LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: Χθες 22:31

Καταιγίδα “Μπόρις”: Οι Βρυξέλλες θα αποδεσμεύσουν 10 δις για τις πληγείσες περιοχές

Η επικεφαλής της Κομισιόν συναντήθηκε στην πόλη αυτή με τους ηγέτες τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν από την καταιγίδα Μπόρις. Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους ισχυρούς ανέμους έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι στην Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Καταιγίδα Μπόρις - Πλημμύρες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Βρότσλαβ της Πολωνίας ότι οι Βρυξέλλες θα χορηγήσουν βοήθεια ύψους 10 δισεκ. ευρώ, από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που πλήττονται από τις πλημμύρες.

Η επικεφαλής της Κομισιόν συναντήθηκε στην πόλη αυτή με τους ηγέτες τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν από την καταιγίδα Μπόρις. Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους ισχυρούς ανέμους έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι στην Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

«Εκ πρώτης όψης, είναι δυνατόν να αποδεσμεύσουμε 10 δισεκ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής για τις πληγείσες χώρες. Πρόκειται για επείγουσα αντίδραση» είπε η φον ντερ Λάιεν αφού συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας και τον καγκελάριο της Αυστρίας. «Ήταν σπαρακτικό (…) να βλέπω την καταστροφή και την απόγνωση» που προκάλεσαν οι πλημμύρες, πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ διαθέτει δύο πιθανές πηγές βοήθειας, τα Ταμεία Συνοχής και τα Ταμεία Αλληλεγγύης, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης». «Θα χρησιμοποιήσουμε τα Ταμεία Συνοχής με ασυνήθιστο τρόπο» ώστε να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να καλύψουν τις ανάγκες με ευελιξία, σημείωσε.

Καταιγίδα Μπόρις - Πλημμύρες

Αυτή η περιφερειακή σύνοδος διεξήχθη στο Βρότσλαβ, στη δυτική Πολωνία, μια πόλη 670.000 κατοίκων που πολιορκείται από τα νερά. Σήμερα, η στάθμη ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο της, αν και όχι τόσο όσο είχε καταγραφεί το 1997, όταν το Βρότσλαβ βίωσε καταστροφικές πλημμύρες. Ωστόσο, τα νερά μπορεί να μην υποχωρήσουν για πολλές ημέρες, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των φραγμάτων.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τους κατοίκους να μην εφησυχάζουν πιστεύοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν».

Η βροχή σταμάτησε σε μεγάλο μέρος της περιοχής, αλλά τα φουσκωμένα ποτάμια απειλούν ακόμη πόλεις και χωριά. Σε ορισμένα σημεία το νερό «κατέστρεψε κυριολεκτικά τα πάντα» αφήνοντας ένα τοπίο που θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη» είπε ο υπουργός Υποδομών της Πολωνίας Ντάριους Κλίμτσακ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του λόγω της καταιγίδας Μπόρις, δεν πήγε στη σύνοδο του Βρότσλαβ, όπως και ο Ρουμάνος ομόλογός του, λόγω της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 2 δισεκ. ζλότι (470 εκατ. ευρώ) για τους πληγέντες, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η βοήθεια θα φτάσει το 1 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΠΥΥ – παράνομες συνταγογραφήσεις: Προφυλακιστέοι 5 κατηγορούμενοι

ΗΠΑ: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της (βίντεο)

ΠΑΣΟΚ: Υψηλοί τόνοι μεταξύ των υποψηφίων πριν το ντιμπέιτ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσραήλ: Χτυπά τον Λίβανο από αέρος - Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ (εικόνες)Χθες 23:29 | Ειδήσεις

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της διένεξης, το Ισραήλ εξαπέλυσε απόψε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως μεταδίδουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του ΠροέδρουΧθες 20:58 | Ειδήσεις

Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου, Πόσες υπογραφές απαιτούνται από μέλη της Κ.Ε για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)Χθες 19:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας Belharra.

Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)Χθες 21:14 | Ειδήσεις

Αντιδράσεις προκάλεσε η αγορά από το υπουργείο Τουρισμού, δύο περσικών χαλιών, συνολικού κόστους 18 χιλιάδων ευρώ, από την επιχείρηση Μοιραράκη. Τι απαντά η ίδια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι έδειξε η αυτοψία Λέκκα στο Φαράγγι της Σαμαριάς23:59Ισραήλ: Χτυπά τον Λίβανο από αέρος - Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ (εικόνες)23:48Άλιμος: Αγνοείται 16χρονος που πήγε για μπάνιο23:36Μέσι: Διαιτητής δεν τον απέβαλλε με αντάλλαγμα τη φανέλα του!23:36Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή23:13Καταιγίδα “Μπόρις”: Οι Βρυξέλλες θα αποδεσμεύσουν 10 δις για τις πληγείσες περιοχές23:02Αγρίνιο: Μαθητής συνελήφθη σε κατάληψη σχολείου22:48ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η κόντρα Τζάκρη - Ραγκούση για το “bullying”22:35BCL: Ο ΠΑΟΚ πήρε... το θρίλερ κόντρα στην Οραντέα22:21Δολοφονία Κατσούρη - Εισαγγελία: Στο στόχαστρο των ερευνών αξιωματικοί της ΕΛΑΣ22:08Champions League: Η Μπάγερ Λεβερκούζεν σκόρπισε... στους 4 ανέμους την Φέγενορντ21:54Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)21:41 Φοροδιαφυγή: Έναν μεγαλοπαράγοντα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου και έναν επιχειρηματία στη Μύκονο “έπιασαν” τα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ (βίντεο)21:27ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του Προέδρου21:14Εκλογές - ΗΠΑ: “Τραμπάλα” οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ και Χάρις21:00ΗΠΑ: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της (βίντεο)20:47ΑΑΔΕ: Επιστροφές άνω των 5,3 δις ευρώ μέσα στο 202420:34Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα (εικόνες)20:20ΠΑΣΟΚ: Υψηλοί τόνοι μεταξύ των υποψηφίων πριν το ντιμπέιτ20:07Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο