LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Σήμερα 13:05 | Ανανέωση: Σήμερα 13:12

Έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Το κονδύλι για τις ευάλωτες ομάδες, οι δικαιούχοι και η “έκπληξη”

Τι αναφέρεται στην σχετική απόφαση του οικονομικού επιτελείου για τον χρόνο καταβολής της, αλλά και την διανομή του ποσού σε ευάλωτες ομάδες.

Διυλιστήρια - Λουτράκι

Του Νίκου Ρογκάκου

Η Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που θα υπολογιστεί στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιριών διύλισης και θα χρηματοδοτήσει το έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους και άλλες “ευάλωτες” ομάδες, χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως προσωρινή, επείγουσα και έκτακτη.

Σύμφωνα με την σχετική Υπουργική Απόφαση, η δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή της πραγματοποιείται εφάπαξ έως την 28η Φεβρουαρίου 2025.   

Η εισφορά, που θα υπολογιστεί με συντελεστή 33% στα κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% το μέσο όρο των ετών 2018- 2021, επιβαρύνει τις εταιρίες με τζίρο από: 

  • εξόρυξη λιθάνθρακα 
  • εξόρυξη λιγνίτη 
  • άντληση αργού πετρελαίου 
  • άντληση φυσικού αερίου 
  • παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης) 
  • παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.  

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Το κονδύλι και η “έκπληξη”

Από τους υπολογισμούς που έχει κάνει το ΥΠΕΘΟ, αυτή η έκτακτη εισφορά θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με 243 εκ ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών πριν από τα Χριστούγεννα.  

Το ερώτημα που τέθηκε εξαρχής είναι αν η δυναμική που αναπτύσσει ο Προϋπολογισμός μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για το “κάτι παραπάνω” πριν από το τέλος της χρονιάς και πιο συγκεκριμένα, αν το διαφαινόμενο μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να δημιουργήσει “χώρο” έτσι να λάβουν έκτακτο βοήθημα, ανάλογο με πέρσι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.  

Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι όντως στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στο Μεσοπρόθεσμο που γράφονται αυτές τις ημέρες σε ανοικτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 θα εκτιμάται μεγαλύτερο του 2,1%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν το... κοντέρ έγραφε 2,4- 2,5%, ειδικά από τη στιγμή που αναθεωρήθηκε και επισήμως η εκτίμηση για τουριστικές εισπράξεις 22 δισ αντί 21 δισ ευρώ.  

Σπεύδουν, πάντως, να “προσγειώσουν” όσους θα επιθυμούσαν να αναθερμάνουν τα σενάρια περί “εκπλήξεων”, επισημαίνοντας ότι αυτό που κοιτάνε, πλέον, οι Βρυξέλλες είναι οι δείκτες των δαπανών. “Ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2024, βελτιώνει το σημείο εκκίνησης για τη δημοσιονομική προσπάθεια του 2025”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτή ακριβώς η εικόνα είναι που άνοιξε τον δρόμο για επιπλέον δαπάνες 550 εκ ευρώ την επόμενη χρονιά.  

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Οι φετινές δαπάνες υπολογίζεται ότι στο τέλος της χρονιάς θα “τρέχουν” με 2,65%, δηλαδή οριακά υψηλότερα από τις κατευθύνσεις που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνοντας στο νου τη γνωστή ρήση “ό,τι δώσαμε, δώσαμε”. Από την άλλη, πάντα θα πρέπει να κρατά κανείς κάποια επιφύλαξη, γιατί όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων ετών, όλο και κάποιοι... λαγοί βγαίνουν από το καπέλο.  

Οι δικαιούχοι  

Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, η έκτακτη ενίσχυση του Δεκεμβρίου θα καταλήξει σε 1.899.000 δικαιούχους. Ειδικότερα:  

  • σε 670.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ:
  1. για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ 
  2. για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ 
  3. για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ. 
  • οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού 
  • οι 37.000 δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, θα λάβουν 200 ευρώ  
  • Οι 185.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 200 ευρώ  
  • Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ 
  • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗλεκτρική Διασύνδεση: Ελλάδα - Κύπρος υπέγραψαν το Πλαίσιο ΚατανόησηςΣήμερα 14:38 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το πλαίσιο και τις σχετικές αποφάσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες

ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Το “πραξικόπημα”, το καταστατικό και οι προτάσειςΣήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Τι δήλωσαν και πρότειναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Βία ανηλίκων - Νέος Κόσμος: Μαθητές δέχθηκαν άγρια επίθεση από εξωσχολικούςΣήμερα 12:59 | Ειδήσεις

Άλλο ένα βίαιο περιστατικό με πρωταγωνιστές μαθητές. Τι ακριβώς συνέβη και πώς έγινε η συμπλοκή.

Σεξουαλική κακοποίηση εγγονιών από τον παππού τους - Μητέρα παιδιών: Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου...Σήμερα 10:48 | Ειδήσεις

Τι εξομολογείται η μητέρα των τεσσάρων παιδιών που έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τους τον παππού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηλεκτρική Διασύνδεση: Ελλάδα - Κύπρος υπέγραψαν το Πλαίσιο Κατανόησης15:27ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Το “πραξικόπημα”, το χρονοδιάγραμμα και οι προτάσεις 15:14Σπάτα: Συναγερμός για πυροβολισμούς15:01Μπρούκλιν: Τραυματίες από πυροβολισμούς για τον αφοπλισμό άνδρα με μαχαίρι (βίντεο)14:47ΣΥΡΙΖΑ: Στην Άρτα ο Κασσελάκης - Σπόντες από τη Γεροβασίλη (εικόνες)14:33Εξάρχεια: Συνελήφθη δραπέτης φυλακών – Έκλεψε μέσα σε 8 ημέρες 14 αυτοκίνητα! (εικόνες)14:20Δωδεκάνησα: Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για άδικη κράτηση στις φυλακές14:07Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τον Μπάιντεν δυτικούς πυραύλους για να χτυπήσει τη Ρωσία13:53Revenge porn – Καταγγελία 17χρονου: “Πήραν” φωτογραφίες του μέσω Social Media και του ζητούσαν λύτρα13:40Βία ανηλίκων - Νέος Κόσμος: Μαθητές δέχθηκαν άγρια επίθεση από εξωσχολικούς13:26Έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Το κονδύλι για τις ευάλωτες ομάδες, οι δικαιούχοι και η “έκπληξη”13:12Χολαργός: Καταδίωξη “μαϊμού” λογιστών που εξαπάτησαν 95χρονη (εικόνες)12:59Τουρκία - Μπαϊρακτάρ: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το πιο σημαντικό τμήμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”12:45Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το πρόγραμμα στις ΗΠΑ και η συνάντηση12:31Αντιπλημμυρική προστασία - Χαρδαλιάς: Να μπει τέλος στο γαϊτανάκι της ευθύνης (βίντεο)12:18Πήλιο: Νεκρή γυναίκα σε τροχαίο - “Κόλλησε” το γκάζι του αυτοκινήτου12:04Σεξουαλική κακοποίηση εγγονιών από τον παππού τους - Μητέρα παιδιών: Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου...11:51ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 27 Σεπτεμβρίου11:38Μωραΐτης: Ο Πολάκης είναι ομοφοβικός πραξικοπηματίας - Ο Κασσελάκης πληρώνει την ομορφιά του (βίντεο)11:25Εορτολόγιο - 21 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα11:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο