LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Σήμερα 12:58 | Ανανέωση: Σήμερα 13:05

Η ΑΑΔΕ ψάχνει πολίτες για να τους επιστρέψει λεφτά! Σβήνουν τα mail φοβούμενοι για απάτη

Στο "κυνήγι" εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων έχει αποδυθεί η ΑΑΔΕ για να τους γυρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πολίτης κέρδισε στην φορολοταρία και νόμιζε ότι "του κάνουν πλάκα"!

AP - ΑΑΔΕ

Του Νίκου Ρογκάκου

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν λάβει email από την ΑΑΔΕ, για να δηλώσουν τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να γίνει επιστροφή φόρων, διαγράφουν αμέσως το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φοβούμενοι ότι πρόκειται περί απάτης!

Δεν λείπουν μάλιστα τα περιστατικά όπου φορολογούμενοι κέρδισαν έως και 50.000 ευρώ στη μηνιαία φορολοταρία και έσβησαν απευθείας το email θεωρώντας ότι κάποιος τους κάνει πλάκα ή κάποιος επιτήδειος προσπαθεί να βάλει χέρι στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το φαινόμενο αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διάφορους τρόπους η ΑΑΔΕ ώστε να επιστρέψει φόρους που φτάνουν τα 138 εκατ. ευρώ μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει δηλωθεί ο IBAN.

Συνολικά, σήμερα IBAN δεν έχουν δηλώσει 212.000 ΑΦΜ που είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου.

Σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, στους οποίους η ΑΑΔΕ χρωστά λεφτά αλλά δεν μπορεί να τους τα δώσει τα στοιχεία δείχνουν 1,2 εκατομμύρια ΑΦΜ με συνολικές επιστροφές φόρου 173 εκατ. ευρώ. Προ διετίας η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη καθώς οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας έφταναν τα 3,2 εκατ. και το προς επιστροφή ποσό στα 325 εκατ. ευρώ.

Βασική αιτία που μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου η μη δήλωση IBAN αλλά όχι η μόνη. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει μια σειρά δηλώσεων η επιστροφή φόρου μπλοκάρει, όπως επίσης και σε περιπτώσεις πτώχευσης ή θανάτου του δικαιούχου όπου αρχίζει ο λαβύρινθος αναζήτησης των κληρονόμων, αφού νωρίτερα γίνει αποδοχή κληρονομιάς.


Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κυρίως με τους IBAN η ΑΑΔΕ έχει λάβει σειρά μέτρων. Από μηνύματα στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων μέχρι email και τηλεφωνήματα ( επίκειται νέος γύρος επικοινωνίας) αλλά και «κόφτη» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αν δεν έχει δηλωθεί ο IBAN όπως συνέβη κατά την τελευταία περίοδο υποβολής ( με άρση της υποχρεωτικότητας στο τέλος της διαδικασίας για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία) . Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ανακοινώθηκε η δυνατότητα δήλωσης λογαριασμού ΙΒΑΝ εξωτερικού, που τηρείται εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Επίσης, στην ίδια εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE μπορεί να δηλωθεί λογαριασμός ΙΒΑΝ που τηρείται στην Ελλάδα, σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που δεν έχει ενεργοποιήσει τη σύγχρονη αυτόματη επαλήθευση των δικαιούχων του λογαριασμού ΙΒΑΝ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι  περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα έχουν ενεργοποιήσει διαλειτουργικότητα αυτόματης επαλήθευσης του δικαιούχου του λογαριασμού IBAN, ώστε κατά τη δήλωση του ΙΒΑΝ να ελέγχεται εάν το πρόσωπο που δηλώνει ΙΒΑΝ είναι όντως δικαιούχος του λογαριασμού.

Οι νέες δυνατότητες επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη πίστωση των προς επιστροφή ποσών και καταβολή ποσών από την ΑΑΔΕ στους λογαριασμούς αυτούς.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει το 93% των φόρων που προέκυψαν μετά την έκδοση πιστωτικών εκκαθαριστικών από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει επιστροφές φόρου 600 εκατ. ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Κεφαλογιάννη για τα χαλιά των 17980 ευρώ: Η ανανέωση του γραφείου άργησε 15 χρόνια

Κούγιας: Ο Λύτρας αδικήθηκε, υπερβολική η δίωξη (βίντεο)

Βόλος: Νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)Σήμερα 19:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας Belharra.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του ΠροέδρουΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου, Πόσες υπογραφές απαιτούνται από μέλη της Κ.Ε για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)Σήμερα 21:14 | Ειδήσεις

Αντιδράσεις προκάλεσε η αγορά από το υπουργείο Τουρισμού, δύο περσικών χαλιών, συνολικού κόστους 18 χιλιάδων ευρώ, από την επιχείρηση Μοιραράκη. Τι απαντά η ίδια.

Φοροδιαφυγή: Έναν μεγαλοπαράγοντα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου και έναν επιχειρηματία στη Μύκονο “έπιασαν” τα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ (βίντεο)Σήμερα 20:59 | Ειδήσεις

Τρεις καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, αποκάλυψαν οι ελεγκτικές αρχές. Επιτήδειοι, έκλεβαν το ΦΠΑ σε βάρος των πολιτών και του κράτους και εμφανίζονταν ως μεγαλοεπενδυτές, με ξένα χρήματα. Η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
BCL: Ο ΠΑΟΚ πήρε... το θρίλερ κόντρα στην Οραντέα22:21Δολοφονία Κατσούρη - Εισαγγελία: Στο στόχαστρο των ερευνών αξιωματικοί της ΕΛΑΣ22:08Champions League: Η Μπάγερ Λεβερκούζεν σκόρπισε... στους 4 ανέμους την Φέγενορντ21:54Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)21:41 Φοροδιαφυγή: Έναν μεγαλοπαράγοντα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου και έναν επιχειρηματία στη Μύκονο “έπιασαν” τα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ (βίντεο)21:27ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του Προέδρου21:14Εκλογές - ΗΠΑ: “Τραμπάλα” οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ και Χάρις21:00ΗΠΑ: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της (βίντεο)20:47ΑΑΔΕ: Επιστροφές άνω των 5,3 δις ευρώ μέσα στο 202420:34Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα (εικόνες)20:20ΠΑΣΟΚ: Υψηλοί τόνοι μεταξύ των υποψηφίων πριν το ντιμπέιτ20:07Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)19:53ΕΟΠΥΥ – παράνομες συνταγογραφήσεις: Προφυλακιστέοι 5 κατηγορούμενοι19:40Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης19:26Επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες: Πότε κατατίθεται στους λογαριασμούς19:13Κρήτη: Έπαθε ανακοπή μέσα στο ταξί που τον πήγαινε στο νοσοκομείο και πέθανε19:01Μπαχτσελί: Ο Δένδιας λαχταράει… το βυθό όπως οι παππούδες του18:48Βόλος: Καθηγητής πανεπιστημίου εξαπατούσε πολίτες18:36Χεζμπολάχ – Νασράλα: Σφαγές οι επιθέσεις με τους βομβητές18:23Σαμαριά: Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι τουρίστες από το φαράγγι (εικόνες) 18:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο