LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Χθες 10:55

“Μαύρη” εργασία: Νέοι τύποι ελέγχων στην αγορά

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η «μαύρη» εργασία, με το αρμόδιο υπουργείο να βάζει νέα «όπλα» στη φαρέτρα του.

Ψηφιακή κάρτα εγρασίας

Ένα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, κυρίως όταν αυτή εφαρμοστεί πλήρως, σε επισιτισμό και τουρισμό.

Ήδη, οι έλεγχοι της ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν πως μαύρη, ανασφάλιστη ή υποασφαλισμένη εργασία αφορά τα 6 στα 10 πρόστιμα και τα 7 στα 10 ευρώ που επιβλήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2024.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σημαντικό μέρος των παραβάσεων αφορούσαν και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, του μέτρου που έχει ως κεντρικό στόχο την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, την τήρηση των ωραρίων και την ορθή αμοιβή των υπερωριών, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους εφαρμόζεται.

Έτσι, για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, Αύγουστο, μία στις πέντε παραβάσεις που κατέγραψε η Επιθεώρηση Εργασίας αφορούσε μη σωστή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο νέο μοντέλο καταγραφής ωραρίου. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.039 εργασιακών παραβάσεων που εντοπίστηκαν κατά τον συγκεκριμένο μήνα, οι 206 ή 19,82% αφορούσαν τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας.

Το ωράριο εργασίας άλλωστε αποτελεί… παραδοσιακά ένα πεδίο με έντονη παραβατικότητα, κάτι που φαίνεται καθ’ όλους τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνο τον Αύγουστο οι έλεγχοι ανακάλυψαν 609 παραβάσεις για ζητήματα που αφορούν το ωράριο απασχόλησης και δη την υπέρβαση του δηλωμένου στην Εργάνη ωραρίου, που αντιστοιχούν στο 58,61% του συνόλου των ελέγχων.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στα στοιχεία οκταμήνου (Ιανουάριος - Αύγουστος) καθώς σε σύνολο 8.153 παραβάσεων για εργασιακά ζητήματα, διαπιστώθηκαν 4.694 που σχετίζονται με το ωράριο, δηλαδή αδήλωτη απασχόληση, πίνακες προσωπικού που υποκρύπτουν μη καταβολή υπερωριών, υπέρβαση χρόνου εργασίας και Ψηφιακή Κάρτα.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας Γεώργιος Τζιλιβάκης δήλωσε πως με φετινό στόχο για 67.700 ελέγχους, ήδη στο τέλος Αυγούστου έχουν διενεργηθεί 50.804. Μάλιστα, όπως επισήμανε, «έχουν βρεθεί 11.469 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα 30,6 εκατ. ευρώ πρόστιμα».

Παράλληλα, ο κ. Τζιλιβάκης αναφέρθηκε στον στόχο για ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων της Επιθεώρησης, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επιστημονικό σύστημα «risk analysis», με στόχο η μεγάλη πλειοψηφία των ελέγχων να διενεργείται όπου υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Επίσης, ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής αναφέρθηκε στον στόχο έως το τέλος το έτους, οι έλεγχοι να μην γίνονται με το παλιό παραδοσιακό δελτίο ελέγχου, αλλά με tablet, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και με το λειτουργικό σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Συνολικά 50.804 έλεγχοι και 30,6 εκατ. ευρώ πρόστιμα

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2024 πραγματοποιήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας 50.804 έλεγχοι, καταγράφηκαν 11.469 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 30.610.815 ευρώ.

Μόνο για ζητήματα εργασιακής φύσεως, οι παραβάσεις ήταν 8.153 και τα πρόστιμα ανήλθαν σε αυτή την περίπτωση στο ποσό των 25.719.370 ευρώ. Για αδήλωτη εργασία, εντοπίστηκαν 835 παραβάσεις, που κόστισαν στους παραβάτες 9.450.000 ευρώ.  Άλλα 5.474.120 ευρώ πρόστιμα κλήθηκαν να πληρώσουν επιχειρήσεις για 2.324 παραβάσεις που εντοπίστηκαν στους πίνακες προσωπικού.

Συνολικά 193 κυρώσεις επιβλήθηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας, με πρόστιμα 304.000 ευρώ, ενώ μόνο για την Ψηφιακή Κάρτα τα πρόστιμα ήταν 3.519.290 ευρώ για 1.342 παραβάσεις.  Έτσι, διαπιστώνεται ότι στο οκτάμηνο ανήλθαν στις 4.694, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις να υπολογίζονται σε 18.747.410 ευρώ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 72,89% του συνόλου των προστίμων που αφορούσαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή του μέτρου και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Στόχος είναι, πολύ πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, όλα να είναι έτοιμα καθώς πρόκειται για δύο κλάδους με υψηλή παραβατικότητα αλλά και μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Ήδη, στη Γενική Γραμματεία Εργασίας συγκεντρώνονται ερωτήματα προκειμένου να ομαδοποιηθούν και να επιλυθούν, με παρεμβάσεις όπου κριθούν αναγκαίες, για την ορθή και καθολική χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, που τέθηκαν και τυπικά υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης «σε πραγματικό χρόνο» από την 1η Ιουλίου, είναι θετικά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση των δηλωμένων υπερωριών.

Όπως άλλωστε δήλωσε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί αλλά και οι ειδικές συνθήκες που πρέπει να ξεπεραστούν, λόγω της φύσης τόσο των τουριστικών ειδικοτήτων όσο και της ιδιαιτερότητας του κλάδου του επισιτισμού.

Πηγή: capital.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Ολονύχτιο “σφυροκόπημα” από το Ισραήλ (εικόνες)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή

Εορτολόγιο - 20 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤουρισμός: Απροσδόκητη μείωση εισπράξεων τον ΙούλιοΣήμερα 11:43 | Ειδήσεις

Μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών αλλά με μικρότερη μέση δαπάνη καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ. Πόσο αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πιερρακάκης: Πολλές αποβολές για κινητά στα σχολεία - Οι συγχωνεύσεις τμημάτων είναι λύση, όχι πρόβλημα (βίντεο)Σήμερα 09:39 | Ειδήσεις

Τι  τι είπε ο Υπ. Παιδείας στον ΑΝΤ1 για τα κενά καθηγητών στα σχολεία, τις διαμαρτυρίες για συγχωνεύσεις τμήμάτων, το προβλήματα στο ολοήμερο σχολείο και το bullying.

ΑΑΔΕ - myDATA: Mail σε 155000 επιχειρήσεις για ψηφιακά παραστατικάΣήμερα 11:11 | Ειδήσεις

Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται το e - mail της ΑΑΔΕ για την έκδοση και διαβίβαση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης στο myDATA.

“Το Πρωινό” - Εύζωνας: Γιατί δάκρυσα στην τελευταία υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά (βίντεο)Σήμερα 10:45 | Ειδήσεις

Ο 24χρονος εύζωνας, ο οποίος έγινε viral στα social media επειδή δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία μίλησε στην εκπομπή"Το Πρωινό" για το βίντεο και για την θητεία του. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρισμός: Απροσδόκητη μείωση εισπράξεων τον Ιούλιο11:43Ακρίτα: Η ανάρτησή της για τον 5ο ΣΥΡΙΖΑ και η... πισίνα11:43ΑΑΔΕ - myDATA: Mail σε 155000 επιχειρήσεις για ψηφιακά παραστατικά11:30“Το Πρωινό” - Εύζωνας: Γιατί δάκρυσα στην τελευταία υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά (βίντεο)11:16ΗΠΑ: Κατηγορίες για “μαζική παρακολούθηση” από τα social media11:03Μητσοτάκης - Ερντογάν: Πότε θα γίνει το ραντεβού στις ΗΠΑ10:49Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία υπηρεσία του - Αποθέωση στα social media (βίντεο)10:35Ενδοοικογενειακή βία: Επιτέθηκε στη σύζυγό του κι έβαλε φωτιά έξω από το σπίτι τους10:22ΠΑΟΚ: Η συνταγή της επιτυχίας για τον αγώνα με τη Γαλατασαράι10:09Καρδίτσα: 62χρονος συνελήφθη για ασέλγεια κατά 12χρονου09:55Πιερρακάκης: Πολλές αποβολές για κινητά στα σχολεία - Οι συγχωνεύσεις τμημάτων είναι λύση, όχι πρόβλημα (βίντεο)09:42ΥΠΠΟ: Εγγονός πρώην πρωθυπουργού παρέδωσε αρχαίο αγγείο στην Μενδώνη09:28Ολλανδία: Σκότωσε με μαχαίρι περαστικό09:15Χαλκιδική: Κάλεσαν την αστυνομία για να διώξουν 10χρονη μαθήτρια που δεν “χωρούσε” στην τάξη09:02Υπουργείο Εργασίας: Ψησταριά σε μπαλκόνι γραφείου! Απο εκεί “τρύπωσαν” οι κλέφτες (βίντεο)08:50Άλιμος: Νεκρός εντοπίστηκε ο 16χρονος αγνοούμενος08:36Περιφέρεια Ηπείρου - Καχριμάνης: Γιατί δίνουμε 37000 ευρώ σε υπάλληλο για να…κλείνει τα παράθυρα (βίντεο)08:22Θεσσαλονίκη: Έσπασε με τσεκούρι το αυτοκίνητο των γειτόνων του (βίντεο)08:09Τριλυράκης στο “Καλημέρα Ελλάδα”: Μιλάμε για κινητά ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα στα σχολεία07:55Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Αποβολή για βίντεο στο TikTok07:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο