LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2024 11:48

Παιδιά: Μπανάνες, γιαούρτι και βρώμη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη

Προβληματισμό προκαλούν τα συμπεράσματα της έρευνας, που συνδέουν τις μπανάνες, το γιαούρτι και την βρώμη με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά με προδιάθεση.

Μπανάνες - γιαούρτι

Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όσα τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, διαπίστωσε η ίδια έρευνα.

Επιπλέον, τα προϊόντα από σιτάρι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1.

Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Διαβητης 1 - ζάχαρο 

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα-- όπως μπανάνες--προϊόντα βρώμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς γιατί, όπως προσθέτει η Βιρτάνεν, "πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής".

Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιόητες καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Όπως υπογραμμίζει πάντως η ίδια, είναι πρώιμο να προχωρήσει κάποιος σε συστάσεις για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Παλαιό Φάληρο - Απόπειρα γυναικοκτονίας: Νόμιζε ότι την σκότωσε και κάλεσε την Αστυνομία, αλλά...

Το ναυάγιο της Φαλκονέρας: Άγνωστες εικόνες και η ιστορία του ατμόπλοιου “Αδρίας” που βυθίστηκε το 1951

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Ο απολογισμός για την Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλημέρα Ελλάδα: Με ένα μεγάλο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη ξεκίνησε η εκπομπήΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η παρέμβαση της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, Άννυς Ζιώγα, η οποία εμφανίστηκε από την αίθουσα σύνταξης, βουρκωμένη.

Τάσος Αρνιακός: Είναι δύσκολο να πιστέψω, ότι ο Γιώργος Παπαδάκης δεν είναι πια κοντά μαςΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Αρνιακός μίλησε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για τον αγαπημένο φίλο του και συνεργάτη, Γιώργο Παπαδάκη.

Η δήλωση του Προέδρου του Ομίλου ANTENNA, Θοδωρή Κυριακού, για την απώλεια του Γιώργου ΠαπαδάκηΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ο αποχαιρετισμός του κλείνει με σεβασμό και ειλικρινή ευγνωμοσύνη, με τη σκέψη του να βρίσκεται στην οικογένεια του Γιώργου Παπαδάκη.

Η οικογένεια του ANT1 αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη - Η ανακοίνωσηΧθες 21:57 | Ειδήσεις

Με βαθιά θλίψη η οικογένεια του ΑΝΤ1 αποχαιρετά το αγαπημένο και ιστορικό της μέλος, Γιώργο Παπαδάκη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κινηματογραφική καταδίωξη στον Πειραιά09:56H Mαρία Μπαλοδήμου αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη - Δεν το πίστευα...Έλεγα είναι fake news09:42Τάσος Αρνιακός: Είναι δύσκολο να πιστέψω, ότι ο Γιώργος Παπαδάκης δεν είναι πια κοντά μας09:28Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9/109:14Μετρό Θεσσαλονίκης: Αλλάζει από σήμερα το πρόγραμμα δρομολογίων09:00ΑΑΔΕ: Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι το 202608:43Παναθηναϊκός: Στο στόχαστρο ο Βάθκεθ της Βαλένθια για το αριστερό άκρο της άμυνας08:29Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί του Κραν Μοντανά08:15Ουκρανία: Δυο άμαχοι νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας08:06O γιος του Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στον δρόμο07:52Καλημέρα Ελλάδα: Με ένα μεγάλο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη ξεκίνησε η εκπομπή07:38Αίτημα Κωνσταντοπούλου στον Κακλαμάνη για σύγκληση της Βουλής, μετά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα07:24Νιγηρία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους07:10Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας: Οι ΗΠΑ κυβερνούν τη Βενεζουέλα06:56Δανία - Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιανουαρίου 06:28Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα06:14Ολυμπιακός: Μια ανάσα από το λιμάνι ο Ταιρίκ Τζόουνς23:59Ιωάννινα - Μπλόκα: Νέα κλιμάκωση αποφάσισαν οι αγρότες του νομού23:48ΗΠΑ- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον δικαστή της Νέας Υόρκης 23:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο