LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2024 22:48

Αγαπηδάκη για “Φώφη Γεννηματά”: Καμία μην αμελεί τη μαστογραφία, έχω κι εγώ ευρήματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μίλησε για τη σημασία της πρόληψης κι έστειλε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες για εξέταση μαστού.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

H έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Η πρόληψη με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη με τον καρκίνο, είναι το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την πορεία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» - πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και την ανταπόκριση του γυναικείου πληθυσμού στην ψηφιακή μαστογραφία. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και η Ειρήνη Αγαπηδάκη ενθάρρυνε την κάθε γυναίκα να μην αμελήσει την ψηφιακή μαστογραφία, για να προστατεύσει τη ζωή της. Η Βουλή θα φωταγωγηθεί σήμερα με το ροζ σύμβολο, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις γυναίκες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και στις οικογένειες τους και να ενθαρρυνθεί κάθε γυναίκα για σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

«Θέλω να πω στις γυναίκες να μην φοβούνται. Να μην φοβούνται. Η πρόληψη είναι δύναμη. Έχουμε τον έλεγχο της νόσου, μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και όχι να εκπλαγούμε από ένα δυσάρεστο ενδεχομένως εύρημα, αν φοβηθούμε την εξέταση», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Όπως σημείωσε, η χώρα για πρώτη φορά υλοποιεί εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με πληθυσμιακά δεδομένα και «αυτή τη στιγμή, είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσημα εθνικά στοιχεία για το πόσες γυναίκες κάνουν ψηφιακή μαστογραφία και πόσες από αυτές εντοπίζονται με ευρήματα». Όπως διευκρίνισε δε, «έγκαιρος εντοπισμός ευρημάτων, σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ύποπτο εύρημα που θέλει επανεξέταση κάθε έξι μήνες».

«Η μαστογραφία είναι ανώδυνη, είναι ασφαλής εξέταση, είναι εύκολη και, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι γιατροί, δεν έχει πόνο. Όταν πονάνε οι γυναίκες είναι γιατί μάλλον έχει γίνει σε λάθος μέρα του κύκλου ή δεν έχουν δοθεί σωστές οδηγίες από τον γιατρό», υπογράμμισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν έμπρακτα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, «για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού».

Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης που φέρει το όνομα του Σπύρου Δοξιάδη, το πρώτου υπουργού Υγείας της μεταπολίτευσης, είπε η κ. Αγαπηδάκη και τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «περιλαμβάνει όλες τις προληπτικές δράσεις, παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, τις προληπτικές εξετάσεις και βέβαια και το πρόγραμμα 'Φώφη Γεννηματά', που πήρε το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, γιατί ήταν μια γυναίκα σύμβολο και για τη δύναμη που πρέπει να έχουν οι γυναίκες».

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 430.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα για πάνω από 27.000 γυναίκες. «Αν το σκεφτούμε, πολλές γυναίκες δεν άφησαν το μήνυμα στο κινητό τους με το παραπεμπτικό αλλά προχώρησαν στις εξετάσεις και έτσι εντόπισαν ευρήματα που αργότερα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε κακοήθεια. Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες 45 έως 74 ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της ΕΕ, οι οποίες έχουν ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες. Ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα και μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε:

«Αυτό που μου λένε στα Κέντρα Υγείας, στην Περιφέρεια, αυτό που μου λένε οι μαίες, οι γυναικολόγοι, είναι ότι οι γυναίκες φοβόμαστε να κάνουμε την εξέταση. Αλήθεια είναι αυτό. Κι εγώ το αισθάνομαι. Κι εγώ έχω αυτό το φόβο, κάθε χρόνο που πρέπει να κάνω την ψηφιακή μου μαστογραφία, είναι όμως σημαντικό να αντλούμε δύναμη η μία από την άλλη. Θέλω να είμαστε πρεσβευτές αυτού του μηνύματος, ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες, να τις βοηθήσουμε να κάνουν τη σωτήρια εξέταση».

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι εκτός από την ψηφιακή μαστογραφία, στο πρόγραμμα έχει περιληφθεί και το υπερηχογράφημα και η κλινική εξέταση από το γιατρό. «Αυτό το κάναμε γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες σκεπτόμενες το κόστος, δεν προχωρούν καν στη μαστογραφία, γιατί σκέπτονται πως αν βρεθεί κάτι, θα τρέχουν και για άλλες εξετάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, παρά μόνο να πάνε να κάνουν τις εξετάσεις τους. Εύκολα, γρήγορα, εκδίδονται όλα τα παραπεμπτικά, και για την ψηφιακή μαστογραφία, και για το υπερηχογράφημα, και για την εξέταση από γιατρό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση - και τα διαγνωστικά, ακόμη και τα ιδιωτικά, δίνουν αμέσως ραντεβού.

«Κι εγώ είμαι στην ομάδα των γυναικών με κάποια ευρήματα και ο γιατρός μου έχει συστήσει κάθε έξι μήνες ένα έλεγχο με υπερηχογράφημα και φυσικά την ψηφιακή μαστογραφία, γιατί με αυτοψηλάφιση θα εντοπίσω κάτι πολύ πιο αργά από ό,τι θα εντοπίσει η εξέταση. 'Αρα έχει σημασία και να κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλβανία: Ο Ερντογάν υπέγραψε συμφωνίες, έδωσε δώρα και εγκαινίασε τζαμί (εικόνες)

 UNIFIL - Λίβανος: Ισραηλινοί πυροβόλησαν κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων

Τρανς γυναίκα που δέχθηκε επίθεση στον ΑΝΤ1: Ήθελαν να με σκοτώσουν

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔόμνα Μιχαηλίδου: Το "Σπίτι μου 2", η Κάρτα Αναπηρίας και το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχος (βίντεο)Σήμερα 08:56 | Ειδήσεις

Όσα είπε η κ. Μιχαηλίδου τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Στέγασης.

Σε ισχύ από σήμερα το πακέτο ενισχύσεων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώΣήμερα 07:33 | Ειδήσεις

Στη δήλωσή του ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει επίσης ότι "λίγες ημέρες αργότερα, η επιστροφή ενοικίου σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε όσους πιέζονται από το υψηλό κόστος στέγασης".

Στα βιβλιοπωλεία σήμερα η Ιθάκη: Τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας για 10 κορυφαία πρόσωπαΣήμερα 08:13 | Ειδήσεις

 Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση για τη διαδρομή του, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, και τις απόψεις του για την Αριστερά

Νέα Πέραμος: Άνδρας βρέθηκε νεκρός από αιχμηρό αντικείμενο - Ύποπτος ο αδελφός τουΣήμερα 07:39 | Ειδήσεις

Ο μικρότερος αδερφός φέρεται να σκότωσε τον 47χρονο μέσα στο σπίτι τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης10:18Ληστές δήλωναν άστεγοι και έπαιρναν επιδόματα - Εμπλέκονται σε δεκάδες διαρρήξεις με τεράστια λεία10:04Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς09:50Σοκ στο Πέραμα: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 12χρονο έξω από σχολείο09:36Δόμνα Μιχαηλίδου: Το "Σπίτι μου 2", η Κάρτα Αναπηρίας και το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχος (βίντεο)09:22Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέρριψε 93 drones της Ουκρανίας τη νύχτα09:08Φονική παράσυρση στο Παγκράτι: Σε κατάσταση σοκ η κόρη της 72χρονης (βίντεο)08:54Ηράκλειο: Σοκ με τον αιφνίδιο θάνατο του 2χρονου κοριτσιού08:40Στα βιβλιοπωλεία σήμερα η Ιθάκη: Τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας για 10 κορυφαία πρόσωπα08:26Σε ισχύ από σήμερα το πακέτο ενισχύσεων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ08:11Συμπλοκή ανηλίκων στη Βάρκιζα: Τέσσερις τραυματίες στο νοσοκομείο07:56Νέα Πέραμος: Άνδρας βρέθηκε νεκρός από αιχμηρό αντικείμενο - Ύποπτος ο αδελφός του07:42Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Τασούλα07:28Κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Ουκρανίας: Ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία πρέπει να "σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία" της Ουκρανίας07:14Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις επιχειρήσεων, εταιρειών, οικιών και κλοπές οχημάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας07:00ΚΑΕ Άρης: Ολοκληρώθηκε η εξόφληση οφειλών06:42Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 24 Νοεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:14Ηράκλειο: Οπαδός επιτέθηκε σε τερματοφύλακα σε αγώνα τοπικής κατηγορίας 23:59Γενεύη: Πιθανή μια νέα επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για περαιτέρω συζητήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου23:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο