LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2024 13:46

Ισπανία: Εργάσιμη εβδομάδα 37,5 ωρών ζητούν τα συνδικάτα

Ποιο είναι το ακριβές αίτημα με το οποίο βγαίνουν σήμερα σε διαδήλωση οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας. Ποιο ήταν το ωράριο μέχρι σήμερα.

Ισπανία - Διαδήλωση

Τα συνδικάτα θα ηγηθούν σήμερα διαδηλώσεων σε όλη την Ισπανία, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού τομέα η οποία να αφορά την μείωση των ωρών απασχόλησης με φόντο την εναντίωση των εργοδοτών οι οποίοι ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει τους υπαλλήλους τους "ακριβότερους".

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκουν να πείσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας των περισσότερων κλάδων, κατά 2,5 ώρες, δηλαδή στις 37 ώρες και 30 λεπτά από τις 40 ώρες οι οποίες ισχύουν σήμερα, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Οι Ισπανοί εργάζονται περισσότερες ώρες από την πλειονότητα των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με την Eurostat, η εργάσιμη εβδομάδα κατά μέσο όρο στην Ισπανία ήταν 36,4 ώρες το 2023, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 36,1 ώρες.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εκφράζουν φόβους πως η πρόταση αυτή θα κάνει τους υπαλλήλους τους να εργάζονται λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό.

Ο αντίκτυπος αντίστοιχων μέτρων σε άλλες χώρες δεν είναι σαφής.

Η Μαδρίτη μπορεί να εγκρίνει τη μείωση χωρίς ομοφωνία και σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή θα το πράξει πριν από το τέλος του 2024.

Για να εξασφαλίσει τη στήριξη των εργοδοτών η κυβέρνηση έχει προσφέρει ένα μπόνους προσλήψεων για τις μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των ωρών εργασίας διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών, σύμφωνα με μια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα της παραγωγικότητας ανάμεσα στις χώρες μέλη της για να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές της στον τομέα της οικονομίας, τις ΗΠΑ και την Κίνα», όπως ανέφερε πρόσφατα σε έκθεσή του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η πρόταση υπολογίζει την εργάσιμη εβδομάδα σε ετήσια βάση και έτσι οι εργαζόμενοι σε τομείς όπου είναι δύσκολο να προσαρμοστούν οι βάρδιες -όπως είναι ο κλάδος της φιλοξενίας- θα μπορούν να συγκεντρώνουν εργατοώρες οι οποίες αργότερα θα "εξαργυρώνονται" με τη μορφή άδειας.

Η υπουργός Εργασίας της χώρας Γιολάντα Ντίαζ, έχει δηλώσει ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα αυξήσει την παραγωγικότητα, έναν τομέα στον οποίο η Ισπανία κατηογρείται ότι υπολείπεται κατά παράδοση των υπόλοιπών Ευρωπαίων εταίρων της.

Το 2000 η Γαλλία θέσπισε 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας θεωρώντας ότι αυτό θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία εντέλει έδειξαν αύξηση στο κόστος εργασίας καθιστώντας τους Γάλλους εργαζόμενους πιο ακριβοπληρωμένους, με σχετικούς όρους, και τις επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές.

 Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο της πόλης

Ερντογάν - Πούτιν: Πότε θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες

Ηράκλειο: Μαθητής έστησε καρτέρι και έδειρε τον διευθυντή του σχολείου του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλβετία - Κραν Μοντανά: Από το υπόγειο φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε την έκρηξηΣήμερα 15:29 | Ειδήσεις

«Η φωτιά εξαπλώθηκε στην οροφή πάρα πολύ γρήγορα», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος ΓεννηματάςΣήμερα 14:17 | Ειδήσεις

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ασθενείς και εργαζόμενους και να ανταλλάξει ευχές για το νέο έτος.

Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάστασηΣήμερα 18:02 | Ειδήσεις

Κάτω από άγνωστες συνθήκες το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)Σήμερα 15:17 | Ειδήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι για τις ειδήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον χρηστών των social media σήμερα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 18:16Η Ρωσία θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στο σπίτι του Πούτιν18:02ΑΕΚ: Ο Μπαρνάμπας Βάργκα μετακομίζει στην Νέα Φιλαδέλφεια17:48Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με ντρόουν την Πρωτοχρονιά εναντίον ενεργειακών υποδομών17:3465χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο - Εξετράπη η μηχανή που οδηγούσε στην Ε.Ο.17:20Συλληπητήρια ΥΠΕΞ για την τραγωδία στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας17:06Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ μίλησαν για το αυριανό ντέρμπι αιωνίων16:52Ιράν: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων16:38Λαμία: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε πέντε παρκαρισμένα αυτοκίνητα16:24World Aquatics: Κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025 η Φωτεινή Τριχά16:10Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:56Ελβετία - Κραν Μοντανά: Από το υπόγειο φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε την έκρηξη15:42Ζελένσκι: Η συμφωνία ειρήνης είναι έτοιμη κατά το 90%, μένει το 10%15:28Πιερρακάκης: Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα15:14H Βουλγαρία υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ15:00Παπαθανάσης: Η Ελλάδα το 2025 κατέγραψε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης14:46Ισραήλ: Οι ισραηλινές αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ14:32Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς14:18Ολλανδία: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε έναν ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ14:04Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά13:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο