LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2024 12:58

Ρεύμα - Μειωμένο τιμολόγιο: Το νυχτερινό φεύγει, το μεσημβρινό έρχεται

Ποιες θα είναι οι νέες ώρες κατά τις οποίες θα ισχύσει το μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας. Ποια η στόχευση του Υπουργείου. Πώς μπορούμε να αιτηθούμε την ενεργοποίηση.

Πλυντήριο ρούχων

Αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο οι οποίες θα έχουν επιδράσεις σε περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτές με συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής), αναμένεται να θεσπιστούν μέχρι και το τέλος του 2024. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι οι παρακάτω:

  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες οι χαμηλότερες χρεώσεις θα εφαρμοστούν πλέον κατά τις μεσημβρινές ώρες, πιθανότατα μεταξύ 14.00 και 16.00. Ένας από τους στόχους που προωθούνται με το νέο αυτό μέτρο είναι η εφαρμογή της χαμηλής χρέωσης, τις παραπάνω ώρες, κατά τις οποίες υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.
  • Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό τιμολόγιο διαφοροποιείται μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου, ανάλογα με τους μήνες κατανάλωσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής, όταν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά. Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πορτοκαλί χρώμα).

Το ισχύον πλαίσιο

Σύμφωνα με τις τωρινές διατάξεις το χειμερινό ωράριο ισχύει από 01.11 μέχρι και 30.04. Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00.

Το θερινό ωράριο ισχύει από 01.05 μέχρι και 31.10, όπου οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23.00 έως τις 07.00.

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω. Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωση της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Αιτήσεις

Η αίτηση για το μειωμένο τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου και η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Τηλεφωνικά στο 800-4004000.

Υπάρχει και επιπλέον δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Σκυλιά κάηκαν ζωντανά μέσα στο παράπηγμα όπου ζούσαν (εικόνες)

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά

ΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία - Νέα Σμύρνη: Ομολόγησε το έγκλημα η αδερφή του θύματοςΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Η Παραολυμπιονίκης φαίνεται πως ομολόγησε στην αστυνομία, πως δολοφόνησε τον αδερφό της, ενώ οι αρχές φαίνεται πως εντόπισαν και το μαχαίρι με το οποίο τέλεσε την πράξη της. 

Moody's: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίαςΣήμερα 07:16 | Ειδήσεις

Ο Moody's σημειώνει ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλούς δείκτες χρηματοπιστωτικής ευρωστίας.

Μεταναστευτικό - FRONTEX: Μεγάλη αύξηση στις ροές στην Ανατολική ΜεσόγειοΧθες 16:53 | Ειδήσεις

Διαβάστε τι αναφέρει η αναλυτική έκθεση της Frontex, για τις μεταναστευτικές ροές. Από που προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες. Ποια είναι τα σημεία εισόδου.

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες εστίες πυρκαγιάς μαίνονται στη χώρα (εικόνες)Σήμερα 07:37 | Ειδήσεις

Πολλές από τις εστίες φωτιάς καταγράφονται σε σημαντικές για τη βιοποικιλότητά τους περιοχές, όπως αυτή του Αμαζονίου και του Παντανάλ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 20 Σεπτεμβρίου09:11Κως: 63χρονος έχασε τη ζωή του μετά από αδιαθεσία08:56Τσαντ ΜακΚουίν: Πέθανε ο γιος του Στιβ ΜακΚουίν08:43Δολοφονία - Νέα Σμύρνη: Ομολόγησε το έγκλημα η αδερφή του θύματος08:29Ολυμπιακός: Χωρίς ΜακΚίσικ στην Κρήτη08:16Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες εστίες πυρκαγιάς μαίνονται στη χώρα (εικόνες)08:02Μεταναστευτικό - FRONTEX: Μεγάλη αύξηση στις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο07:49Εορτολόγιο - 14 Σεπτεμβρίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα07:35Moody's: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας07:22Καιρός: Φθινοπωρινό Σάββατο με νεφώσεις και πτώση θερμοκρασίας07:08 Al Jazeera: Το Ισραήλ ανακαλεί τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων 23:59Φωτιές: 16 εστίες το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα23:45Ανατολική Αττική: 20 νέα λεωφορεία από τον ΟΑΣΑ (εικόνες)23:31Υδροστρόβιλος στον Πατραϊκό Κόλπο (βίντεο)23:17Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Το ΚΚΕ στρατηγικός αντίπαλος της κυβέρνησης23:10H σύγχρονη Καρδιολογία στην Ψηφιακή Εποχή23:02Ενδοοικογενειακή βία - Κρήτη: Άγριος ξυλοδαρμός μητέρας μπροστά στο παιδί της22:48Missing alert για την εξαφάνιση 12χρονης22:34myPyrasfaleiaLive: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την πυρασφάλεια κτηρίων και εγκαταστάσεων22:20Μετωπική σύγκρουση τρένων - Hellenic Train: Οι μηχανοδηγοί έκαναν το καθήκον τους22:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο