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία21:59Τραγωδία στη Ρόδο: Ο πατέρας του 19χρονου στον ΑΝΤ1 - Θα ψάξουμε τα πάντα21:45Κέρκυρα - Κακοκαιρία Adel: Μια έγκυος απεγκλωβίστηκε στην περιοχή Ποταμός21:31Παρτιζάν: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανακοινώνοντας και επίσημα την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας21:17Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:03Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Ούτε ένα ευρώ δεν επέστρεψαν οι αγρότες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ20:49Φλώρινα: Σοβαρό τροχαίο στο Πλατύ Πρεσπών - Απεγκλωβίστηκαν δύο άνδρες χωρίς αισθήσεις20:35Ant1 Sports: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τη βασίλισσα της Ευρώπης στο κατάμεστο "Καραϊσκάκης"20:21Πραξικόπημα στη Γουινέα–Μπισσάου εν μέσω προεδρικών εκλογών - Συνελήφθη ο πρόεδρος και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου20:07Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη σε πεδίο βολής στη Ρόδο19:57Τέλλογλου - Αγροτικές επιδοτήσεις: "Εφιάλτης" το κόστος παραγωγής 19:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο