Γρίπη των πτηνών - Γερμανία: Εντοπίστηκε κρούσμα υψηλής παθογένειας
Κρούσμα της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) ανέφερε η Γερμανία. Ειδικότερα, το κρούσμα καταγράφηκε σε φάρμα στην ανατολική περιοχή της Σαξονίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγείας των Ζώων (WOAH). Από το κρούσμα σκοτώθηκαν 76 από ένα σμήνος 184 πτηνών στην πόλη Muldenhammer στη Σαξονία, ανέφερε ο WOAH με έδρα το Παρίσι, επικαλούμενος έκθεση των γερμανικών αρχών.
Η γρίπη των πτηνών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα πουλερικά και έχει καταστρέψει κοπάδια αγροτικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ασχολούνται επίσης με τη μετάδοση πέραν των πτηνών, μεταξύ άλλων μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη
Ο ιός της γρίπης των πτηνών που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ανήκει στον υπότυπο H5N1 (κλάδος 2.3.4.4b).
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2022 ήταν και η πρώτη χρονιά που εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2022 ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύτηκε H5N1 σε 2 εργάτες που συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Εκτιμάται όμως ότι δεν επρόκειτο για συστηματική λοίμωξη αλλά πιθανόν για επιφανειακή επιμόλυνση των βλεννογόνων καθώς δεν εμφάνισαν συμπτώματα ούτε βρέθηκε ικανή ποσότητα ιού στα δείγματα.
Το ίδιο θεωρείται ότι συνέβη και με την περίπτωση ατόμου στην Αγγλία που διατηρούσε πάπιες που εμφάνισαν σημαντική νοσηρότητα και θανάτους από H5N1. Το διάστημα εκείνο (Ιανουάριος του 2022) βρέθηκε και ο ίδιος θετικός για H5N1 αλλά δεν νόσησε ούτε ανέπτυξε συμπτώματα. Αυτό συνάδει με την μέχρι τώρα 4 γνώση ότι η μετάδοση του H5N1 στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα επειδή απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με τα νοσούντα πτηνά ή το μολυσμένο περιβάλλον όμως όταν ο ιός μεταδοθεί η νόσος μπορεί να είναι βαρύτατη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc) ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός ενώ για όσους έρχονται σε επαφή με πτηνά θεωρείται αυξημένος. Προσοχή χρειάζεται από άτομα που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά την επαφή τους με τα πτηνά. Πολλά από τα κρούσματα σε ανθρώπους στη Ν/Α Ασία αφορούσαν παιδιά που οι οικογένειές τους είχαν οικόσιτα πουλερικά. Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για το προσωπικό που συμμετέχει σε δράσεις αντιμετώπισης εστιών γρίπης σε πτηνά ή ζώα για αυτό και πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
Ρέθυμνο: Έκρηξη μπαταρίας σε κάδο ανακύκλωσης – Τραυματίστηκαν υπάλληλοι
Φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Αδερφή θύματος: Πήγαν να βοηθήσουν φίλο τους και έχασαν τη ζωή τους
Υπουργικό Συμβούλιο – Μητσοτάκης: Ενθαρρυντική η πορεία για τα δημόσια οικονομικά