LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2024 10:52

Στέγη - ΕΣΑμεΑ: Τα άτομα με αναπηρία αόρατα για την Πολιτεία

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς την Σοφία Ζαχαράκη τα άτομα με αναπηρία, με αφορμή τις εξαγγελίες για τα προγράμματα "Σπίτι μου".

Μπαλκόνι - πολυκατοικία

Επστολή προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, έστειλε την Πέμπτη η ΕΣΑμεΑ, με την οποία ασκεί κριτική για την έλλειψη στήριξης στα άτομα με αναπηρία, αναφορικά με τις εξειδικεύσει για τα προγράμματα "Σπίτι μου Ι' και "Σπίτι μου ΙΙ".

Μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία συνοψίζει την επιστολή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή τις πρόσφατες εξειδικεύσεις για τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ», έγινε γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προγράμματος, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ.

Νέα επιστολή της ΕΣΑμεΑ στους αρμόδιους υπουργούς Σ. Ζαχαράκη και Ν. Παπαθανάση (επισυνάπτεται).

Συνοψίζοντας: με την νέα χρονιά αναμένεται η υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν 20.000 ωφελούμενοι για αγορά κατοικίας μέσω δανειοδότησης που θα καλύπτεται ως εξής: 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Επιπλέον, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Για ακόμα μία φορά τα άτομα με αναπηρία ή και χρόνιες παθήσεις παραμένουν αόρατα και δεν λαμβάνουν καμία στήριξη ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα σχετικά με την εύρεση και απόκτηση κατοικίας.

Τονίζεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ότι η συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, είναι επιβεβλημένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

Ακόμα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το επιπλέον κόστος που απαιτείται μετά την αγορά κατοικίας και για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται για την προσβασιμότητα των χώρων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 4067/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) καθώς η έλλειψη προσβάσιμης κατοικίας είναι εις γνώση της Πολιτείας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στο επερχόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», κρίνεται επιβεβλημένο όλα τα διακριτά μέτρα που αφορούν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να ισχύσουν και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της. Επιπλέον, να προβλεφθεί διπλασιασμός των εισοδηματικών ορίων, όπως ισχύει στην ΚΥΑ για τη συμπερίληψη των ευάλωτων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, για τους δικαιούχους με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: Ισραηλινός βομβαρδισμός σχολείου με εκτοπισμένους (βίντεο)

Χολαργός: Καταδίωξη “μαϊμού” λογιστών που εξαπάτησαν 95χρονη (εικόνες)

Δήμος Αθηναίων για ποντίκια στο Σύνταγμα: Δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο Παντελεήμονα22:22Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον Πούτιν22:08Πάτρα: 50χρονος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις εις βάρος της 9χρονης ανιψιάς του21:54Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη21:40Τραμπ σε Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ "θα εμπλακούν" στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας21:26Βοιωτία: Μηχανή συγκρούστηκε με τρακτέρ – Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής21:12Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44Ευρωμπάσκετ 2025: "Έκοψε" τον Καραγιαννίδη ο Σπανούλης, με 16 διεθνείς συνεχίζεται η προετοιμασία18:30Φωτιά στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας18:16Αρκαδία: Φωτιά σε δασική έκταση στη Βεδουρίτσα - Πιθανώς ξεκίνησε από κεραυνό18:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο