Έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Το κονδύλι για τις ευάλωτες ομάδες, οι δικαιούχοι και η “έκπληξη”
Του Νίκου Ρογκάκου
Η Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που θα υπολογιστεί στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιριών διύλισης και θα χρηματοδοτήσει το έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους και άλλες “ευάλωτες” ομάδες, χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως προσωρινή, επείγουσα και έκτακτη.
Σύμφωνα με την σχετική Υπουργική Απόφαση, η δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή της πραγματοποιείται εφάπαξ έως την 28η Φεβρουαρίου 2025.
Η εισφορά, που θα υπολογιστεί με συντελεστή 33% στα κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% το μέσο όρο των ετών 2018- 2021, επιβαρύνει τις εταιρίες με τζίρο από:
- εξόρυξη λιθάνθρακα
- εξόρυξη λιγνίτη
- άντληση αργού πετρελαίου
- άντληση φυσικού αερίου
- παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης)
- παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
Το κονδύλι και η “έκπληξη”
Από τους υπολογισμούς που έχει κάνει το ΥΠΕΘΟ, αυτή η έκτακτη εισφορά θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με 243 εκ ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών πριν από τα Χριστούγεννα.
Το ερώτημα που τέθηκε εξαρχής είναι αν η δυναμική που αναπτύσσει ο Προϋπολογισμός μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για το “κάτι παραπάνω” πριν από το τέλος της χρονιάς και πιο συγκεκριμένα, αν το διαφαινόμενο μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να δημιουργήσει “χώρο” έτσι να λάβουν έκτακτο βοήθημα, ανάλογο με πέρσι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι όντως στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στο Μεσοπρόθεσμο που γράφονται αυτές τις ημέρες σε ανοικτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 θα εκτιμάται μεγαλύτερο του 2,1%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν το... κοντέρ έγραφε 2,4- 2,5%, ειδικά από τη στιγμή που αναθεωρήθηκε και επισήμως η εκτίμηση για τουριστικές εισπράξεις 22 δισ αντί 21 δισ ευρώ.
Σπεύδουν, πάντως, να “προσγειώσουν” όσους θα επιθυμούσαν να αναθερμάνουν τα σενάρια περί “εκπλήξεων”, επισημαίνοντας ότι αυτό που κοιτάνε, πλέον, οι Βρυξέλλες είναι οι δείκτες των δαπανών. “Ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2024, βελτιώνει το σημείο εκκίνησης για τη δημοσιονομική προσπάθεια του 2025”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτή ακριβώς η εικόνα είναι που άνοιξε τον δρόμο για επιπλέον δαπάνες 550 εκ ευρώ την επόμενη χρονιά.
Οι φετινές δαπάνες υπολογίζεται ότι στο τέλος της χρονιάς θα “τρέχουν” με 2,65%, δηλαδή οριακά υψηλότερα από τις κατευθύνσεις που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνοντας στο νου τη γνωστή ρήση “ό,τι δώσαμε, δώσαμε”. Από την άλλη, πάντα θα πρέπει να κρατά κανείς κάποια επιφύλαξη, γιατί όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων ετών, όλο και κάποιοι... λαγοί βγαίνουν από το καπέλο.
Οι δικαιούχοι
Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, η έκτακτη ενίσχυση του Δεκεμβρίου θα καταλήξει σε 1.899.000 δικαιούχους. Ειδικότερα:
- σε 670.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ:
- για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ
- για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ
- για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
- οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού
- οι 37.000 δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, θα λάβουν 200 ευρώ
- Οι 185.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 200 ευρώ
- Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ
- Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.