LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2024 14:02 | Ανανέωση: 21 Σεπτεμβρίου 2024 15:55

Σακελλαροπούλου: Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους συνιστά επιτυχή μετάβαση στο νέο κόσμο της εργασίας

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, που με τους φυσικούς κινδύνους και τους κινδύνους μετάβασης αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα υπαρξιακή απειλή για τον για τον κόσμο της εργασίας.

Σακελλαροπούλου - Φλώρινα

Χαιρετισμό στο συνέδριο «Το μέλλον της εργασίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», που συνδιοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και η ΓΣΕΕ στη Φλώρινα, απηύθυνε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η μετάβαση στον νέο κόσμο της εργασίας δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία έναντι των κινδύνων, από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και στενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η «δίκαιη μετάβαση» του εργατικού δυναμικού, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβερνήσεων και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, και προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεννόησης και συνεργασίας, «πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα κάθε προσπάθειας» ενώ η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους «μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας συνεκτικής κοινωνίας και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας, με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σακελλαροπούλου - Φλώρινα

«Αλλεπάλληλες κρίσεις»

Επεσήμανε ότι «οι κοινωνίες και ο κόσμος της εργασίας βρίσκονται μεταξύ αλλεπάλληλων κρίσεων, προσπαθειών ανάκαμψης και ιστορικών μετασχηματισμών» και σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά εργασίας, καθώς το μερίδιο του εισοδήματος των εργαζομένων από την εργασία τους παραμένει στάσιμο, ακολουθώντας μια μακροχρόνια φθίνουσα πορεία παγκοσμίως».

Υπογράμμισε ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση μπορεί να έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα», διαπίστωσε όμως ότι «τα οφέλη αυτής της προόδου δεν κατανέμονται δίκαια, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες». Παράλληλα επεσήμανε ότι το ψηφιακό χάσμα μεταξύ εργαζομένων και κοινωνιών, καθώς και η αλγοριθμική επιρροή στην αυτονομία τους, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, που αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ένα ποιο ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μέλλον».

Σακελλαροπούλου - Φλώρινα

Πρόκληση και υπαρξιακή απειλή η κλιματική αλλαγή

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, που με τους φυσικούς κινδύνους και τους κινδύνους μετάβασης αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα υπαρξιακή απειλή για τον για τον κόσμο της εργασίας. Σημείωσε ότι η μετάβαση σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία «μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, όπως η δημιουργία νέων πεδίων τεχνογνωσίας και καινοτομίας, αγορών και νέων θέσεων εργασίας, διευρύνοντας τις προοπτικές προώθησης της τοπικής ανάπτυξης». Διαπίστωσε ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, όταν το κόστος μετάβασης σε νέες μορφές παραγωγής κατανέμεται άνισα μεταξύ κατηγοριών εργαζομένων και γεωγραφικών περιοχών, «προκαλεί μείωση της οικονομικής παραγωγής και αύξηση της ανεργίας».

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η επόμενη μέρα απαιτεί προσπάθεια και εγρήγορση» και ότι θα «δημιουργηθεί μέσα από τα επιτεύγματα του κόσμου της εργασίας και τις κατακτήσεις των εργαζομένων». Σημείωσε ότι οι κρίσεις των τελευταίων ετών δοκίμασαν τις αντοχές και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας, ενώ οι αγώνες και οι θυσίες των εργαζομένων, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική «να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει επενδύοντας στο ταλέντο, την καινοτομία, και την εξωστρέφεια του ανθρώπινου δυναμικού της και κατέληξε λέγοντας ότι «όσα μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, πηγή εθνικής αυτοπεποίθησης, ανάτασης και προόδου για το αύριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Δωδεκάνησα: Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για άδικη κράτηση στις φυλακές

Χολαργός: Καταδίωξη “μαϊμού” λογιστών που εξαπάτησαν 95χρονη (εικόνες)

Κατεχόμενα - Τουρκία: Θα διαχειριζόμαστε και την “Γαλάζια Πατρίδα” με το κέντρο παρακολούθησης πλοίων

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλκίδα: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του 23χρονου09:53ΝΒΑ: Ο Αντετοκούνμπο με buzzer beater έριξε στο καναβάτσο τους Πέισερς (εικόνες)09:39Κακλαμάνης: Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε ισχύ ο “κόφτης” στη Βουλή09:25Βασιλίσσης Σοφίας: Φωτιά σε τρόλεϊ - Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία09:12Μακελειό Βορίζια: Έφοδος στις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου κρατούνται συγγενείς του 39χρονου08:58Λάρισα: Βοσκός "τα έτσουξε", κατέρρευσε και του έφυγαν τα ζώα08:45Βορίζια - Μαρτυρία συγγενή στον ΑΝΤ1: Καλούν συγγενείς που είναι μακριά να γυρίσουν πίσω08:31Δημοτικά σχολεία: Στάσεις εργασίας από τους δασκάλους όλο τον Νοέμβριο08:17Τσιτσιπάς: Σημαντική υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξη08:04Πλατεία Βάθη: Φωτιά σε διαμέρισμα τα ξημερώματα07:50Ισραήλ: Υπό κράτηση η πρώην γενική εισαγγελέας του στρατού07:37Τραγωδία στη Σερβία: Πέθανε την ώρα του αγώνα ο προπονητής της Ραντνίτσκι - Κατέρρευσαν οι παίκτες (βίντεο)07:24Τροχαίο στη Λάρισα: Μετωπική σύγκρουση με τραυματίες (εικόνες)07:10Χαλκίδα: Νεκρός 23χρονος μετά από επίθεση με μαχαίρι - Ένας ακόμη τραυματίας06:56Εύβοια: Συνελήφθη ηλικιωμένος που έκαιγε κλαδιά σε χωράφι06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Νοεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14«Έφυγε» από τη ζωή ο Echo, ο σκύλος που είχε εντοπίσει τη σορό του Μπάμπη Κούτσικου - "Του αφαίρεσαν τη ζωή"23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης23:43Σύλληψη πέντε ατόμων για παράνομη πώληση ποτών σε ανηλίκους σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη23:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο