LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2024 17:24

Βούτσιτς: Η Σερβία δεν υα μπει στην ΕΕ πριν το 2030

Ο πρόεδρος της Σερβίας για την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλεξάντερ Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι πιθανό να ενταχθεί στην ΕΕ το 2028, μια ημερομηνία την οποία έχουν θέσει ως στόχο για ένταξη άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

"Δεν νομίζω ότι θα αποτελούμε τμήμα της ΕΕ το 2028. Δεν πρόκειται να συμβεί (η ένταξη στην ΕΕ), δεν λέω ψέματα στον λαό μου", είπε ο Βούτσιτς ενώπιον ενός πάνελ στη διάσκεψη ασφαλείας GLOBSEC στην Πράγα.

"Και πιστεύω ότι αν κάποιοι από εμάς ενταχθούν στην ΕΕ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2030, αλλά αυτή είναι απλά η εκτίμησή μου. Τι θα συμβεί στο μεταξύ κανένας δεν το γνωρίζει", δήλωσε ο Βούτσιτς.

Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας-ορόσημο για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη γαλλική Dassault Aviation, κάτι που απομακρύνει τη Σερβία από την αμυντική συνεργασία της με τη Μόσχα.

Για να ενταχθεί στην ΕΕ η Σερβία θα πρέπει να βελτιώσει το δημοκρατικό της προφίλ, το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, την οικονομία της και να πατάξει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Η Σερβία προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ και στους δεσμούς της με τη Ρωσία από την οποία εξαρτάται για το φυσικό αέριο και η οποία υποστήριξε το Βελιγράδι στην αντίθεσή του για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008.

Η Σερβία έχει επανειλημμένως καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προμηθεύει το Κίεβο με πυρομαχικά, αλλά το Βελιγράδι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εναρμονίσει την εξωτερική του πολιτική με εκείνη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, αν θέλει να ενταχθεί στο μπλοκ.

Ειδήσεις σήμερα

Ναρκωτικά: Προσπάθησε να περάσει κοκαΐνη μέσα σε... κεριά (εικόνες)

Κερατσίνι: Η αστυνομική καταδίωξη και το τσαντάκι με τις χειροβομβίδες

Πολύνεκρο τροχαίο – Χανιά: Βγήκε από τη ΜΕΘ η 22χρονη Μαρία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλληνοτουρκικά - Φιντάν: Πρώτα η διπλωματία, αλλά και ο Στρατός μας είναι έτοιμος για όλα...Σήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Για σύμπλεγμα προβλημάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και για την ανάγκη ηρεμίας στην περιοχή, έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Τι δήλωσε για το Ισραήλ και το Ιράν.

Αχαΐα: Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα - Μετέφερε και μαθητές σε σχολείοΣήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την κατάσταση των επιβατών. Πως συνέβη το ατύχημα και το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα.

Συρμός Προαστιακού σε γραμμή Μετρό - Συνδικαλιστές: Έκαναν λάθη και ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγόςΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Συνδικαλιστές από τα σωματεία των εργαζομένων στο Προσωπικό Έλξης και την Hellenic Train εξηγούν τι ακριβώς συνέθη και πού θα μπορούσε να οδηγήσει το λάθος.

Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)Σήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Πώς δισταυρώθηκε διεθνώς το συμπέρασμα ότι ο ηγέτης ήταν νεκρός. Τι ανέφεραν στις σχετικές δηλώσεις τους Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις αλλά και εκπρόσωπος του State Department.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής - Μεταναστευτικό: Αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ09:03Αχαΐα: Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα - Μετέφερε και μαθητές σε σχολείο08:52Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών;08:39Συρμός Προαστιακού σε γραμμή Μετρό - Συνδικαλιστές: Έκαναν λάθη και ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγός08:25Ελληνοτουρκικά - Φιντάν: Πρώτα η διπλωματία, αλλά και ο Στρατός μας είναι έτοιμος για όλα...08:12Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα07:59Ηλεία - Τροχαίο: Νεκρή μία γυναίκα σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων (εικόνες)07:45Πέλλα: Γιατρός καταδικάστηκε για θάνατο ασθενούς από έμφραγμα07:31Εορτολόγιο - 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:18Revenge porn: Εκβίαζε την πρώην με γυμνές φωτογραφίες στον πατέρα της07:04Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)06:50Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 91 σημεία06:36Αθήνα: Βιασμός 6χρονης από 45χρονο06:23Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή06:09Φόρτωσαν 50 κιλά χασίς στο αμάξι και... βγήκαν στην Εθνική Οδό00:00Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Η Βασίλισσα… μάδησε το τριφύλλι23:47Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον Έβρο23:35Θάνατος Σινουάρ: Οι αντιδράσεις και οι ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων23:22ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης το κόμμα23:08Αμβέρσα – Τσιτσιπάς: Δύσκολη νίκη και πρόκριση στους “8”22:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο