LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Σήμερα 19:47

Κύθηρα: Η ανομβρία “έφαγε” το λάδι (βίντεο)

Μεγάλα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή προκάλεσε στα Κύθηρα η παρατεταμένη ξηρασία. Τι λένε στον ΑΝΤ1 οι παραγωγοί.

Ελιές - Κύθηρα - δελτίο ΑΝΤ1

Του Τάσου Τέλλογλου

Από το Ακρωτήρι Σπαθί φαίνεται απέναντι η στεριά στη Λακωνία και η θαλάσσια έκταση που χωρίζει τα Κύθηρα από την Πελοπόννησο .Αλλά από εκεί ψηλά φαίνεται και η τρομακτική ξηρασία που «χτύπησε» ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί που ακόμα και τα πουρνάρια είναι ξερά, αφού έβρεξε πολύ λιγότερο από ό,τι στον νότο.

Η καλλιέργεια στα βόρεια του νησιού γίνεται ακόμα σε αναβαθμίδες, τα ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία είναι αιωνόβια δείχνουν πολύ ταλαιπωρημένα , οι καρποί είναι μικροί, σαν κουκούτσια και χωρίς ζωμό. Σε αλλά σημεία έχουν μαυρίσει πριν την ώρα τους που είναι σε δύο μήνες από σήμερα .

«Ο καρπός δεν μπορεί να μεγαλώσει, το δέντρο μαζεύει όλο το νερό από τους καρπούς για να ζήσει και έτσι οι ελιές είναι αφυδατωμένες», δηλώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ποταμού, Παναγιώτης Σουρής.

Ο Σουρής και οι συνεταίροι του έχουν εκσυγχρονίσει τον συνεταιρισμό τους αλλά τώρα πρέπει να τα βάλουν με τον θεό καθώς στα βόρεια Κύθηρα εξαφανίζεται η υγρασία

«Στα τέλη Αυγούστου έπεσαν εδώ 15 χιλιοστών βροχής έναντι 17 εκατοστών που έπεσαν στα νότια Κύθηρα», εξηγεί ο ίδιος.

Μία αγγλική γέφυρα συνδέει τα βόρεια με τα νότια Κύθηρα και τις αναβαθμίδες του βορρά με τον κάμπο του νότου. Στον κάμπο του Λειβαδιού όπως λέγεται το ομώνυμο χωριό η ελιά δίνει τον τόνο .Κι εδώ δεν ποτίζεται και η σοδειά λίγο έλειψε να καταστραφεί όπως στο βορρά.

«Ήμασταν τυχεροί που έβρεξε και σωθήκαμε, άντεξαν τα δέντρα από την ξηρασία των 80 ημερών και με τη βροχή σώθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λειβαδίου, Νικόλαος Στάθης.

Ο Στάθης έπεισε τριάντα νέους αγρότες να μπουν στον συνεταιρισμό που προχώρησε σε επενδύσεις αλλά από μία άποψη είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο, την κλιματική κρίση.

«Πέρυσι η ανομβρία οδήγησε όχι μόνο στο να μην κάνουμε εξαγωγές αλλά να μην έχουμε λάδι να φάμε», εξηγεί.

Στις καλές χρονιές τα καζάνι αυτά γεμίζανε η μεσογέμιζαν , πέρσι έμειναν άδεια .Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει εφέτος .Λάδι θα υπάρχει αλλά σε ποιες ποσότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ - Λίβανος: Από τα σύνορα έστειλε μήνυμα νίκης ο Νετανιάχου (εικόνες)

Άνδρος: Ψάρευε με δυναμίτη και τραυματίστηκε - Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο ΚΑΤ

Ναρκωτικά: Είχαν τα χρήματα από τα...κέρδη τους σε χρηματοκιβώτιο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLive Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπηςΣήμερα 21:04 | Ειδήσεις

Σαφές προβάδισμα του πρώτου σε ψήφους και μάχη - "θρίλερ" για την δεύτερη θέση προκύπτει από την σταδιακή ενσωμάτωση των ψήφων από την επικράτεια και το εξωτερικό.

Live Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δούκας - Γερουλάνος δίνουν μάχη για την δεύτερη θέσηΣήμερα 19:00 | Ειδήσεις

Συνεχής ροή ενημέρωσης: Θρίλερ προκύπτει από την ενσωμάτωση των ψήφων ανά την επικράτεια, καθώς λίγες ψήφοι χωρίζουν τον Χάρη Δούκα με τον Παύλο Γερουλάνο, για να κριθεί ποιος θα περάσει στον β' γύρο.

Ισραήλ - Λίβανος: Από τα σύνορα έστειλε μήνυμα νίκης ο Νετανιάχου (εικόνες)Σήμερα 19:20 | Ειδήσεις

Μήνυμα εμψύχωσης έστειλε στους στρατιώτες του Ισραήλ ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος μετέβη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ιταλία: Πέθανε ο Σάμι Μπάσο, ο άνδρας που έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με το σύνδρομο της προγηρίαςΣήμερα 12:47 | Ειδήσεις

Ποια ήταν η αρχική εκτίμηση των γιατρών για το υπόλοιπο ζωής που απομένει στον Σάμι Μπάσο ο οποίος τελικά τους διέψευσε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρίνιο: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του23:19Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: “Μοιρασμένο” το ντέρμπι των αιωνίων23:06Super League: Ο ΠΑΟΚ...απολαμβάνει την κορυφή22:52Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το “θρίλερ” για τη δεύτερη θέση και η “ανατροπή” της Αττικής22:39Ρέθυμνο: Διπλό “χτύπημα” κατά διακινητών κάνναβης 22:27Γάζα: Η Χαμάς χαιρετίζει την “ένδοξη” επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ22:14Νέα σχολική χρονιά και ιώσεις22:01Τροχαίο στο Ηράκλειο: Παρέσυρε δύο άτομα και “μπούκαρε” σε κατάστημα21:47Live Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης21:33Ενδοοικογενειακή βία: Κατήγγειλε διπλή επίθεση από τον αδερφό της μέσα σε 48 ώρες21:21Rapid test δωρεάν την Δευτέρα σε 95 σημεία21:07Κύθηρα: Η ανομβρία “έφαγε” το λάδι (βίντεο)20:53Εκλογές ΠΑΣΟΚ – Λονδίνο: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου20:40Πανιώνιος – Κολοσσός: Με ανατροπή η επιστροφή του στην Basket League20:26Εκλογές ΠΑΣΟΚ - Πάτρα: Ένταση στις κάλπες για ψήφους από... Νεοδημοκράτες20:13Live Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δούκας - Γερουλάνος δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση20:00Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες, βροχές και ομίχλη την Δευτέρα19:47Ισραήλ - Λίβανος: Από τα σύνορα έστειλε μήνυμα νίκης ο Νετανιάχου (εικόνες)19:33Καλλιθέα - Αστέρας Τρίπολης: Μεγάλη νίκη για τους Αρκάδες19:20Basket League: Ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα την Καρδίτσα19:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο