Γιώργος Λιάγκας: Πήρε φωτιά το σπίτι μου - Έγινε έκρηξη και είδα παντού φλόγες (βίντεο)
Ο Ερντογάν καλεί τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που εμποδίζουν ορισμένες αμυντικές προμήθειες από τη χώρα του και άλλες «μονομερείς» ενέργειες που παρεμποδίζουν την ικανότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιτύχουν μακροπρόθεσμους διμερείς εμπορικούς στόχους.
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν τεθεί υπό πίεση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφωνιών σε θέματα πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Γάζα, καθώς και λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, γεγονός που προκάλεσε αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019. Η Άγκυρα στη συνέχεια επιδίωξε να προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από την Ουάσιγκτον. Η συμφωνία εγκρίθηκε μετά την συναίνεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που επίσης οδήγησε σε βελτίωση των σχέσεων.
Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν έναν μακροπρόθεσμο στόχο διμερούς εμπορίου ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι, αν και πιστεύει ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί, η συνεργασία στη βιομηχανία άμυνας έχει «υστερήσει πολύ» από τις δυνατότητές της λόγω των υφιστάμενων περιορισμών. «Γι’ αυτό, πρέπει να εγκαταλειφθούν μονομερείς εφαρμογές όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου, οι έρευνες και οι κυρώσεις του (νόμου αμερικανικών κυρώσεων) CAATSA»...«Ελπίζω ότι έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα με το έργο εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε να αρθούν μόνιμα οι περιορισμοί στις εξαγωγές στον τομέα αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν . Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει πλεονεκτήματα για τις αλυσίδες εφοδιασμού, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία στην παραγωγή και προμήθεια πυρομαχικών 155mm - ένα σημαντικό βλήμα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά άτομα και εταιρείες της Τουρκίας για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις και δηλώνει ότι δεν θα παρακαμφθούν σε τουρκικό έδαφος.
Εκτός από τα F-16, η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον και για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία, αλλά έχει παραπονεθεί για έλλειψη προόδου λόγω της απροθυμίας του Βερολίνου.
Πηγή: Reuters
Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Δεν παραδίδω την έδρα - Ο Μητσοτάκης έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη της παράταξης
Αχαΐα - Καταγγελία: 65χρονος γυμνασιάρχης παρενόχλησε μαθήτρια