Τιμές τροφίμων: Αυξημένος πληθωρισμός, μειωμένη κατανάλωση
Του Νίκου Ρογκάκου, από το Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Πάνω από τον γενικό πληθωρισμό κινούνται οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, όπως δείχνουν τα στοιχείς της ΕΛΣΤΑΤ και του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Ο πληθωρισμός τροφίμων “τρέχει” με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Αρκεί να αναφερθεί ότι όταν ο γενικός πληθωρισμός τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν 2,9%,
ο πληθωρισμός τροφίμων για τον ίδιο μήνα ήταν 3,2%.
Ανά είδος, οι αντίστοιχες τιμές ήταν:
38,9% στο ελαιόλαδο,
9,9% στα ψάρια,
7,7% στα φρούτα και
11,3% στο ρεύμα
Ως παράπλευρη απώλεια, η ακρίβεια… “χτυπά” την διατροφή καθαυτή και έτσι, τις ποσότητες της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.
Έτσι πλέον οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταναλώνουμε
6% λιγότερο ψωμί, ή 4 κιλά λιγότερο ψωμί ανά μήνα,
16% λιγότερο κρέας, ή 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος
42% λιγότερο φρέσκο γάλα,
35% λιγότερο ελαιόλαδο, ή 6 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος και
11% λιγότερα φρέσκα φρούτα ή 6 κιλά λιγότερα φρέσκα φρούτα ανά έτος.
Εθελ Κένεντι: Έφυγε από τη ζωή η χήρα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι
ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης στον ΑΝΤ1: Οι υποψήφιοι θα είναι στην ομάδα κρούσης, αλλά όχι μόνο αυτοί
Τρανς γυναίκα που δέχθηκε επίθεση στον ΑΝΤ1: Ήθελαν να με σκοτώσουν