LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: Σήμερα 11:54

Μίμης Πλέσσας: Το “αντίο” του ΑΝΤ1 στον σπουδαίο συνθέτη (βίντεο)

Ο ANT1, "αποχαιρετά" τον Μίμη Πλέσσα, τον αγαπημένο συνθέτη με την πλούσια προσφορά του στη μουσική. Οι σπουδές στο εξωτερικό και οι διακρίσεις του μεγάλου καλλιτέχνη.

Μίμης Πλέσσας

Μίμης Πλέσσας... Στη διεθνή βιβλιογραφία, χαρακτηρίζεται ως συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας!

Είναι ελάχιστοι οι Έλληνες συνθέτες, που στην καριέρα τους πέτυχαν να ξεχωρίσουν -- ακόμη και διεθνώς --- όπως ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1924 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο και σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μουσική τον κέρδισε από τα προεφηβικά του χρόνια και στα 16 του έγινε σολίστ, στην Ορχήστρα, του Εθνικού Ίδρυματος Ραδιοφωνίας.

Στη κατοχή, αναγκάστηκε να παίζει σε καμπαρέ για βιοποριστικούς λόγους.

Μετά τις σπουδές του έφυγε για την Αμερική, όπου και παρέμεινε καθ` όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του `50! Εκεί εξελίχθηκε σε κορυφαίο πιανίστα με διακρίσεις -- αλλά και σε Διευθυντή Ορχήστρας -- ενώ γρήγορα στράφηκε και στην σύνθεση. Η Τζαζ ήταν η μουσική που λάτρεψε -- και δούλεψε δίπλα στους Ντίζι Γκιλέσπι, Χάρι Τζέιμς, Κόλμαν Χόκινς, Λέστερ Γιάνγκ. !

Επέστρεψε στην Ελλάδα και γρήγορα ξεκίνησε συνεργασία με την Φίνος Φιλμ. Λάτρεψε τον κινηματογράφο και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως έντυσε μουσικά 100 ταινίες, αλλά και 70 παραστάσεις -- ενώ έγραψε και σε σήριαλ στην τηλεόραση. Σημαντική ήταν και η παρουσία του στο ραδιόφωνο τη δεκαετία του `60, ως παραγωγός της εκπομπής 

Στη δεκαετία του `80, μαζί με τον Βασίλη Τσιβιλίκα και τον Κώστα Φέρρη, συμπαρουσίαζαν την εκπομπή "Καλλιτεχνικό Καφενείο" -- φιλοξενώντας προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ο Πλέσσας, πάντα συνόδευε τους καλεσμένους τραγουδιστές με το πιάνο του! Η εκπομπή άφησε εποχή! Υπέγραψε περισσότερους από 100 Δίσκους. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους στιχουργούς, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος η Σώτια Τσότου, Ακος Δασκαλόπουλος και Νίκος Γκάστος. Είχε συνεργασία και με τους σημαντικότερους τραγουδιστές, από το 1960—2000! Όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η μαρινέλλα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Τζένη βάνου η Πόλυ Πάνου, ο Δάκης. Ενώ ανηψιός του είναι ο Στέφανος Κορκολής. Πολλές από αυτές τις δουλειές αφορούσαν τα μουσικά θέματα των ταινιών στις οποίες συμμετείχε.

Το 1969 κυκλοφόρησε ο ΔΡΟΜΟΣ! Σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και με βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Τα τραγούδια που έμειναν στην ιστορία! Ο Δίσκος εξακολουθεί να πουλά και το σύνολο των πωλήσεών του ξεπερνά το 1.400 000 κομμάτια. Ο Μίμης Πλέσσας εκτιμάται πως έχει ντύσει μουσικά περισσότερα από 2.000 τραγούδια. Σημαντικό είναι και το Συμφωνικό του Έργο.

Ειδήσεις σήμερα:

Φενερμπαχτσέ: Σοβαρός ο τραυματισμός του Γουίλμπεκιν (βίντεο)

Τέμπη - Ασλανίδης: Μια τέτοια συναυλία έπρεπε να γίνει - Έχουμε κοινό στόχο πρέπει να είμαστε ενωμένοι (βίντεο)

Μέση Ανατολή: Ισχυρές εκρήξεις στον Λίβανο - Σφοδρές μάχες στα σύνορα με Ισραήλ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜίμης Πλέσσας: Το “αντίο” του ΑΝΤ1 στον σπουδαίο συνθέτη (βίντεο)Σήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Ο ANT1, "αποχαιρετά" τον Μίμη Πλέσσα, τον αγαπημένο συνθέτη με την πλούσια προσφορά του στη μουσική. Οι σπουδές στο εξωτερικό και οι διακρίσεις του μεγάλου καλλιτέχνη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα του ΚασσελάκηΣήμερα 14:32 | Ειδήσεις

Επεισοδιακή είναι και η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις εκλογές στο κόμμα και τη ''θύελλα'' αντιδράσεων για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ιωνάς Καρούσης: Θρήνος στην επιμνημόσυνη δέηση (εικόνες)Σήμερα 13:09 | Ειδήσεις

Σε κλίμα οδύνης φίλοι και συγγενείς του Ιωνά, στη Θεσσαλονίκη, τελούν αυτήν την ώρα, επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. 

Κακοκαιρία “Cassandra” - Αγρίνιο: Αγνοείται φύλακας λατομείου (βίντεο)Σήμερα 13:40 | Ειδήσεις

Μεγάλη επιχειρήση πραγματοποιήται στην περιοχή Στράτος Αγρινίου, για τον εντοπισμό άνδρα, ο οποίος αγνοείται από τα ξημερώματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΣΟΚ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες15:19Λίβανος: Νεκρός φέρεται να είναι από την ισραηλινή επίθεση και ο διάδοχος του Νασράλα 15:06Περιστέρι: Άγριος καυγάς ιερέα με συγγενή την ώρα της κηδείας14:52ΣΥΡΙΖΑ: Η Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα του Κασσελάκη 14:39Κρήτη: Ήπιαν σφηνάκια και βρέθηκαν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ14:25Άλιμος: Επεισοδιακή σύλληψη για διακίνηση ναρκωτικών (εικόνες)14:12Κακοκαιρία “Cassandra” - Αγρίνιο: Αγνοείται φύλακας λατομείου (βίντεο)13:58Ιωνάς Καρούσης: Θρήνος στην επιμνημόσυνη δέηση (εικόνες)13:45Μίμης Πλέσσας: Το “αντίο” του ΑΝΤ1 στον σπουδαίο συνθέτη (βίντεο)13:31Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Βρέθηκε νυχτερίδα στο δωμάτιό του13:18Μητσοτάκης για Μίμη Πλέσσα: Μοναδικές οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του13:04Λίβανος - ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους12:51“Cassandra” - Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πού θα συνεχιστούν τα φαινόμενα12:37Πώς ψηφίζω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: Τα εκλογικά τμήματα και το αντίτιμο - Οδηγός για ψηφοφόρους12:24ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου 12:11Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς Γερουσιαστές: Ενέργεια και διμερείς σχέσεις στα θέματα που συζητήθηκαν (εικόνες)11:57Η Cassandra χτυπά την Αιτωλοακαρνανία: Κλειστή η παλιά Εθνική Οδός (εικόνες)11:44Τουρκία - Οζέλ προς Ερντογάν: Αν ο κίνδυνος είναι μεγάλος ελάτε να μας το εξηγήσετε11:30Ο Ντιαρά αθωώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έναντι της FIFA11:17Μίμης Πλέσσας: Το συγκινητικό αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ (βίντεο)11:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο