Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας
Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, 2024, η Celeste Wallander, Βοηθός Υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, και ο Βασίλης Πάλμας, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέγραψαν στην Λευκωσία, τον Οδικό Χάρτη για την Διμερή Αμυντική Συνεργασία. Οι δύο [αξιωματούχοι] εξέδωσαν μία κοινή ανακοίνωση η οποία είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3900834/joint-statement-by-the-united-states-of-america-and-the-republic-of-cyprus-on-t/
Ο οδικός χάρτης είναι μία θεμελιώδης συμφωνία σχετικά με τις προτεραιότητες και την κατεύθυνση της διμερούς αμυντικής σχέσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, ένα καλοδεχούμενο βήμα προς τα εμπρός στην εταιρική σχέση μας για την ασφάλεια. Η υπογραφή αυτή, οικοδομεί επί του δεύτερου διαλόγου ΗΠΑ-Κύπρου για την αμυντική συνεργασία και την συνεργασία στην ασφάλεια ο οποίος έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να βελτιωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Bloomberg: Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Σομαλία για τη δημιουργία ενός χώρου για τη δοκιμαστική εκτόξευση διαστημικών πυραύλων
Το Bloomberg με τίτλο Turkey Wants Ballistic Missile Test Range, Spaceport in Somalia αναφέρει ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Σομαλία για τη δημιουργία ενός χώρου για τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων και διαστημικών πυραύλων από τη χώρα του Κέρατος της Αφρικής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Άγκυρας απαιτεί δοκιμές μεγάλης εμβέλειας και η θέση της Σομαλίας στο ανατολικό άκρο της ηπειρωτικής Αφρικής είναι ιδανική για βολές προς τον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσαν πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η χώρα βρίσκεται κοντά στον ισημερινό, καθιστώντας την κατάλληλη τοποθεσία για ένα διαστημικό, είπαν. Οι δοκιμές κοντά στον ισημερινό μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμβέλειας και της αποτελεσματικότητας των διαστημικών πυραύλων.
Η Τουρκία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να συμμετάσχει σε μια διαστημική κούρσα, στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούν οι παγκόσμιες δυνάμεις και τα σχέδια για την εκτόξευση ενός πυραύλου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικά χρόνια. Αυτός θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτοξευθεί από τη Σομαλία, είπαν οι πηγές. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι η Σομαλία θα συμφωνήσει στο αίτημά της, σύμφωνα με τις πηγές. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεσαίων δυνάμεων που εισβάλλουν σε όλη την Αφρική, καθώς οι κινεζικές επενδύσεις επιβραδύνονται και οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.
Debate: Η Τέιλορ Σουίφτ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές
Θηβών: Σκοτώθηκε οδηγός με μηχανή που είχε κλαπεί λίγες ώρες νωρίτερα