LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2024 20:43 | Ανανέωση: 07 Σεπτεμβρίου 2024 20:47

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τα μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος

Τα οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Κυριάκος Μητσοτάκης - 88η ΔΕΘ

Φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση εισοδημάτων των μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, συνταξιούχων, ενστόλων, αγροτών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, είναι τα άμεσα μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας αρχικά τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος. 

«Ζητούμενο είναι η ένταση της ανάπτυξης. Όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους, βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας μας, πράσινη μετάβαση, αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού, και της κλιματικής κρίσης.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν το εισόδημα:

  • Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
  • Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις
  • Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
  • Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
  • Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  • Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  • Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
  • Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.
  • Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  • Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  •  Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
  •  Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)
  •  Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
  • Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  • Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  • Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  • Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
  • Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  • Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  •  Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
  •  Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

  •  Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.


Ειδήσεις σήμερα:

Πάρος: Νεκρός οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με ΙΧ

Τρίκαλα: Κλείδωνε γυναίκα και παιδιά στο σπίτι, όταν έφευγε για δουλειά

Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπαρνιέ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)Σήμερα 20:04 | Ειδήσεις

Φάκελο με άλλους 100 γιατρούς στέλνει στις Αρχές το Υπ. Υγείας. Που βρέθηκαν ράβδοι χρυσού και λίρες. Αναμένεται να αποκαλυφθεί απάτη με "μαϊμού" συνταγοραφήσεις ύψους έως και 80 εκ. ευρώ.

Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)Σήμερα 21:04 | Ειδήσεις

Νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Μπόρις", που σαρώνει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί πολλές περιοχές, στην Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)Σήμερα 20:11 | Ειδήσεις

Ζημίες ή πενιχρά εισοδήματα δηλώνει η πλειονότητα των ελ. επαγγελματιών, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τους. Ποιοι εμφανίζονται ως οι πιο φτωχοί.

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένοΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Ποια ποινή επιβλήθηκε στο άνδρα που παρέσυρε και σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΔΥΠΑ - ΕΠΑΣ: Εκπνέει η διορία για τις αιτήσεις21:45Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)21:32Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη21:18Λιμανάκια - Σύνταγμα: Μπαράζ συλλήψεων από την Τροχαία (εικόνες)21:05Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η δίωξη που ασκήθηκε στον ύποπτο δράστη 20:51“Sounion”: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του τάνκερ (εικόνες)20:38ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)20:25Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)20:11Μακελελέ: Στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήρθα για τα χρήματα (εικόνες)19:58Τραμπ: Η απόπειρα δολοφονίας έγινε λόγω της ρητορικής Μπάιντεν και Χάρις19:44Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση;19:31Όλυμπος: Βρέθηκε σορός Γερμανού που έκανε ορειβασία19:17Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για την παρουσία Δένδια στο Καστελλόριζο19:03ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες 18:49Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δις το πρόγραμμα “Ηρακλής”18:36ΠΑΟΚ: Ο Λόβρεν φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” (εικόνες)18:22Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου στο 8μηνο18:11Ο οίκος Cardin σχεδίασε διαστημικές στολές για... αστροναύτες (βίντεο)17:58Τα νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις – εξαγορές και για την Έρευνα και Καινοτομία17:44Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένο17:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο