LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Αυγούστου 2024 10:37

Αντισύλληψη - ΠΟΥ: Οι νέοι “γυρνούν την πλάτη” στο προφυλακτικό

Ανησυχητικά τα στοιχεία του οργανισμού για την δραστηριοποίηση των νέων στον τομέα αυτό και ιδιαίτερα στα χαμηλότερα ταξικά στρώματα.

Προφυλακτικό - προφυλακτικά - HIV - AIDS - Κορδέλα

Η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων έχει μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια, με «ανησυχητικά» ποσοστά σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 29.08.

«Η κατάσταση αυτή εκθέτει τους νέους σε σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες», τόνισε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 242.000 εφήβους ηλικίας 15 ετών σε 42 χώρες της περιοχής την οποία καλύπτει ο ΠΟΥ Ευρώπης, στην οποία περιλαμβάνεται και η κεντρική Ασία, το ποσοστό των αγοριών το οποίο δήλωσε ότι χρησιμοποίησε προφυλακτικό στην πιο πρόσφατη σεξουαλική του επαφή ήταν 61% το 2022, πτώση από το 70% που ήταν το 2014.

Το ποσοστό των κοριτσιών που δήλωσε ότι χρησιμοποίησε προφυλακτικό στην πιο πρόσφατη σεξουαλική του επαφή έπεσε στο 57% από 63% την ίδια περίοδο.

Σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων (30%) δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε προφυλακτικό ούτε αντισυλληπτικό χάπι κατά την πιο πρόσφατη σεξουαλική του επαφή, ποσοστό το οποίο παραμένει σχεδόν σταθερό από το 2018.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών επίσης παραμένει σταθερή το 2022 σε σχέση με το 2014, με 26% των νέων 15 ετών να δηλώνουν ότι το χρησιμοποίησαν στην πιο πρόσφατη σεξουαλική τους επαφή.

Η έρευνα έδειξε εξάλλου ότι το 33% των εφήβων οι οποίοι προέρχονται από πιο φτωχές οικογένειες δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε προφυλακτικό ούτε αντισυλληπτικό χάπι, έναντι του 25% των εφήβων που προέρχονται από πιο πλούσιες οικογένειες.

«Πολλές χώρες αμελούν την πλήρη, προσαρμοσμένη στην ηλικία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και, όπου είναι διαθέσιμη, δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια με την κατηγορία ότι ενθαρρύνει τις σεξουαλικές συμπεριφορές», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

«Στην πραγματικότητα το να προσφέρουμε σωστές γνώσεις στους νέους την κατάλληλη στιγμή επιτρέπει να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την υγεία», πρόσθεσε.

Για τον ΠΟΥ, εκτός από την αύξηση στα ΣΜΝ και τις μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, η ανεπαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προκαλεί αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και διαταράσσει τη σχολική και επαγγελματική ζωή των νέων.

«Θερίζουμε τους πικρούς καρπούς αυτών των αντιδραστικών προσπαθειών και τα χειρότερα έπονται, αν οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, ο εκπαιδευτικός τομέας και άλλοι σημαντικοί παράγοντες δεν αναγνωρίσουν τις βαθιές αιτίες της τρέχουσας κατάστασης και δεν λάβουν μέτρα για να τη διορθώσουν», κατέληξε ο ΠΟΥ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟμαδικός βιασμός στη Γαλλία: Το ντοκουμέντο που “αποκάλυψε” την φρίκη (βίντεο)Σήμερα 15:16 | Ειδήσεις

Το βίντεο, το οποίο ήταν η αρχή, για να φτάσουν οι Αρχές στην αποκάλυψη της φρικτής υπόθεσης βιασμού της Ζιζέλ Πελικό από δεκάδες άγνωστους άνδρες, ενώ την είχε υπνωτίσει ο άνδρας της.

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 46χρονος οδηγός που παρέσυρε γονείς και παιδίΣήμερα 13:48 | Ειδήσεις

Απολογούμενος στην ανακρίτρια ο 46χρονος φέρεται να παραδέχθηκε ότι είχε πιει ένα ποτήρι τσίπουρο κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε προηγηθεί της τριπλής παράσυρσης.

Δολοφονία - Νέα Σμύρνη: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 44χρονης που σκότωσε τον αδερφό τηςΣήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Η γυναίκα που φέρεται να αντιμετωπίζει νοητικά και ψυχιατρικά προβλήματα παραπέμφθηκε σε ανακριτή για να απολογηθεί, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία.

Χανιά: Έκλεισε ραντεβού με κοπέλα μέσω instagram και βρήκε...6 κουκουλοφόρουςΣήμερα 13:11 | Ειδήσεις

Ο 25χρονος πήγε στο σημείο συνάντησης, αλλά αντί της κοπέλας που είχε γνωρίσει εμφανίστηκαν 6 νεαροί κουκουλοφόροι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεντβέντεφ: Μπορούμε να καταστρέψουμε το Κίεβο και χωρίς πυρηνικά15:59Ομαδικός βιασμός στη Γαλλία: Το ντοκουμέντο που “αποκάλυψε” την φρίκη (βίντεο)15:45Διπλή φορολογία: Στη Βουλή η σύμβαση Ελλάδας - Ιαπωνίας για την αποφυγή της 15:32Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Έχασε τον έλεγχο και “καρφώθηκε” σε κολώνα (εικόνες) 15:18Γεραπετρίτης: Υπάρχουν οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στο Κυπριακό15:05Γιάννενα: Τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό (βίντεο)14:51Super League: Επιστροφή στην δράση με ντέρμπι 14:37Προαστιακός: Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση των τρένων στο σταθμό των Αγίων Αναργύρων14:24Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 46χρονος οδηγός που παρέσυρε γονείς και παιδί14:10“Porto Heli Night Run”: Συνεχίζεται για έκτη χρονιά η αθλητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μίνωα Κυριακού 13:56 Τεντόγλου: Αποχωρώ από το μήκος αν...13:42Χανιά: Έκλεισε ραντεβού με κοπέλα μέσω instagram και βρήκε...6 κουκουλοφόρους 13:29Ερυθρά Θάλασσα - “Sounion”: Κρίσιμη για την αποφυγή περιβαλλοντικής καταστροφής η διάσωση του13:15Δολοφονία - Νέα Σμύρνη: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 44χρονης που σκότωσε τον αδερφό της 13:02Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι: Η Ουγκάντα αποχαιρετά τη μαραθωνοδρόμο που την έκαψε ζωντανή ο πρώην σύντροφός της 12:48ΚΤΕΛ: Οδηγός... κλείδωσε κατά λάθος επιβάτη στην μπαγκαζιέρα του λεωφορείου12:35Κλειστά τα φαρμακεία το Σάββατο του Τιμίου Σταυρού12:21Βραδεμβούργο - Γερμανία: Προβάδισμα της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις12:08Ο Ζελένσκι κατηγορεί ΗΠΑ και Λονδίνο... ότι αποθρασύνουν τον Πούτιν 11:54Πάτρα: Ανήλικος έδειρε 14χρονο ... για τα μάτια μιας κοπέλας (βίντεο)11:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο