LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2024 19:49

“Σπίτι μου”: Επανέρχεται με διευρυμένα κριτήρια το πρόγραμμα (βίντεο)

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει και ποιους θα αφορά πλέον το πρόγραμμα για αγορά κατοικίας. Τα νέα κριτήρια ένταξης.

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Της Ηρώς Ράντου

Νέος κύκλος του γνωστού προγράμματος «Σπίτι μου» αναμένεται να τρέξει από το νέο έτος, το οποίο μάλιστα θα είναι πιο διευρυμένο.

Το προηγούμενο πρόγραμμα αφορούσε στη χορήγηση φθηνών ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε νέους έως 39 ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Τώρα το πρόγραμμα διευρύνεται, για να συμπεριλάβει και μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια έως 50 ετών, αφού η στεγαστική κρίση δεν αγγίζει μόνο τους νέους.

Τα ακριβά ενοίκια, οι αυξημένες δόσεις δανείων, λόγω τσουχτερών επιτοκίων, η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων αλλά και οι αυστηρές προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων επηρεάζουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

«Με μηδενικό επιτόκιο, σταθερό είναι καλό. Και έχεις και μια δόση 300-350 ευρώ το μήνα με 2 άτομα αν δουλεύουν πιστεύω μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γιατί εμείς είχαμε πάρει δάνειο και εκεί που πληρώναμε 300 τώρα έχει πάει 700», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 δανειολήπτης.

Η αύξηση του σχετικού κονδυλίου αναμένεται να είναι διπλάσια, αφού από το 1 δισ., θα φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ώστε να καλυφθεί ο δανεισμός 20.000 οικογενειών.

Προβλέπεται δε η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων από τις 30.000 ευρώ του προηγούμενου κύκλου στις 40.000 ευρώ ενώ  θα υπάρχει και πάλι η πρόνοια του μηδενικού επιτοκίου για τους πολύτεκνους.

 Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, «αν λοιπόν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα των 150.000 ευρώ μπορεί να δανειστεί μέχρι 135.000 γιατί πρέπει να βάλει το 10% από ίδια κεφάλαια. Και βέβαια έχει και τα έξοδα τα μη δανειοδοτούμενα όπως είναι τα δικηγορικά, τα συμβολαιογραφικά, τα μεσιτικά κοκ τα οποία είναι άλλο ένα 10%. Άρα για μια αγορά των 150.000 θα πρέπει να υπάρχουν ίδια κεφάλαια των 25.000-30.000 τα οποία σε αυτή τη φάση δεν καλύπτονται. Αλλά θα ήταν καλό στο μέλλον να μπορέσουν να καλυφθούν και αυτά».

Η δράση έρχεται να «κουμπώσει» στα υπόλοιπα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής όπως το «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» που επιδοτεί δαπάνες ανακαίνισης κλειστών σπιτιών ώστε να ενοικιαστούν στη συνέχεια για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Μέχρι σήμερα όμως έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής μόνο 1.495 ιδιοκτήτες και για αυτό εξετάζεται ένα μικρό «lifting» ως προς το ύψος της επιδότησης που σήμερα ανέρχεται στο 40% για δαπάνες ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί από το 40% στο 60% ώστε το ποσό να ανέρχεται στις 6.000 από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα

Εθνική Οδός: Τροχαίο και ουρές χιλιομέτρων στη Βοιωτία (εικόνες)

Βόλος – νεκρά ψάρια: Τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν

Παραολυμπιακοί – Γκέντζιου στον ΑΝΤ1: Έχουμε πολλά να δώσουμε, τώρα ξεκινάμε

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)Σήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Τι είπε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο ήρωας αστυνομικός που βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του έσωσε μία μητέρα και την κόρη της που τις είχαν παρασύρει τα ρεύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου περιπατητή13:32Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ13:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η Εισαγγελέας13:03Θεσσαλονίκη - Κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες12:49Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για το Α2112:34Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα12:20Κώστας Μοναχός - Η σύζυγός του στον ΑΝΤ1: Στο τελευταίο “αντίο” θα είμαστε οι δυο μας... (βίντεο)12:06Τραγωδία στη Λάρισα: ΙΧ έπεσε σε κολόνα - Νεκρή η οδηγός11:52Τι είναι το μικροβίωμα ενδομήτριου;11:38Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη11:24Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή 11:10Τραμπ: Δεν συνομιλούμε με την Τεχεράνη10:56Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)10:42 Λιάνα Κανέλλη στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω σε τι βαθμό αγανάκτησης συνεπάγεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)10:28Προεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης και τρεις υφυπουργοί 10:14Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)09:57Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο