LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2024 09:40

Λειψυδρία – Ελισάβετ Φελώνη: Η υδροδότηση της Αττικής τα επόμενα χρόνια θα είναι σε κίνδυνο

Τι ανέφερε η καθηγήτρια Υδρολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ερωτώμενη για τη συνεχή μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού στις πηγές που τροφοδοτούν την Αθήνα.

Νερό - βρύση

Σε ακραία επίπεδα θα ανέλθει, όπως φαίνεται, ο κίνδυνος της λειψυδρίας στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, για όλη την χώρα αλλά και ιδιαίτερα για την Αττική.

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της διδάκτορα Yδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ελισάβετ Φελώνη, ότι «εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξανά σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες».

Η ίδια σημειώνει πως «για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα, απαιτείται μια ολιστική και μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επάρκεια του νερού για τις επόμενες δεκαετίες. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα για να μειωθούν οι διαρροές νερού, οι οποίες αποτελούν ακόμη σημαντικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας όπως στις αρχές του δεκαετίας του '90 η καθηγήτρια εκτίμησε ότι είναι πιθανό αν και δεν ξέρει πότε η κατάσταση θα χτυπήσει κόκκινο.

Φελώνη - Ελισάβετ - Καθηγήτρια - Υδρολογία

«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα "χτυπήσει κόκκινο" η λειψυδρία στην Αθήνα, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι αλλαγές του κλίματος, η διαχείριση των υδατικών πόρων και η κατανάλωση νερού. Ωστόσο, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, και επαληθευτούν σενάρια τα οποία προβλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20-30%, οι πιθανότητες για σοβαρή λειψυδρία αυξάνονται σημαντικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Αυτό το ενδεχόμενο θα γίνει πιο πιθανό αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση των συστημάτων ανακύκλωσης νερού και η περαιτέρω αξιοποίησή του για χρήσεις όπως η άρδευση, και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση της κατανάλωσης», τόνισε.

Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τόσο σε οικιακό όσο και σε δημόσιο επίπεδο, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία μας, μαζί με την προώθηση τεχνολογιών εξοικονόμησης, όπως έξυπνα συστήματα άρδευσης και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης νερού, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Ακυρώθηκαν αγώνες τρίαθλου λόγω μόλυνσης του Σηκουάνα

Ιταλία: Διαρρήκτης πιάστηκε να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω ληστείας

Καφές: Ακριβότερος από σήμερα σε εστίαση και σούπερ μάρκετ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα ξεκινάει τώρα21:30ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 202621:16Βέλγιο: Εθνική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας – Παραπάνω από 100.000 διαδηλωτές στις Βρυξέλλες (εικόνες)21:02Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μετεγγραφής των φοιτητών20:48Τρόμος στα Βριλήσσια: Βγήκε στον δρόμο με το τσεκούρι (βίντεο)20:34Τροχαίο στη Λαμία: Τραυματισμός οδηγού μετά την εκτροπή νταλίκας20:20Θεσσαλονίκη: Νηπιαγωγός καταδικάστηκε για έκθεση – Τετράχρονο παιδί ξέφυγε από την τάξη της και βρέθηκε στο δρόμο20:06Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:52Ισραήλ: Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε άλλους τέσσερις νεκρούς ομήρους19:37Τραγωδία στη Ρόδο – Νεκροί μετανάστες, μετά την ανατροπή ταχύπλοου19:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:05Τρίκαλα: Γυναίκες αποπειράθηκαν να εισαγάγουν ναρκωτικές ουσίες στις φυλακές…ραμμένες στα μπουφάν τους18:50Ρόδος: Χειροπέδες πέρασαν σε Δανή - Κατέβασε την ελληνική σημαία και χτύπησε αστυνομικό18:36Στο Αυτόφωρο ο άνδρας που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό 43χρονης – Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα18:22Ρόδος: Εγκεφαλικά νεκρό το τρίχρονο κοριτσάκι που βρέθηκε στον πάτο πισίνας18:08Ρέντης: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια – Πώς λειτουργούσαν17:54Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου17:40Χαλκιδική: Σώος εντοπίστηκε ο 42χρονος χειριστής σανίδας SUP17:12Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 52χρονος ογκολόγος που ζήτησε φακελάκι από καρκινοπαθή16:58Αθήνα: Εμπρησμός με γκαζάκια σε κατάστημα παιχνιδιών16:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο