Λειψυδρία – Ελισάβετ Φελώνη: Η υδροδότηση της Αττικής τα επόμενα χρόνια θα είναι σε κίνδυνο
Σε ακραία επίπεδα θα ανέλθει, όπως φαίνεται, ο κίνδυνος της λειψυδρίας στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, για όλη την χώρα αλλά και ιδιαίτερα για την Αττική.
Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της διδάκτορα Yδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ελισάβετ Φελώνη, ότι «εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξανά σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες».
Η ίδια σημειώνει πως «για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα, απαιτείται μια ολιστική και μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επάρκεια του νερού για τις επόμενες δεκαετίες. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα για να μειωθούν οι διαρροές νερού, οι οποίες αποτελούν ακόμη σημαντικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας όπως στις αρχές του δεκαετίας του '90 η καθηγήτρια εκτίμησε ότι είναι πιθανό αν και δεν ξέρει πότε η κατάσταση θα χτυπήσει κόκκινο.
«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα "χτυπήσει κόκκινο" η λειψυδρία στην Αθήνα, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι αλλαγές του κλίματος, η διαχείριση των υδατικών πόρων και η κατανάλωση νερού. Ωστόσο, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, και επαληθευτούν σενάρια τα οποία προβλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20-30%, οι πιθανότητες για σοβαρή λειψυδρία αυξάνονται σημαντικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Αυτό το ενδεχόμενο θα γίνει πιο πιθανό αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση των συστημάτων ανακύκλωσης νερού και η περαιτέρω αξιοποίησή του για χρήσεις όπως η άρδευση, και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση της κατανάλωσης», τόνισε.
Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τόσο σε οικιακό όσο και σε δημόσιο επίπεδο, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία μας, μαζί με την προώθηση τεχνολογιών εξοικονόμησης, όπως έξυπνα συστήματα άρδευσης και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης νερού, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Ακυρώθηκαν αγώνες τρίαθλου λόγω μόλυνσης του Σηκουάνα
Ιταλία: Διαρρήκτης πιάστηκε να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω ληστείας