Μεταναστευτικό: Τα “πυρά” Μητσοτάκη και η αγωνία της ΕΕ για το “σφράγισμα” της Γερμανίας
Των Σπύρου Μουρελάτου και Μαρίας Ανδρικάκη, από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Μήνυμα στο Βερολίνο, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί βάρος, που δεν της αναλογεί στο Μεταναστευτικό εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, που επέκρινε τις πρόσφατες μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας.
Για την απόφαση του Βερολίνου να καταργήσει μονομερώς τη Συνθήκη του Σένγκεν, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με χώρες, που έχουν κοινές ανησυχίες, όπως η Πολωνία και η Αυστρία, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου.
«Η απάντηση όμως δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός.
Χθες, από την Βιέννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμισθεί επιπρόσθετα δημοσιονομικά βάρη, λέγοντας χαρακτηριστικά μετά από την συνάντηση του με τον Αυστριακό Καγκελάριο «να μην έχουμε την απαίτηση από την Ελλάδα, που εξήλθε από βαριά δημοσιονομική κρίση να έχει ένα πιο φιλικό κοινωνικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες απ ό,τι για τους Έλληνες πολίτες».
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το Λιμενικό θα εξακολουθήσει την ενεργητική αποτροπή με το βλέμμα στις πρόσφατα αυξημένες ροές στο νότιο Αιγαίο.
«Η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί. Όταν ξεκινήσει μία βάρκα από την Τουρκία ο σκοπός μας είναι να γυρίσει πίσω στην Τουρκία με ασφάλεια», υπογράμμισε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.
Ενόψει της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε 10 ημέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ισχυροποιείται αμυντικά, τονίζοντας ότι «Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα».
Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη
Αγωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί η στροφή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, μετά την απόφαση να κλείσει τα σύνορά της και να αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν για 6 μήνες. Οι πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραστες και στο εσωτερικό, καθώς η ενισχυμένη ακροδεξιά επενδύει στην ακραία ρητορική, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.
Σκληρή ήταν η απάντηση του Όλαφ Σολτς στον Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Γερμανία, μετά την αποχώρηση του αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών από τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας διαμηνύει ότι ναι μεν η χώρα βασίζεται στους μετανάστες, από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να περνάει τα σύνορα οποιοσδήποτε, χωρίς να έχει υποβληθεί σε έλεγχο.
«Έχουμε 30.000 απορρίψεις στα σύνορα, ως αποτέλεσμα των συνοριακών ελέγχων που έχουν γίνει, απ' όταν ξεκινήσαμε. Μη λέμε παραμύθια εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις πιθανότητες για άρνηση εισόδου, στο πλαίσιο του νόμου», επεσήμανε ο Γερμανός Καγκελάριος.
Με όλο και περισσότερες αντιδράσεις εντός κι εκτός Γερμανίας για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση ζητά τη συνεργασία τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και της ευρωπαϊκής γειτονιάς της, ώστε να επιτύχει το σχέδιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης. Με τις ομοσπονδιακές εκλογές να απέχουν μόλις έναν χρόνο, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, που όλο και κερδίζει έδαφος, θέτει ως κεντρικό ευρωπαϊκό πρόβλημα τους μετανάστες, ζητά φράχτες στα σύνορα και υιοθετεί την αρχή «ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι», δηλαδή κοινωνική βοήθεια και επιδόματα μόνο σε Γερμανούς.
Η Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως «Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο ευρωπαϊκό μονοπάτι και θα κρατήσουμε αυτό που μας προστατεύει, κυρίως την ευρωπαϊκή μας ελευθερία, που βασίζεται στη Σένγκεν, αλλά και την ελευθερία μετακινήσεων».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, δεν αντέδρασαν καλά. Η Αυστρία δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ενώ η Πολωνία χαρακτηρίζει τα γερμανικά σχέδια «απαράδεκτα», επειδή αναστέλλεται η Ζώνη Σένγκεν, έστω και προσωρινά.
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, «Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες για την Πολωνία. Θα ζητήσουμε από άλλες χώρες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Βερολίνου να συζητήσουμε για δράσεις εντός της Ε.Ε. Θα μιλήσουμε με όλους τους γείτονες της Γερμανίας».
Την γερμανική απόφαση για το Μεταναστευτικό στηρίζει, προς το παρον, η Ιταλία, ενώ η Κομισιόν, από την πλευρά της, δηλώνει ότι τα μέτρα που επιβάλλει το Βερολίνο, πρέπει να είναι πράγματι έκτακτα και κυρίως προσωρινά και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.
Σε δήλωση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κώστα Αρβανίτη, αναφέρεται πως «Στην Γερμανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σολτς υιοθετεί το αίτημα της ακραίας δεξιάς για αυστηρότερες πολιτικές στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέμει τώρα καθώς οι επαναπροωθήσεις έχουν και γερμανική σφραγίδα προς τις χώρες υποδοχής. Είναι αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συναινούν ώστε η χώρα μας να μετατραπεί σε Γκουαντάναμο της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά καταψήφισε το κατάπτυστο Σύμφωνο Μετανάστευσης, απαιτώντας υποχρεωτική αναλογική μετεγκατάσταση σε όλη την ΕΕ με όλα τα δικαιώματα για τους πρόσφυγες. Τότε, η ΝΔ, λόγω εκλογών, έκανε λαϊκίστικη μικροπολιτική και συμφώνησε και ψήφισε την εθελοντική μετεγκατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και η κ. Βόζεμπεργκ οφείλουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στον ελληνικό λαό για την αποτυχημένη στρατηγική τους».
Το ΚΚΕ αναφέρει «Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι υποκριτικές και παραπλανητικές, αφού όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί το ρόλο του “χωροφύλακα” των ευρωπαϊκών συνόρων και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, από τους Κανονισμούς του Δουβλίνου και την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας μέχρι το σημερινό απάνθρωπο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η “ευελιξία” στον έλεγχο των συνόρων από κάθε κράτος-μέλος στο όνομα “κρίσεων ή απειλών” και ο εγκλωβισμός στις πρώτες χώρες υποδοχής -όλα αυτά που επικαλείται δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση, για να ανοιγοκλείνει τη “στρόφιγγα” των ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου- ήταν στον πυρήνα του νέου Συμφώνου (όπως επίσης προβλέπει και η Συνθήκη Σένγκεν), το οποίο από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ. Μάλιστα, το γεγονός ότι η πολιτική αυτή της Γερμανίας υλοποιείται από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αποδεικνύει τη σύμπτωση των αστικών ευρωενωσιακών δυνάμεων κάθε απόχρωσης στο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ. Εδώ και τώρα να καταργηθεί όλο αυτό το άδικο ευρωενωσιακό πλαίσιο σε βάρος των ξεριζωμένων, οι απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών, οι προβλέψεις του νέου Συμφώνου. Εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία όλων των προσφύγων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους και όχι ανάλογα με τα γεωπολιτικά παζάρια, όπως συμβαίνει με την απαράδεκτη πολιτική “δυο μέτρων και δυο σταθμών” απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες από άλλες χώρες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ (Παλαιστίνη, Συρία, Αφγανιστάν κ.ά.)».
Η Ελληνική Λύση αναφέρει «Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωτοφανή απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει ουσιαστικά την ζώνη Σένγκεν, αποτελούν τον ορισμό της υποκρισίας. Ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε στον καγκελάριο Σολτς το πράσινο φως για να στέλνει στρατιές παράνομων μεταναστών πίσω στην Ελλάδα, γεγονός που μόνο η Ελληνική Λύση είχε καταγγείλει έγκαιρα, αποκαλύπτοντας και τις συγκεκριμένες πτήσεις που έφευγαν από τις μεγάλες γερμανικές πόλεις προς την Αθήνα. Ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αντί να ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο, ξόδεψε εκατομμύρια για λίγα μόλις χιλιόμετρα, με προβληματική μάλιστα κατασκευή, προκειμένου να έχει ένα προεκλογικό «ντεκόρ» για να φωτογραφίζεται, εξαπατώντας τους Έλληνες. Η ΝΔ άνοιξε την κερκόπορτα σε δουλέμπορους και Γερμανούς για τον «εποικισμό» της Ελλάδας».
Πάτρα: Μηχανή παρέσυρε μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο
Τζον Μπον Τζόβι: Απέτρεψε αυτοκτονία την ώρα γυρίσματος βίντεο κλιπ (βίντεο)
Ιός του Δυτικού Νείλου: Οκτώ θάνατοι και δεκάδες κρούσματα την περασμένη εβδομάδα