Βουλή - Παππάς: Η πυρασφάλεια απέτυχε και ο πρωθυπουργός δίνει συλλυπητήρια
Σκληρή κριτική εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σε μια σειρά από τομείς, ανάμεσα στους οποίους η ψηφιακή μετάβαση του Δημοσίου Τομέα αλλά και η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, άσκησε την Τρίτη μιλώντας στην βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Παππάς αρχικά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για απόπειρα προσεταιρισμού, έργων και προσπαθειών για την ψηφιακή μετάβαση του Δημόσιου Τομέα, τις οποίες, όπως ανέφερε, είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015-2019. «Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το όνομά του, μια δεκαετία πριν, με τον ύψιστο κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα χρήματα για την ψηφιακή μετάβαση επειδή υπήρχε αδιαφάνεια στην εκτέλεση των ψηφιακών έργων. Επί πρωθυπουργίας του, η Ευρωπαία εισαγγελέας ασχολείται με την αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς ανάθεσης στα ψηφιακά έργα στην Ελλάδα. Είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τη θητεία του κ. Μητσοτάκη πριν και μετά, σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας γλίτωσε αυτά τα χρήματα για να κάνει ψηφιακά έργα και έκανε βήματα πάνω στα οποία πάτησε η επόμενη κυβέρνηση για να στήσει και το gov.gr. Το είχε αναγνωρίσει και ο κ. Πιερρακάκης, ως τότε αρμόδιος υπουργός. Έχουμε όμως να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα, ούτως ώστε ο ψηφιακές υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες στον πολίτη».
Σχετικά με την πυρκαγιά στην Κορινθία ανέφερε: «Θα έπρεπε να είναι σε αυτή την αίθουσα ο κύριος Μητσοτάκης να μας εξηγήσει γιατί η Πυροσβεστική μας έχει 4.000 οργανικά κενά. Γιατί έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα από το 2021; Γιατί σταματάνε πλέον οι φωτιές στη θάλασσα και τον οικιστικό ιστό»; Αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως “αρχιερέα και αρχιτέκτονα συσκότισης των ευθυνών” της υπόθεσης, ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά επισήμανε: «Αξιώνουμε λεπτομερή ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων. Διαφαίνεται από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αξιωματούχων αλλά και του Τούρκου Προέδρου ότι υπάρχουν εξελίξεις».
Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μία κουβέντα για την πυρκαγιά, μόνο υποκριτικά εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Δεν εφαρμόστηκε κανένα σχέδιο πρόληψης, καμία ζώνη αντιπυρική, και πέταγαν χωρίς σχέδιο τα αεροπλάνα. Επιβεβαιώνεται ότι τα λαϊκά στρώματα παραμένουν ανοχύρωτα απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, λόγω της επικίνδυνης επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους».
Στην ίδια συζήτηση, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Πόσο ανίκανο πρέπει να είναι ένα κυβερνητικό σχήμα, που τέλος Σεπτεμβρίου, με 24 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς κανένα άλλο μέτωπο, και 10 λεπτά απ ό την βάση των Canadair, να μην μπορεί να σβήσει μια πυρκαγιά; Να ψάχνει να βρει δικαιολογίες, στις στάχτες αυτής της τραγωδίας επιχειρεί η κυβέρνηση, που είναι η ίδια υπεύθυνη»;
Ο Δημήτρης Νατσιός επικέντρωσε την κριτική του στην αυστηροποίηση των ποινών κατά της ανήλικης παραβατικότητας αναφέροντας: «Τα μέτρα αυτά παραπέμπουν σε μια κοινωνία η οποία έχει καταρρεύσει, η οποία δεν έχει κώδικα αξιών ούτε σεβασμό. Όσο οι ποινές κατά των πράξεων αυτών ρυθμίζονται στον Ποινικό κώδικά, τόσο οι φορείς τους θα αποθρασύνονται και τα “αγρίμια” θα αυξάνονται».
Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής τόνισε: «Ο ωτακουστής πρωθυπουργός σαν τον κλέφτη ήρθε στη Βουλή και αποχώρησε αντί να ακούσει τον αντίλογο που είναι βασική προϋπόθεση στη δημοκρατία και στη δημοκρατική λειτουργία. […] Μην μας μεταρρυθμίζετε άλλο. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ. Αυτορυθμιστείτε λίγο και μην μας μεταρρυθμίζετε άλλο».
Μεθυσμένος οδηγός σχολικού μετέφερε μαθητές σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο
Μαλιακός - Κλειδί: Διόδια μειωμένα από την 1η Οκτωβρίου
Ανδρέας Πάτσης: Φυλάκιση... εξαγοράσιμη για τα ανακριβή πόθεν έσχες