LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Σήμερα 20:06 | Ανανέωση: Σήμερα 20:30

Σύνοδος Κορυφής ΟΗΕ - Μητσοτάκης: Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις

Τι είπε στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύνοδος Κορυφής - ΟΗΕ - Μητσοτάκης

"Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις", τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για Το Μέλλον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης "υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον που διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών".

"Το Σύμφωνο για το Μέλλον αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας συναίνεσης", υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "αναγνωρίζουμε την ανάγκη λήψης δράσης".

«Έχουμε την ευκαρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:

"Εξοχότατοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα, ξεκινώντας, να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στον Γενικό Γραμματέα, χάρη στον οποίο είμαστε σήμερα εδώ για να εγκρίνουμε το Σύμφωνο για το Μέλλον, καθώς και στους συντονιστές, Γερμανία και Ναμίμπια. Σας ευχαριστώ, που αναλάβατε αυτό το σημαντικό και εξαιρετικά σύνθετο έργο.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εδώ σήμερα αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για να υλοποιήσουμε τις πολλές αναλυτικές, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο Σύμφωνο για το Μέλλον. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση, μία εμπιστοσύνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Για το δικό μας καλό και για το καλό των μελλοντικών γενεών.

Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία -και δεν ήταν εύκολο-, σε μια εποχή αυξημένης δυσπιστίας, διχόνοιας, πόλωσης και σύγκρουσης. Καταλήξαμε ωστόσο σε συναίνεση, επειδή γνωρίζουμε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι οι παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε από κοινού ως διεθνής κοινότητα υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιμέρους συμφέροντα περιοχών, χωρών ή κυβερνήσεων.

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος δημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών, πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Στον πυρήνα της ίδρυσής τους ήταν η αναγνώριση ότι υπάρχει κάτι που θα αποκαλούσαμε ζήτημα οικουμενικού συμφέροντος, ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό για την ανθρωπότητα, το οποίο βρίσκεται πάνω και πέρα από τα μεμονωμένα συμφέροντα των κρατών μελών.

Η γενιά που δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθέτησε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ μας άφησε μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά μεταξύ της δικής τους ιστορικής τους στιγμής και της δικής μας είναι η εξής: εκείνοι δημιούργησαν το διεθνές σύστημα αφού υπέστησαν έναν καταστροφικό και πρωτοφανή παγκόσμιο όλεθρο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι προτού είναι πολύ αργά, πριν φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση. Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αποτρέψουμε την καταστροφή που θα μπορούσε να προκληθεί από τις σημερινές παγκόσμιες απειλές με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Το Σύμφωνό μας για το Μέλλον, ως σημείο παγκόσμιας συναίνεσης, αποτελεί μονάχα ένα πρώτο βήμα. Αλλά είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Είναι, τελικά, μια πολιτική δήλωση για δράση. Και η πολιτική βούληση είναι η απαραίτητη κινητήρια δύναμη για δράση, σε εθνικό επίπεδο και, συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα, ως νεοεκλεγέν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε ότι καταλήξαμε σε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα και σημειώνω με ικανοποίηση τη συμπερίληψη παραγράφων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για εμάς, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού ως αναπόσπαστου στοιχείου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό ότι σήμερα ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πολυμερές σύστημα και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτό. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν αναγκαία αυτή η επαναβεβαίωση, η «επιστροφή στα βασικά» του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εφεξής, μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να επιλύσουμε από κοινού τις κύριες προκλήσεις της εποχής μας. Αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Με το Σύμφωνο για το Μέλλον, έχουμε έναν «οδικό χάρτη» που θα μας οδηγήσει εκεί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας.

Σας ευχαριστώ πολύ".

Σύνοδος Κορυφής - ΟΗΕ - Μητσοτάκης

Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον.

Η σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του ΟΗΕ το 2020 για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας.

Η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ και η συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλειδώσει ο χρόνος της έκτης μέσα σε δώδεκα μήνες συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της γείτονος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΚ: 1000 κάμερες θα καταγράφουν παραβάσεις – Πρόστιμα με sms στο κινητό

Ερυθρά Θάλασσα: Επέστρεψε η φρεγάτα “Ψαρά” - Ετοιμάζεται η “Σπέτσαι” (βίντεο)

Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Θα απαντήσω στον ελληνικό λαό και μόνο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣύνοδος Κορυφής ΟΗΕ - Μητσοτάκης: Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσειςΣήμερα 20:06 | Ειδήσεις

Τι είπε στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Θα απαντήσω στον ελληνικό λαό και μόνο (βίντεο)Σήμερα 18:08 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο Μάριος Σαλμάς, λίγες ώρες πριν βρεθεί αντιμέτωπος με την Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου: Μποτιλιάρισμα από ανατροπή οχήματοςΣήμερα 19:02 | Ειδήσεις

Σε ποιο σημείο υπάρχει μεγάλη συμφόριση. Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για το τροχαίο.

Ερυθρά Θάλασσα: Επέστρεψε η φρεγάτα “Ψαρά” - Ετοιμάζεται η “Σπέτσαι” (βίντεο)Σήμερα 14:33 | Ειδήσεις

Η φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" πρόκειται να γίνει η τρίτη φρεγάτα ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού που θα κατευθυνθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, διαδεχόμενη την "ΨΑΡΑ", στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES της Ε.Ε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ - Τραμπ: Αν ηττηθεί δεν θα είναι ξανά υποψήφιος22:20Φωτογράφος διαζυγίων: Το νέο επάγγελμα που ξεκίνησε από την Κίνα 22:06Σεισμός στην Αχαΐα21:53Πάτρα: Πέντε διαρρήκτες “μπούκαραν” σε ένα σπίτι21:39Η διαδερμική δισκοπλαστική στην αντιμετώπιση της οσφυϊκής κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου21:24Τουρκικός Τύπος: Ισραηλινά πλοία ετοιμάζουν επίθεση στον Λίβανο από το Αιγαίο21:10Θεσσαλονίκη: “Μαϊμού” υπάλληλοι της ΔΕΗ έκλεβαν ηλικιωμένους20:57Φωτιές - Κικίλιας: 24% κάτω από το μέσο όρο 20ετίας οι καμένες εκτάσεις φέτος20:44Σύνοδος Κορυφής ΟΗΕ - Μητσοτάκης: Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις20:30Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός: Ζορίστηκε... αλλά πήρε επιβλητική νίκη το τριφύλλι20:16Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 41χρονος για πυροβολισμούς κατά αστυνομικών το 201420:03Missing Alert για την εξαφάνιση 35χρονου19:50Καιρός: άνοδος θερμοκρασίας και πρόσκαιρες βροχές την Δευτέρα19:36Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Θα απαντήσω στον ελληνικό λαό και μόνο (βίντεο)19:23Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου: Μποτιλιάρισμα από ανατροπή οχήματος19:09ΜΗP: Προκλητική η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας στο Καστελλόριζο18:56Super League: Λεβαδειακός και ΟΦΗ μοιράστηκαν από έναν βαθμό18:43Παναθηναϊκός - Αντετοκούνμπο: “Εκτός” λόγω τραυματισμού18:29Nετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ποτέ δεν είχε φανταστεί18:15Ελασσόνα: Αντιδήμαρχος ο νεκρός οδηγός στο δυστύχημα με την φλεγόμενη νταλίκα18:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο