LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2024 22:15

Ρεύμα: Το “πορτοκαλί” τιμολόγιο, οι έξυπνοι μετρητές και οι χρεώσεις

Τις φωτιές των υπέρογκων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, επιχειρούν να σβήσουν οι καταναλωτές. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρέφονται στα "πορτοκαλί" ή δυναμικά τιμολόγια, που μειώνουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο η  εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών στα σπίτια, γίνεται με ρυθμούς χελώνας.

ηλεκτρικό ρεύμα - μετρητής - πυλώνας - τιμολόγιο

Της Ηρώς Ράντου 

Οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να καίνε τις τσέπες των καταναλωτών.

Τη φωτιά θα περιορίσουν τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος, αφού μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

«Το πορτοκαλί ή δυναμικό τιμολόγιο χρεώνει την κιλοβατώρα ώρα-ώρα μέσα στο 24ωρο και όχι με βάση μια μέση ημερήσια τιμή η οποία θα ανακοινώνεται μια ημέρα πριν για την επόμενη ημέρα», όπως αναφέρει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, στον ΑΝΤ1.

 Κάρτες

Στην διάρκεια της ημέρας η τιμή της μεγαβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως και 500 ευρώ όταν μπαίνουν σε λειτουργία οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, συνεπώς δεν συμφέρει η μέση αλλά… η πιο φθηνή τιμή.

Κάρτες 

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του πορτοκαλί τιμολογίου είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι.

 «Η χαμηλότερη χρέωση της κιλοβατώρας είναι κυρίως τις μεσημεριανές ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα διότι υπάρχει υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά» εξηγεί ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης. 

 «Οι οικιακές συσκευές της τελευταίας 20ετίας έχουν χρονοδιακόπτη οπότε μπορείς να προγραμματίζεις τη λειτουργία τους εξ’ αποστάσεως. Όμως υπάρχουν και οι έξυπνες συσκευές που μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη αξιοποίηση μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό που θα σου δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιείς ή να απενεργοποιείς τη συσκευή ανά πάση στιγμή» τονίζει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Κάρτες

Το ΥΠΕΝ εξετάζει μάλιστα πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση οικιακών συσκευών με έξυπνες.

Κάρτες

Προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις μεσαίας τάσης και μέχρι το τέλος του 2024 θα  εγκατασταθεί μετρητές σε 160.000 από αυτές. Άλλες τόσες θα μπουν στο πορτοκαλί τιμολόγιο μέχρι το τέλος του 2025. Τα νοικοκυριά όμως, θα συνεχίζουν όπως φαίνεται να πληρώνουν το μάρμαρο της ενεργειακής ακρίβειας:  Μόλις 350.000 σπίτια είναι ήδη στο πορτοκαλί τιμολόγιο ενώ η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές θα ολοκληρωθεί… το μακρινό 2030!

Κάρτες

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η κρίση - Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Σπείρα διαρρηκτών: Στον εισαγγελέα τα μέλη της συμμορίας που “άδειασε” 110 σπίτια

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ μίλησαν για το αυριανό ντέρμπι αιωνίων16:52Ιράν: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων16:38Λαμία: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε πέντε παρκαρισμένα αυτοκίνητα16:24World Aquatics: Κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025 η Φωτεινή Τριχά16:10Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:56Ελβετία - Κραν Μοντανά: Από το υπόγειο φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε την έκρηξη15:42Ζελένσκι: Η συμφωνία ειρήνης είναι έτοιμη κατά το 90%, μένει το 10%15:28Πιερρακάκης: Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα15:14H Βουλγαρία υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ15:00Παπαθανάσης: Η Ελλάδα το 2025 κατέγραψε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης14:46Ισραήλ: Οι ισραηλινές αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ14:32Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς14:18Ολλανδία: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε έναν ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ14:04Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά13:50Ταυτοποιήθηκαν 3 ανήλικοι για φθορές σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη13:36Ουκρανία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ουκρανικό πλήγμα με drone εναντίον της Χερσώνας13:22Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 3 άτομα για μεταφορά αλλοδαπών, αρπαγή και εκβίαση13:08Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Ζοχράν Μαμντάνι12:52Νέα ήττα σοκ για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο12:36Μητσοτάκης, Τασούλας, Κακλαμάνης στη δοξολογία στη Μητρόπολη για τη νέα χρονιά12:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο