LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2024 21:08

Βόρεια Ελλάδα: Καθηγητής Πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων

Τους ζητούσε μέρος των αποδοχών τους, για προγράμματα τα οποία επέβλεπε. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο.

Δικαστηριο - δικη - σφυρακι

Καθηγητής Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος από Δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης (κατ' εξακολούθηση).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αξίωνε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία επέβλεπε ο ίδιος, την καταβολή τμήματος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος, διαφορετικά απειλούσε ότι θα «μπλοκάρει» την εκτέλεση των πληρωμών τους ή ότι θα τους διαγράψει από τα προγράμματα. Όπως περιγράφεται στο ίδιο κατηγορητήριο, τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ μηνιαίως, για αμοιβαίες που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ, κατά το ίδιο διάστημα.

Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από καταγγελίες που έκαναν οι ερευνητές, οι οποίοι, είτε βρίσκονταν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, είτε εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή. «Με απείλησε ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω τέσσερις μισθούς που είχα λάβει εάν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του ένας από τους καταγγέλλοντες.

Για «συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη» έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός. «Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως "εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα". Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ενοχή του ζήτησε προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας η οποία ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον κατηγορούμενο που τους αξιολογούσε. «Δεν υπέκυψε κανένας στις ορέξεις του, στις πιέσεις του», σημείωσε για τους καταγγέλλοντες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΠΟ: Εγγονός πρώην πρωθυπουργού παρέδωσε αρχαίο αγγείο στην Μενδώνη

Πρώην πράκτορας της CIA στον ΑΝΤ1: Έτσι έστησε το Ισραήλ την επίθεση με τους βομβητές (βίντεο)

Περιφέρεια Ηπείρου - Καχριμάνης: Γιατί δίνουμε 37000 ευρώ σε υπάλληλο για να…κλείνει τα παράθυρα (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ινδονησία: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους - Οι αρχές αναζητούν τους 11 επιβαίνοντες09:50Χρυσή απάτη στον Άγιο Παντελεήμονα: Χειροπέδες σε 4 μέλη σπείρας με χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα09:36Αυστρία: 8 νεκροί από χιονοστιβάδες 09:22Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Ηλικιωμένος βρέθηκε απανθρακωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του09:08Ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα08:54Φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα - Ήχησε το 11208:40Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:26Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Ιανουαρίου 08:12Γενιτσάγ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ σιωπά στις δηλώσεις Γεραπετρίτη - Σκληρή προειδοποίηση γκιουρντενίζ23:59Ε.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς Τράμπ23:46Αστυνομικός φιλοξένησε σπίτι της, μητέρα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά της23:32Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι23:18Μητσοτάκης: Η ερώτηση που τον έφερε σε αμηχανία– “Μη με τρομάζετε έτσι”23:04Η Δανία "εξεπλάγη" από τις δασμολογικές απειλές του Τραμπ22:50Σέρρες: Στο μικροσκόπιο δεύτερη επίθεση στον 17χρονο - Μαρτυρία της αδελφής του στον ΑΝΤ1 για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου22:36Γροιλανδία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στα σχέδια του22:22Θύελλα αντιδράσεων, μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη22:08Ποπάι: ο γκρινιάρης ναυτικός έχει... γενέθλια!21:54Καρδίτσα – ΑΕΚ: Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για την “Ένωση”21:40Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 χάρισε ελπίδα σε Παιδικά Χωριά SOS και Φλόγα21:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο