LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2024 07:15

Εορτολόγιο - 1 Σεπτεμβρίου: Οι σημερινές γιορτές

Ποιους αγίους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά.

Εορτολόγιο - γιορτή - γιορτές

Σήμερα, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται οι:

  • Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες και Ασκήτριες και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

  • Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής
  • Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω
  • Ρουμπίνη,
  • Μαντώ,
  • Αθηνά,
  • Ακριβή,
  • Αντιγόνη, Γόνη,
  • Ασπασία,
  • Αφροδίτη, Φρέγια,
  • Διώνη, Διόνη, Δωδώνη,
  • Ελπινίκη,
  • Ερασμία,
  • Ερατώ, Τέτη,
  • Ευτέρπη,
  • Θάλεια,
  • Θεανώ,
  • Θεονύμφη,
  • Καλλιρόη, Καλλιρρόη,
  • Καλλίστη,
  • Κλειώ,
  • Κλεονίκη,
  • Κλεοπάτρα, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα ,
  • Κοραλία,
  • Ράλλης, Ραλλία, Ραλία, Ραλλού, Ραλού,
  • Μαργαρίτης, Μαργαρίτα, 
  • Μελπομένη, Μέλπω, 
  • Μόσχω, Μοσχούλα,
  • Ουρανία, Ράνια,
  • Πανδώρα,
  • Πηνελόπη,
  • Μπηλιώ, Μπιλιώ, Πίτσα,
  • Πολύμνια, Πολύνα, Πόλυ, 
  • Πολυνίκη,
  • Σαπφώ,
  • Τερψιχόρη,
  • Χαϊδευτός, Χάιδω,
  • Ιησούς
  • Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα 
  • Ισμήνη
  • Πολυτίμη

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:55 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 19:55.

Η Σελήνη είναι 24 ημερών.

Ο βίος των Αγίων Τεσσαράκοντα Παρθένων

Οι Άγιες αυτές γυναίκες έζησαν την εποχή του βασιλέως Λικινίου στην Αδριανούπολη της Θράκης. Ο ηγεμών της περιοχής Βάβδος (περί το 305 μ.Χ.) τις συνέλαβε ως χριστιανές και τις προέτρεπε να προσκυνήσουν τα είδωλα.

Η Κελσίνα, μία εξ αυτών και η πρώτη της πόλεως, μετά τη θαρραλέα ομολογία της πίστεώς της τις εσύναξε όλες στην οικία της μαζί με τον διδάσκαλό τους, διάκονο Άγιο Αμμούν, για να ενισχυθούν προς το μαρτύριο. Ο Αμμούν πήρε το χαρτί με τα ονόματά τους και τα διάβασε δυνατά ένα-ένα. Ύστερα είπε: «Αγωνισθήτε υπέρ του Χριστού δια του μαρτυρίου, διότι έτσι θα καθίσει και ο Δεσπότης Χριστός στην πύλη της ουρανίου βασιλείας και θα σας προσκαλεί μία-μία κατ’ όνομα, για να σας αποδώσει τον στέφανο της αιωνίου ζωής».

Όταν και πάλι τις ανέκρινε ο ηγεμών, ομολόγησαν όλες σταθερά την πίστη τους. Με την προσευχή τους συνέτριψαν τα είδωλα και ο ιερεύς των ειδώλων ανυψώθηκε στον αέρα, μέχρις ότου, βασανιζόμενος από πύρινους αγγέλους, έπεσε νεκρός στη γη. Τότε ο Βάβδος πρόσταξε να κρεμάσουν τον Άγιο Αμμούν, να του ξύσουν τις πλευρές, να κάψουν τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες και να του φορέσουν στο κεφάλι χάλκινη πυρακτωμένη περικεφαλαία.

Επειδή ο Άγιος διαφυλάχθηκε αβλαβής από τα μαρτύρια, οδηγήθηκε μαζί με τις μαθήτριές του από τη Βερόη (σημερινή Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας) στην Ηράκλεια, στον βασιλέα Λικίνιο. Καθ’ οδόν εμφανίσθηκε ο Κύριος και τους ενεθάρρυνε. Φθάνοντας στην πόλη πήγαν στον τόπο, όπου είχαν κατατεθεί τα τίμια λείψανα της Αγίας μάρτυρος Γλυκερίας (βλέπε 13 Μαΐου). Ενώ διανυκτέρευαν εκεί προσευχόμενες, παρουσιάσθηκε η Αγία λέγοντας: «Καλώς ήλθατε, άγιες δούλες του Θεού! Προ πολλού περίμενα την λαμπρή εν Χριστώ συνοδεία σας, για να χορεύσωμε στεφανωμένες όλες μαζί με τους αγίους αγγέλους στην βασιλεία του Χριστού, τον οποίο μέχρις αίματος ομολογήσαμε».

Στην Ηράκλεια τους έριξαν στα θηρία. Οι άγιες γυναίκες μαζί με τον διδάσκαλό τους προσευχήθηκαν όρθιες με υψωμένα τα χέρια, τα δε θηρία κατελήφθησαν από ύπνο και δεν τους άγγιξαν. Την ώρα που οι στρατιώτες άναβαν φωτιά για να τις ρίξουν μέσα, προφήτευσαν στον ασεβή Λικίνιο την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τη νίκη του χριστιανισμού και την κατάργηση της ειδωλολατρίας. Κατόπιν σφραγίσθηκαν με το σημείο του σταυρού και δέκα από αυτές πήδησαν αγαλλόμενες μέσα στις φλόγες υμνώντας τον Θεό, ο οποίος εδρόσισε το πυρ. Έτσι, αυτές μεν ετελειώθησαν εν ειρήνη στην πυρά, οκτώ δε αποκεφαλίστηκαν μαζί με τον διδάσκαλό τους Αμμούν. Από τις υπόλοιπες οι δήμιοι άλλες κατέσφαξαν και σε άλλες έβαλαν στο στόμα πυρακτωμένα σίδερα.

Τα ονόματά τους έχουν διασωθεί στο αρχαίο Μαρτύριόν τους (Bibliotheca Hagiographica Graeca 2280-2281) και είναι: Λαυρεντία η διάκονος, Κελσίνα, Θεοκτίστη (η Θεόκλεια), Δωροθέα, Ευτυχιανή, Θέκλα, Αρισταινέτη, Φιλαδέλφη, Μαρία, Βερονίκη, Ευλαλία (η Ευθυμία), Λαμπροτάτη, Ευφημία, Θεοδώρα, Θεοδότη, Τετεσία, Ακυλίνα, Θεοδούλη, Απλοδώρα, Λαμπαδία, Προκοπία, Παύλα, Ιουλιάνα, Αμπλιανή, Περσίς, Πολυνίκη, Μαύρα, Γρηγορία, Κυρία (η Κυριαίνη), Βάσσα, Καλλινίκη, Βαρβάρα, Κυριακή, Αγαθονίκη, Ιούστα, Ειρήνη, Ματρώνα (η Αγαθονίκη), Τιμοθέα, Τατιανή, Άννα (η Ανθούσα).

Πηγή: ekklisiaonline.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Καφές: Ακριβότερος από σήμερα σε εστίαση και σούπερ μάρκετ

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Ακυρώθηκαν αγώνες τρίαθλου λόγω μόλυνσης του Σηκουάνα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου16:18Στην Αμοργό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης16:04Πάτρα: Έπαθε έφραγμα την ώρα που την έλουζαν στο κομμωτήριο15:50Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση15:36Πάτρα: Ανήλικοι πήγαν να κλέψουν ηλικιωμένο - Έπεσε στην προσπάθειά του να τους πιάσει (Βίντεο)15:22Βόλος: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα (εικόνες)15:08Βουλιαγμένη: Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή όπλων και αρχαιοτήτων14:54Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40Αμαλιάδα: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από φορτηγό - Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος (εικόνες)14:26Πάρος: 40χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος - Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια14:12Όλες οι απαντήσεις για τις υπηρεσίες υγείας στο 156613:58Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω μεθυσμένης τουρίστριας13:44Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες, που δίνουν προοπτική13:30Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (βίντεο)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο