LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2024 07:17

Βενεζουέλα: Πέντε άνδρες κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας

Οι πέντε άνδρες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων.

Βενεζουέλα - Νίκολας Μαδούρο

Τρεις Αμερικανοί, δύο Ισπανοί και ένας Τσέχος συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα ως ύποπτοι για σχέδιο αποσταθεροποίησης της λατινοαμερικανικής χώρας, ανακοινώθηκε χθες Σάββατο από τον υπουργό Εσωτερικών Διοσντάδο Καμπέγιο.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι ενημερώθηκε για τη «σύλληψη» ενός «αμερικανού στρατιωτικού» στη Βενεζουέλα και αναφέρθηκε σε «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την κράτηση άλλων δύο αμερικανών υπηκόων». Απέρριψε όμως κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Καράκας περί «εμπλοκής» των ΗΠΑ σε «συνωμοσία» με στόχο την «ανατροπή» της κυβέρνησης Μαδούρο.

Η υπόθεση αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον και τη Μαδρίτη, στον απόηχο των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του Ιουλίου στη Βενεζουέλα.

Ο βενεζουελάνος υπουργός Εσωτερικών είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο Ισπανοί φέρονται να συνδέονται με τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες και να σχεδίαζαν τη δολοφονία ενός δημάρχου.

Τον ισχυρισμό αυτόν απέρριψε η ισπανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο Καμπέγιο κατηγόρησε επίσης τρεις Αμερικανούς και έναν Τσέχο για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων.

«Αυτές οι ομάδες επιδιώκουν να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας και εμείς, ως κυβέρνηση, θα απαντήσουμε σθεναρά σε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης», είπε ο Καμπέγιο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας συμπλήρωσε ότι κατασχέθηκαν περίπου 400 τυφέκια που προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε απόπειρα ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας. «Οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής των ΗΠΑ σε σχέδιο συνωμοσίας για την ανατροπή του Μαδούρο είναι κατηγορηματικά ψευδείς», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια δημοκρατική λύση στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα».

Αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Μαδρίτη ζήτησε από το Καράκας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση: «Η ισπανική πρεσβεία ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι ζητεί πρόσβαση στους κρατούμενους προκειμένου να επαληθεύσει την ταυτότητα και την εθνικότητά τους, καθώς και να πληροφορηθεί τις κατηγορίες που τους βαρύνουν».

Οι δύο Ισπανοί συνελήφθησαν ενώ έβγαζαν φωτογραφίες στην πόλη Πουέρτο Αγιακούτσο, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας.

Την Πέμπτη η Βενεζουέλα ανακάλεσε την πρέσβειρά της στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, ενώ κάλεσε τον ισπανό πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη δήλωση της ΥΠΕΞ της Ισπανίας περί «δικτατορίας» Μαδούρο.

Το Καράκας εξοργίστηκε επίσης από την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να συναντήσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στον οποίο παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στη Μαδρίτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Αίγυπτος: Φονική σύγκρουση τρένων (εικόνες)

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι (εικόνες)

Καιρός: Βροχές καταιγίδες και νέα πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLive η υποδοχή της φρεγάτας "Κίμων" - Παρόντες Μητσοτάκης, Δένδιας, ΤασούλαςΣήμερα 07:54 | Ειδήσεις

Το θωρηκτό «Αβέρωφ», η τριήρης «Ολυμπιάς» και έξι πλοία του Στόλου μας υποδέχονται στο Σαρωνικό τον «Κίμωνα».

Παπασταύρου: Η Ελλάδα θα είναι πύλη εισόδου για την μεταφορά Πράσινης Ενέργειας και για την Αμερική και για την Μέση Ανατολή (βίντεο)Σήμερα 10:18 | Ειδήσεις

" Το Antenna Group με το Atlantic Council αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της διασύνδεσης Μέσης Ανατολής - Ευρώπης έχουν δημιουργήσει" είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου στο "Καλημέρα Ελλάδα".

Καρδίτσα: Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Ε65Σήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Θα κρατήσουν το δρόμο ανοικτό καθώς θα τοποθετήσουν τα τρακτέρ στην άκρη του οδοστρώματος.

Γροιλανδία: Η Γερμανία θα στείλει στρατιωτική δύναμη στο νησίΧθες 21:44 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα, η Σουηδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν πως θα στείλουν στρατιωτικό προσωπικό στη Γροιλανδία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης που πουλούσε ναρκωτικά σε μίνι μάρκετ10:50Παπασταύρου: Η Ελλάδα θα είναι πύλη εισόδου για την μεταφορά Πράσινης Ενέργειας και για την Αμερική και για την Μέση Ανατολή (βίντεο)10:36Αυστραλία: Ξαφνικές πλημμύρες στην πολιτεία της Βικτώρια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα10:22Τροχαίο Ατύχημα στο Ηράκλειο: Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στην είσοδο των Μοιρών10:08Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του αυτοκινητοδρόμου λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων09:54Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Βουλγαρία 09:40Ταϊλάνδη: Σημειώθηκε νέα κατάρρευση γερανού σε εργοτάξιο09:26Καρδίτσα: Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Ε6509:12"Δεν θα γίνουν απαγχονισμοί σήμερα ή αύριο", αναφέρουν οι αρχές του Ιράν08:58Εξοπλισμός αυτοκινήτου για τον χειμώνα: Τι να έχω πάντα μαζί;08:44Θεσσαλονίκη: Οβίδα-φάντασμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στον βυθό του λιμανιού08:30Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Προέδρων ΗΠΑ και Κολομβίας στον Λευκό Οίκο08:16Live η υποδοχή της φρεγάτας "Κίμων" - Παρόντες Μητσοτάκης, Δένδιας, Τασούλας08:02Χειρόφρενο και σήμερα τα ταξί της Αττικής07:48Παλαιό Φάληρο: Αστυνομικοί εντόπισαν πιστόλια και σουγιά σε όχημα - Συνελήφθη 56χρονος07:34Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου07:20Παναθηναϊκός - Αταμάν: Κάθε παιχνίδι είναι must-win 07:06Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις διεθνείς αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν06:52Γροιλανδία: Η Γερμανία θα στείλει στρατιωτική δύναμη στο νησί06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Ιανουαρίου06:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο