LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2024 22:48

Αγαπηδάκη για “Φώφη Γεννηματά”: Καμία μην αμελεί τη μαστογραφία, έχω κι εγώ ευρήματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μίλησε για τη σημασία της πρόληψης κι έστειλε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες για εξέταση μαστού.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

H έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Η πρόληψη με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη με τον καρκίνο, είναι το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την πορεία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» - πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και την ανταπόκριση του γυναικείου πληθυσμού στην ψηφιακή μαστογραφία. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και η Ειρήνη Αγαπηδάκη ενθάρρυνε την κάθε γυναίκα να μην αμελήσει την ψηφιακή μαστογραφία, για να προστατεύσει τη ζωή της. Η Βουλή θα φωταγωγηθεί σήμερα με το ροζ σύμβολο, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις γυναίκες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και στις οικογένειες τους και να ενθαρρυνθεί κάθε γυναίκα για σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

«Θέλω να πω στις γυναίκες να μην φοβούνται. Να μην φοβούνται. Η πρόληψη είναι δύναμη. Έχουμε τον έλεγχο της νόσου, μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και όχι να εκπλαγούμε από ένα δυσάρεστο ενδεχομένως εύρημα, αν φοβηθούμε την εξέταση», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Όπως σημείωσε, η χώρα για πρώτη φορά υλοποιεί εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με πληθυσμιακά δεδομένα και «αυτή τη στιγμή, είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσημα εθνικά στοιχεία για το πόσες γυναίκες κάνουν ψηφιακή μαστογραφία και πόσες από αυτές εντοπίζονται με ευρήματα». Όπως διευκρίνισε δε, «έγκαιρος εντοπισμός ευρημάτων, σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ύποπτο εύρημα που θέλει επανεξέταση κάθε έξι μήνες».

«Η μαστογραφία είναι ανώδυνη, είναι ασφαλής εξέταση, είναι εύκολη και, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι γιατροί, δεν έχει πόνο. Όταν πονάνε οι γυναίκες είναι γιατί μάλλον έχει γίνει σε λάθος μέρα του κύκλου ή δεν έχουν δοθεί σωστές οδηγίες από τον γιατρό», υπογράμμισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν έμπρακτα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, «για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού».

Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης που φέρει το όνομα του Σπύρου Δοξιάδη, το πρώτου υπουργού Υγείας της μεταπολίτευσης, είπε η κ. Αγαπηδάκη και τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «περιλαμβάνει όλες τις προληπτικές δράσεις, παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, τις προληπτικές εξετάσεις και βέβαια και το πρόγραμμα 'Φώφη Γεννηματά', που πήρε το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, γιατί ήταν μια γυναίκα σύμβολο και για τη δύναμη που πρέπει να έχουν οι γυναίκες».

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 430.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα για πάνω από 27.000 γυναίκες. «Αν το σκεφτούμε, πολλές γυναίκες δεν άφησαν το μήνυμα στο κινητό τους με το παραπεμπτικό αλλά προχώρησαν στις εξετάσεις και έτσι εντόπισαν ευρήματα που αργότερα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε κακοήθεια. Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες 45 έως 74 ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της ΕΕ, οι οποίες έχουν ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες. Ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα και μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε:

«Αυτό που μου λένε στα Κέντρα Υγείας, στην Περιφέρεια, αυτό που μου λένε οι μαίες, οι γυναικολόγοι, είναι ότι οι γυναίκες φοβόμαστε να κάνουμε την εξέταση. Αλήθεια είναι αυτό. Κι εγώ το αισθάνομαι. Κι εγώ έχω αυτό το φόβο, κάθε χρόνο που πρέπει να κάνω την ψηφιακή μου μαστογραφία, είναι όμως σημαντικό να αντλούμε δύναμη η μία από την άλλη. Θέλω να είμαστε πρεσβευτές αυτού του μηνύματος, ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες, να τις βοηθήσουμε να κάνουν τη σωτήρια εξέταση».

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι εκτός από την ψηφιακή μαστογραφία, στο πρόγραμμα έχει περιληφθεί και το υπερηχογράφημα και η κλινική εξέταση από το γιατρό. «Αυτό το κάναμε γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες σκεπτόμενες το κόστος, δεν προχωρούν καν στη μαστογραφία, γιατί σκέπτονται πως αν βρεθεί κάτι, θα τρέχουν και για άλλες εξετάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, παρά μόνο να πάνε να κάνουν τις εξετάσεις τους. Εύκολα, γρήγορα, εκδίδονται όλα τα παραπεμπτικά, και για την ψηφιακή μαστογραφία, και για το υπερηχογράφημα, και για την εξέταση από γιατρό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση - και τα διαγνωστικά, ακόμη και τα ιδιωτικά, δίνουν αμέσως ραντεβού.

«Κι εγώ είμαι στην ομάδα των γυναικών με κάποια ευρήματα και ο γιατρός μου έχει συστήσει κάθε έξι μήνες ένα έλεγχο με υπερηχογράφημα και φυσικά την ψηφιακή μαστογραφία, γιατί με αυτοψηλάφιση θα εντοπίσω κάτι πολύ πιο αργά από ό,τι θα εντοπίσει η εξέταση. 'Αρα έχει σημασία και να κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλβανία: Ο Ερντογάν υπέγραψε συμφωνίες, έδωσε δώρα και εγκαινίασε τζαμί (εικόνες)

 UNIFIL - Λίβανος: Ισραηλινοί πυροβόλησαν κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων

Τρανς γυναίκα που δέχθηκε επίθεση στον ΑΝΤ1: Ήθελαν να με σκοτώσουν

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠολυτεχνείο – Λεκατσά: Νιώθω γεμάτη ως άνθρωπος που αποτέλεσα κρίκο της εξέγερσηςΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

Η Μέλπω Λεκατσά, ήταν 21 ετών στο τρίτο έτος της Φαρμακευτικής, όταν συνελήφθη στο Πολυτεχνείο, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα μπουντρούμια της Χούντας.

Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειοΣήμερα 06:07 | Ειδήσεις

Λόγω των εκδηλώσεων έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ μεταβολές στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

State Department: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Τετ α τετ Ρούμπιο – Κόμπο. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου07:52Πολυτεχνείο – Λεκατσά: Νιώθω γεμάτη ως άνθρωπος που αποτέλεσα κρίκο της εξέγερσης07:38State Department: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ07:24ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 21 Νοεμβρίου07:10Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)06:55Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Νοεμβρίου06:27Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειο06:14Αλαφούζος: Από τα μεγαλύτερα λάθη μου η αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς – Η ερώτηση του ΑΝΤ1 στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός00:13Οι πρώτες εικονικές δίκες ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Χανίων23:59F1: Στα 3,42 δισ. δολάρια η μέση αξία μιας ομάδας23:45Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέλαβε δύο ακόμη χωριά στη νότια Ουκρανία23:31David Gilmour: Ο ήχος, το όραμα και η μεταμόρφωση των Pink Floyd23:17Κονγκό: Δεκάδες νεκροί σε ορυχείο κοβαλτίου έπειτα από κατάρρευση γέφυρας (βίντεο)23:03Λίβανος: Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ22:35Ιμάμογλου: Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για την νέα δίωξη σε βάρος του22:07Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό στη Νάξο - Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με αγροτικό21:54Ολυμπιακός – Προμηθέας 88-64: Ερυθρόλευκος "περίπατος" στην Πάτρα21:40Νέα Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο -Τουρκικά F16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας21:26Παναθηναϊκός – Άρης 82-77: Ίδρωσε για τη νίκη το "τριφύλλι"21:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο