LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2024 06:24 | Ανανέωση: 04 Οκτωβρίου 2024 06:36

ΑΑΔΕ: Μείωση προστίμων για όποιον αποδεχθεί τον... έλεγχο της Εφορίας!

Τι προβλέπεται στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για όσους θέλουν να αποφύγουν τις προσφυγές επί του αποτελέσματος του ελέγχου των εφοριακών.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Του Νίκου Ρογκάκου

Μείωση προστίμων και αποφυγή της ταλαιπωρίας των ελέγχων θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα των ελέγχων της εφορίας. Το έντυπο της... ανακωχής των φορολογούμενων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, ανάρτησε η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας έτσι, το νέο πλαίσιο του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για όσους θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία των προσφυγών, ειδικά αν η θετική έκβαση κρίνεται αμφίβολη.

Η διαδικασία εν πολλοίς είναι απλή: ο φορολογούμενος αποδέχεται το αποτέλεσμα του ελέγχου και η ΑΑΔΕ από τη μεριά της “κουρεύει” τα σχετικά πρόστιμα. Όσο πιο νωρίς ο φορολογούμενος αποδεχθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου, τόσο μεγαλύτερο το “κούρεμα”.

Θεωρητικά κερδισμένοι είναι και δύο. Ο ελεγχόμενος- εκτός αν είναι βέβαιος για την ακρίβεια των όσων έχει δηλώσει- γλιτώνει ως και το 50% του προστίμου και η ΑΑΔΕ βάζει αμέσως στο ταμείο “ζεστό” χρήμα, το οποίο αλλιώς θα έμπαινε στο “ψυγείο” των προσφυγών.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αρχή του έτους εκκρεμούσαν 3.585 ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της ΔΕΔ, ενώ άλλες 1.155 κατέληξαν τελικά στα διοικητικά δικαστήρια.

Στο α' τρίμηνο του 2024 οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία ήταν 11.037, στα διοικητικά εφετεία “λίμναζαν” άλλες 5.045, ενώ ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμούσαν 2.495 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 644 αφορούσαν σε διαφορές άνω των 500.000 ευρώ! Όσο για την εισπραξιμότητα όλων αυτών των προστίμων, η εμπειρία και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ζήτημα να καταλήγει στα κρατικά ταμεία πάνω από το 5-6%.

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Όπως προβλέπει το νέο πλαίσιο, τα πρόστιμα που οφείλονται, μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του. Το ποσοστό μείωσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 50%
  • μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Δ.Ε.Δ., τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40%
  • μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Δ.Ε.Δ. ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30%
  • μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25%.

Η καταβολή του ποσού μετά το “κούρεμα”, μπορεί να ολοκληρωθεί ως και σε 12 δόσεις. Το δικαίωμα για “κούρεμα” ασκείται με ψηφιακή δήλωση του φορολογούμενου προς την ΑΑΔΕ και παράγει αποτελέσματα μόνο αν ο φορολογούμενος καταβάλει εντός 3 ημερών, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% επί του κύριου φόρου. 

Το ποσό της οφειλής μετά την αφαίρεση της προκαταβολής του 25%, επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, συνεπάγεται άρση της έκπτωσης και καθιστά τη συνολική οφειλή, ως είχε πριν τη μείωση του αναλογικού προστίμου, ληξιπρόθεσμη, αφαιρουμένου τυχόν ποσού που καταβλήθηκε.


Ειδήσεις σήμερα:

Τροφική δηλητηρίαση: Δεκάδες φοιτητές μετά την ταβέρνα πήγαν... στο νοσοκομείο!

Συναυλία για Τέμπη - Λάτα: Δεν θέλαμε να υπάρχει εισιτήριο, ιδίως για τους φοιτητές, αλλά... (βίντεο)

Ελλάδα - Γερμανία: Μια “ραγισμένη” σχέση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑύριο οι αποφάσεις για τα αγροτικά μπλόκα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργόΧθες 22:27 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση έχει το δημοσιονομικό χώρο να λύσει τα προβλήματα, αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση».

Eurogroup – Πιερρακάκης: Παραγωγική η πρώτη συνεδρίαση του 2026Χθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, καλωσόρισε την Βουλγαρία ως το 21ο μέλος της Ευρωζώνης

Κυρανάκης στον ΑΝΤ1: Δεν αλλάζει κάτι στη δική μας προσήλωση μετά το τραγικό δυστύχημα στην ΙσπανίαΧθες 22:19 | Ειδήσεις

«Την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαμε 40 συρμούς στις Γραμμές 2 και 3 σήμερα έχουμε 52».

Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημαΧθες 22:47 | Ειδήσεις

Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Ο νεότερος απολογισμός από τον Προέδρο της Ανδαλουσίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: "Ουδέν σχόλιον" για το αν θα προσφύγει στη βία για να αποκτήσει τη Γροιλανδία23:59Eurogroup – Πιερρακάκης: Παραγωγική η πρώτη συνεδρίαση του 202623:45"Αέρας" ο Ατρόμητος στο Πανθεσσαλικό23:30Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας - Επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη23:15Λαμία: Οδηγός νταλίκας κόλλησε στα στενά Κοινότητας - Τον έβγαλε λάθος το GPS (βίντεο)23:00ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Επτά συλλήψεις μετά από ελέγχους στο γήπεδο "OPAP Arena"22:45Αύριο οι αποφάσεις για τα αγροτικά μπλόκα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό22:29Φυλακές Κορυδαλλού: Δολοφονία κρατουμένου στην Γ’ Πτέρυγα22:15Θεσσαλονίκη: Χωρίς ταξί για 24 ώρες22:00Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα21:44Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;21:27Κυρανάκης στον ΑΝΤ1: Δεν αλλάζει κάτι στη δική μας προσήλωση μετά το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία21:07Ant1 Sports: Ρετιρέ… για δυο στη Super League20:47Πέθανε ο “θρύλος” της μόδας Βαλεντίνο20:27Παναιτωλικός – Λεβαδειακός: Ασταμάτητοι οι Βοιωτοί20:07Τζούλιαν Μπαρνς: Το νέο μου βιβλίο θα είναι και το τελευταίο19:47“Somedays”: Η Πάμελα Άντερσον δίπλα στον Μπίλι Μπομπ Θόρντον19:27Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:07Στη ΜΕΘ Παίδων ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται ανήλικος που διασώθηκε από λέμβο στη Γαύδο18:47Μεντιλίμπαρ: Ο Ελ Καμπί θα είναι στον πάγκο 18:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο