LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Χθες 12:22

Τουρκικός Τύπος: Ισραηλινά πλοία ετοιμάζουν επίθεση στον Λίβανο από το Αιγαίο

Το τουρκικό δημοσίευμα κάνει λόγο για δύο πολεμικά πλοία τα οποία βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο και ετοιμάζονται για απόβαση στον Λίβανο.

Ισραηλ - Χεζμπολαχ - Λιβανος - επιθεση - εκρηξη

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο μεγάλα αποβατικά πλοία που δώρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ισραηλινό ναυτικό ήρθαν στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή τη στιγμή το "INS Nahshon" βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Το πλοίο έχει απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του. Ενώ το «INS Komemiyut» εξέπεμψε σήμα στα 20 μίλια ανοικτά της Ρόδου. Υποστηρίχθηκε ότι τα πλοία προετοιμάζονται για επίθεση στο Λίβανο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Δύο μεγάλα αποβατικά πλοία, τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στο ισραηλινό ναυτικό, ήρθαν στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα πλοία, "INS Nahshon" και "INS Komemiyut", δωρίστηκαν πρόσφατα στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει ενεργά τέτοιου είδους πλοία από το 1948 έως το 1993, ωστόσο θεωρώντας ότι δεν χρειαζόταν νέα αποβατικά πλοία είχε αποσύρει τα παλιά πριν από χρόνια. Ενώ το γεγονός ότι το Ναυτικό του Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι να αποκτά αποβατικά πλοία πριν από 5 χρόνια ήταν στην πραγματικότητα ένας προάγγελος των σχεδίων εισβολής.

Όπως έγινε γνωστό, το «INS Nahshon», το οποίο το φέρανε από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2023, και το «INS Komemiyut», που το φέρανε τον Ιούνιο του 2024, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Το «INS Nahshon» αυτή τη στιγμή φέρεται να βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενώ το γεγονός ότι το πλοίο έχει απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του (AIS), κέντρισε την προσοχή. Από την άλλη το «INS Komemiyut» έδωσε για τελευταία φορά σήμα σε απόσταση 20 μιλίων από τα ανοικτά της Ρόδου. Ο ελληνικός Τύπος ανακοίνωσε ότι και αυτό το πλοίο θα ελλιμενιστεί στη Σούδα.

Προετοιμασία για αποβίβαση στο Λίβανο

Δεν είναι πρώτη φορά που το Ισραήλ βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι οι κινήσεις των δύο αποβατικών πλοίων προκαλούν περιέργεια. Η εφημερίδα «Πενταπόσταγμα», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή απέχει μόνο ένα βήμα, μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Η παρουσία ισραηλινών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, καθώς η ελληνική και η ισραηλινή αεροπορία διεξάγουν κοινές ασκήσεις τουλάχιστον μια φορά κάθε έξι μήνες, στο πλαίσιο της οποίας ελληνικά αεροσκάφη εκπαιδεύονται στον εναέριο ανεφοδιασμό. Ωστόσο, στα μέσα αυτής της εβδομάδας, δύο πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού που έπλεαν στις Κυκλάδες απενεργοποίησαν το σήμα AIS τους, γεγονός που πυροδότησε την περιέργεια πολλών. Πρόκειται για το "INS Komemiyut" και το "INS Nahshon".

Το Πενταπόσταγμα επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές και πηγές στο Ισραήλ σχετικά με τα πλοία. Ωστόσο, δόθηκαν δύο διαφορετικές εξηγήσεις. Οι ελληνικές κρατικές πηγές ανέφεραν ότι  πρόκειται για πλου που έχει να κάνει με τον ετήσιο εκπαιδευτικό ταξίδι των δοκίμων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Ενώ σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές, τα δύο πλοία πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή δοκιμαστικά πλου στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σεναρίου που προβλέπει την απόβαση ισραηλινών δυνάμεων στο λιμάνι της Βηρυτού ή βορειότερα, προκειμένου να αιφνιδιάσουν τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ κατά την εισβολή στο Νότιο Λίβανο».

Καθώς η Ελλάδα δουλεύει πάνω σε διάφορα σενάρια σχετικά με την Τουρκία, τα ισραηλινά αεροσκάφη με τις μακρινές πτήσεις προς την Κρήτη εξασκούνταν για έναν πιθανό βομβαρδισμό από το Ιράν.

Θα διευρυνθεί το εύρος των επιχειρήσεων

Τα πλοία που δώρισαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν μεγάλες δυνατότητες αποβίβασης και εφοδιαστικής υποστήριξης. Αυτά τα πλοία κλάσης "General Frank S. Besson" μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό πεζικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και προμηθειών εφοδιασμού (15 άρματα μάχης M1 Abrams ή 82 τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια). Τα πλοία αυτά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη στεριά, διαθέτουν ράμπες τόσο στην πλώρη όσο και στην πρύμνη.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΚ: 1000 κάμερες θα καταγράφουν παραβάσεις – Πρόστιμα με sms στο κινητό

Ερυθρά Θάλασσα: Επέστρεψε η φρεγάτα “Ψαρά” - Ετοιμάζεται η “Σπέτσαι” (βίντεο)

Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Θα απαντήσω στον ελληνικό λαό και μόνο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης - Ερντογάν: “Κλείδωσε” για την Τρίτη η συνάντησηΧθες 23:40 | Ειδήσεις

Πώς θα διεξαχθεί η συνάντηση των δύο ανδρών και ποια θα είναι η ατζέντα της συζήτησης.

Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Θα απαντήσω στον ελληνικό λαό και μόνο (βίντεο)Χθες 18:08 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο Μάριος Σαλμάς, λίγες ώρες πριν βρεθεί αντιμέτωπος με την Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας.

Γάζα: “Θρίλερ” με τον ηγέτη της Χαμάς - Αναφορές ότι ίσως είναι νεκρόςΧθες 23:02 | Ειδήσεις

Τις πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιώσει καμία από τις δύο πλευρές. Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή. Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας (εικόνες)Χθες 23:04 | Ειδήσεις

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωσ ότι ολοκήρωσε τον κύκλο χημειοθεραπειών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δήμος Αθηναίων: Εκατοντάδες προσλήψεις σε διάφορες θέσεις23:59Μητσοτάκης - Ερντογάν: “Κλείδωσε” για την Τρίτη η συνάντηση23:47Super League: “Έκοψε” την ΑΕΚ η Καλλιθέα23:36Γάζα: “Θρίλερ” με τον ηγέτη της Χαμάς - Αναφορές ότι ίσως είναι νεκρός23:25Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας (εικόνες)23:12Μετρό - Κουρέτας: Η Γραμμή 4 προχωράει σε 25 από τις 26 θέσεις23:00Βόλος: Πετροπόλεμος μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων τα ξημερώματα 22:47Super League: Ο Ατρόμητος επικράτησε άνετα κόντρα στη Λαμία22:33ΗΠΑ - Τραμπ: Αν ηττηθεί δεν θα είναι ξανά υποψήφιος22:20Φωτογράφος διαζυγίων: Το νέο επάγγελμα που ξεκίνησε από την Κίνα 22:06Σεισμός στην Αχαΐα21:53Πάτρα: Πέντε διαρρήκτες “μπούκαραν” σε ένα σπίτι21:39Η διαδερμική δισκοπλαστική στην αντιμετώπιση της οσφυϊκής κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου21:24Τουρκικός Τύπος: Ισραηλινά πλοία ετοιμάζουν επίθεση στον Λίβανο από το Αιγαίο21:10Θεσσαλονίκη: “Μαϊμού” υπάλληλοι της ΔΕΗ έκλεβαν ηλικιωμένους20:57Φωτιές - Κικίλιας: 24% κάτω από το μέσο όρο 20ετίας οι καμένες εκτάσεις φέτος20:44Σύνοδος Κορυφής ΟΗΕ - Μητσοτάκης: Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις20:30Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός: Ζορίστηκε... αλλά πήρε επιβλητική νίκη το τριφύλλι20:16Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 41χρονος για πυροβολισμούς κατά αστυνομικών το 201420:03Missing Alert για την εξαφάνιση 35χρονου19:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο