LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2024 17:55

Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπαρνιέ

Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν στη Γαλλία κατά τον διορισμό του Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού. "Εύθραυστο" το πολιτικό σκηνικό.

Γαλλία - διαδηλώσεις - αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον κεντροδεξιό Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό, με τα αριστερά κόμματα να τον κατηγορούν ότι υφάρπαξε τις εκλογές.

Ο Μακρόν διόρισε την Πέμπτη τον 73χρονο Μπαρνιέ, έναν συντηρητικό και πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ στο Brexit, πρωθυπουργό έπειτα από δύο μήνες που αναζητούσε το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση αυτή έπειτα από τις εκλογές του Ιουλίου, από τις οποίες προέκυψε μια κατακερματισμένη βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του χθες Παρασκευή ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, που δεν διαθέτει πλειοψηφία, θα περιλαμβάνει συντηρητικά στελέχη και μέλη από το κεντρώο κόμμα του Μακρόν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μετάσχουν σε αυτή και στελέχη της αριστεράς.

Ο Μπαρνιέ είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει το έλλειμμά της.

Γαλλία - διαδηλώσεις - αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η αριστερά, με πρώτο το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι απαρνείται τη δημοκρατία και ότι υφαρπάζει τις εκλογές, αφού ο Μακρόν αρνήθηκε να επιλέξει για τη θέση του πρωθυπουργού την υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του αριστερού συνασπισμού που ήρθε πρώτος σε ψήφους στις εκλογές.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Μακρόν αγνόησε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 55% εκτίμησε ότι τις υφάρπαξε.

Γαλλία - διαδηλώσεις - αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αντιδρώντας στον διορισμό του Μπαρνιέ, το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου Les Republicains είναι πέμπτο σε δύναμη στο κοινοβούλιο με λιγότερους από 50 βουλευτές, τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις είχαν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες κινητοποιήσεις, με ενδεχόμενη κήρυξη απεργίας την 1η Οκτωβρίου.

Η Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσε ότι 130 διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία.

Στο μεταξύ ο Μπαρνιέ συνεχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ένα δύσκολο έργο καθώς είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, την ώρα μάλιστα που το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 πρέπει να συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός διαθέτουν μαζί πλειοψηφία στη βουλή και θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Γαλλία - διαδηλώσεις - αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο Εθνικός Συναγερμός ενέκρινε σιωπηλά τον διορισμό Μπαρνιέ, θέτοντας ωστόσο όρους για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, με το κόμμα να αποκτά καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

«Είναι πρωθυπουργός υπό εποπτεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ζορντάν Μπαρντελά στον σταθμό BFM σήμερα. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάρος: Νεκρός οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με ΙΧ

Τρίκαλα: Κλείδωνε γυναίκα και παιδιά στο σπίτι, όταν έφευγε για δουλειά

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτοψία Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον ΒοτανικόΣήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο του εργοταξίου.

Άρης Μουγκοπέτρος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Με αυτό το χέρι θα δουλέψω στην οικοδομή, για να δώσω στα παιδιά μου όσα θέλουνΣήμερα 11:42 | Ειδήσεις

"Μου στέρησαν τα παιδιά μου", τόνισε ο Άρης Μουγκοπέτρος, στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμωνΣήμερα 12:07 | Ειδήσεις

Σάπια κρέατα στην αγορά, μαζικές κατασχέσεις και βαριά πρόστιμα.

Παράσυρση πεζού στα Άνω Λιόσια: Η ανακοίνωση της Hellenic TrainΣήμερα 10:02 | Ειδήσεις

Λόγω του συμβάντος, αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στο δίκτυο του Προαστιακού Αθηνών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές από 7 Ιανουαρίου 202613:14Αυτοψία Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό13:00Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας12:46Χατζηδάκης: Τα highlights του κυβερνητικού έργου για το 202512:32Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων12:18Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι, πρόστιμα και συλλήψεις για παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές12:04Άρης Μουγκοπέτρος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Με αυτό το χέρι θα δουλέψω στην οικοδομή, για να δώσω στα παιδιά μου όσα θέλουν11:50Αχαρνές: Επίθεση με πέτρα σε εργαζόμενο καθαριότητας - Αναζητούνται οι δράστες11:36Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες11:22Αχαρνές: Της άρπαξαν την τσάντα και την πέταξαν στο δρόμο - Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι11:08Ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει βραβείο ειρήνης από το Ισραήλ10:54Χωρίς αποκλεισμούς παραμένουν τα μπλόκα σε Μπράλο, Αταλάντη, Κάστρο και Θήβα10:40Ντόναλντ Τραμπ: Υπό εξέταση η πώληση F-35 στην Τουρκία10:26Παράσυρση πεζού στα Άνω Λιόσια: Η ανακοίνωση της Hellenic Train10:12"Πάγωσε" η Κεντρική Μακεδονία: -8,6 βαθμοί στο Νευροκόπι 09:58Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των Αρχών σπείρα που ρήμαζε σπίτια και μαγαζιά09:44Σε τροχαίο ενεπλάκη ο Άντονι Τζόσουα - Νεκροί ο προπονητής και ο γυμναστής του πυγμάχου (Βίντεο)09:30Ζευγάρι αντιδρά σε έλεγχο για αλκοτέστ: Εσείς δεν έχετε πιε ποτέ; (βίντεο)09:16Ελ Κααμπί - Κόπα Άφρικα: Ασταμάτητος ο "γκολτζής" του Ολυμπιακού09:02Άνω Λιόσια: Στο νοσοκομείο άνδρας, μετά από παράσυρση από συρμό του Προαστιακού08:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο