LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2024 12:35

“Εξοικονομώ” 2024: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και εστιασμένο στην Θεσσαλία

Αναλυτικά όλα τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία θα διαχειριστεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα νοικοκυριά.

ΥΠΕΝ - Εξοικονομώ

Σειρά προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης βρίσκονται “στα σκαριά” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του ΥΠΕΝ στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ 2024». Το πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας τα οποία επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Στις ράγες βρίσκεται και το «Εξοικονομώ 2024 για ευάλωτα νοικοκυριά», δηλαδή για νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ, από τα οποία 50 εκατ. ευρώ από αυτά αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας τα οποία επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα.

Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται επίσης και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα», με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του πρώτου προγράμματος. Επίσης, θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας, για την αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και μία δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, «η εξοικονόμηση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την «πράσινη» μετάβαση, ενώ στην υλοποίηση των προγραμμάτων πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Για αυτό τον σκοπό προχωρούμε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως το ότι προτεραιοποιούμε τις κατοικίες με βάση το σύστημα των βαθμοημερών. Ο λόγος είναι πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες κλιματικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή, με συνέπεια η απόκλιση των επενδύσεων να μπορεί να διαφέρει κατά κατακλυσμιαίο τρόπο».

Στην εισαγωγή της παρουσίασής της η κ. Σδούκου έκανε ένα απολογισμό των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης τα οποία έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τα «Εξοικονομώ» τα οποία υλοποιήθηκαν την προηγούμενη 5ετία, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 146.000 κατοικίες. Με τις παρεμβάσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν, οι δικαιούχοι μείωσαν κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αξία των ακινήτων τους. «Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, να αναφερόμαστε σε νούμερα και αριθμούς. Ωστόσο, τα νούμερα δεν είναι όλη την αλήθεια. Γιατί πίσω από τα νούμερα είναι άνθρωποι. Είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. είναι εργαζόμενοι, είναι και άνεργοι, είναι φοιτητές, είναι αγρότες, είναι επιστήμονες, είναι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για αιτήσεις κατοικιών οι οποίες υπήχθησαν και χρηματοδοτήθηκαν, μιλάμε για σπίτια, για νοικοκυριά. Σπίτια τα οποία αναβαθμίστηκαν, “φρεσκαρίστηκαν”, έγιναν πιο ζεστά και πιο φιλόξενα για τους ανθρώπους και τις οικογένειες οι οποίες κατοικούν σε αυτά», υπογράμμισε η Υφυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ποιος είναι ο 58χρονος δράστης

Μαρινάκης: Μετά την ακρίβεια, επόμενη προτεραιότητα η στεγαστική κρίση

Κως: Υπάλληλος ξενοδοχείου κατηγορείται για βιασμό πελάτισσας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟίκος Fitch: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικέςΣήμερα 09:22 | Ειδήσεις

Ένα βήμα πιο κοντά η Ελλάδα για να ανέβει σκαλοπάτι στην επενδυτική βαθμίδα

Άνω Λιόσια: Πώς έγινε η μαφιόζικη επίθεση στον 42χρονο - Τι εξετάζουν οι ΑρχέςΣήμερα 09:07 | Ειδήσεις

Από την πρώτη στιγμή αναζητείται υλικό από κάμερες ασφαλείας, που να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών έτσι ώστε να «χαρτογραφηθεί» το δρομολόγιο τους.

Σήμερα ο τελικός της Eurovision 2025: 17η θα εμφανιστεί η ΚλαυδίαΣήμερα 11:04 | Ειδήσεις

Η Κλαυδία θα εμφανιστεί στην 17η θέση που σύμφωνα με τους Eurofans είναι η θέση που έχει δώσει τις περισσότερες πρωτιές στον διαγωνισμό.

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο ανασφάλιστα και ακινητοποιημένα οχήματα – Ποιοι θα πληρώσουν "τσουχτερά" πρόστιμαΣήμερα 10:01 | Ειδήσεις

Οι παραβάτες μάλιστα που εντοπίζονται απειλούνται με πολύ υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 30.000 ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 23 Μαΐου16:38Ψάρι Βάρδας: 24χρονος δολοφονήθηκε με μαχαίρι16:25Κνωσός: Αγανάκτηση για τη πτώση της τοιχογραφίας με τα δελφίνια16:11Χανιά: Εξιχνιάστηκαν εννέα κλοπές σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα – Δύο συλλήψεις15:58Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές15:44Φθιώτιδα: Βρέθηκε η 14χρονη που είχε εξαφανιστεί15:31Ζαχαράκη: Στο Βατικανό για την ενθρόνιση του Πάπα Λέοντος 14ου 15:18Αγία Βαρβάρα: Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών15:04Ναύπλιο - Τροχαιο: Σοβαρός ο τραυματισμός των επιβαινόντων (εικόνες)14:48ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση: Ο Fitch επιβεβαιώνει την αταλάντευτη πορεία ανάκαμψης14:32Ερντογάν: Χαλαρώνουν επί Τραμπ οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του αμυντικού τομέα της Τουρκίας14:17Βορειοανατολική Αττική: Εξιχνιάστηκε κλοπή με λεία 30000 ευρώ14:00Υγεία: Πέντε λεπτά έκθεσης των παιδιών σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων13:42Θεσσαλονίκη: Φοιτητές από το Yale μαθαίνουν ελληνικά στο ΑΠΘ13:25Πάτρα: Παρέμενε εγκλωβισμένος μισή ώρα κάτω από το ΙΧ του13:11Νομική Σχολή Αθηνών: Αποκατάσταση των βανδαλισμών στους πανεπιστημιακούς χώρους (εικόνες)12:55Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, παντελώς απούσα12:39Πανελλήνιες 2025: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ - Οι δικαιούχοι κι τα κριτήρια 12:21Σέρρες: 50χρονος γιατρός κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του12:03Τελικός Κυπέλλου ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Πώς θα πάνε στο ΟΑΚΑ οι φίλαθλοι των δύο ομάδων11:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο