LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2024 10:19

Αλ Σίσι - Ερντογάν: Συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια μεταβαίνει στην Τουρκία Αιγύπτιος Πρόεδρος. Η ατζέντα της συνάντησης.

Ταγίπ Ερντογάν - Προεδρικό Παλάτι
Την 'Αγκυρα επισκέπτεται σήμερα, πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο προεδρικό μέγαρο.

Κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα, οι Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Αιγύπτου.

«Όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου θα επανεξεταστούν και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα συζητηθούν πιθανά βήματα για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. «Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδίως για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται οι ευκαιρίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, του τουρισμού και της αμυντικής βιομηχανίας. Ο στόχος για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος κυμαίνεται σήμερα στα 10 δισ. δολάρια, έχει τεθεί στα 15 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αξιολογηθούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 14 Φεβρουάριου φέτος το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Μετά τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2023 και την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία, από τουρκικές πηγές διέρρεε η πληροφορία ότι επίκειτο επίσκεψη του Αλ Σίσι στην 'Αγκυρα, μία επίσκεψη που τελικά δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τελικά, ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε πρώτος το Κάιρο.

Ο πάγος μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να λιώνει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και με τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν σε περίοδο κρίσης και οι διπλωματικές τους σχέσεις υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο επιτετραμμένου. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί στο πλευρό του Αιγύπτιου ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντας τον Αλ-Σίσι «δολοφόνο και πραξικοπηματία».

Στις αρχές Αυγούστου, επισκέφθηκε το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και εκεί είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία και ότι ο ίδιος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μπάντρ Αμπντελάτι συζήτησαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη συνάντηση αυτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Europa League - Conference League: Τα πρώτα “ζόρικα” ραντεβού των ελληνικών ομάδων

Ο γιος έδερνε τη μάνα, ο πατέρας πήγε να τους χωρίσει… και σωριάστηκε νεκρός

Πήλιο: Δασεργάτες “κεραυνοβολήθηκαν” από ρεύμα που χτύπησε τον γερανό τους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείςΣήμερα 15:02 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. 

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείς15:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο