LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2024 08:25

“Κλοπή του αιώνα”: Εντάλματα σύλληψης για επιχειρηματία και κυβερνητικό αξιωματούχο

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για την ''κλοπή του αιώνα'' ενώ αναμένεται να δικαστούν δεκάδες ύποπτοι για την υπόθεση που έκανε πάταγο στη χώρα.

Ιρακ

Η ιρακινή δικαιοσύνη εξέδωσε την Τρίτη δυο εντάλματα σύλληψης, σε βάρος επιχειρηματία και πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου για τη φερόμενη εμπλοκή τους για την κλοπή ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εφορία.

Η υπόθεση, γνωστή στο Ιράκ με την ονομασία «η κλοπή του αιώνα», είχε κάνει πάταγο το 2022, όταν αποκαλύφθηκε στη χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά.

Ο βασικός κατηγορούμενος, που συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος και προσέφυγε στο εξωτερικό, είναι ο επιχειρηματίας Νουρ Ζουχάιρ. Δεν έχει παρουσιαστεί σε καμιά ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της δίκης του, που άρχισε στα μέσα Αυγούστου.

Χθες ποινικό δικαστήριο ειδικευμένο σε υποθέσεις διαφοράς «εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νουρ Ζουχάιρ και του Χάιθαμ αλ Τζουμπούρι, πρώην κυβερνητικού συμβούλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αναμένεται να δικαστούν περίπου τριάντα ύποπτοι. Τουλάχιστον έξι τελούν υπό κράτηση ή εν αναμονή έκδοσής τους στο Ιράκ, ανέφερε στις αρχές Αυγούστου κυβερνητική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφοράς.

Το φθινόπωρο, η Γενική Αρχή Φόρων, η ιρακινή εφορία, αποκάλυψε ότι εκλάπησαν 2,5 δισεκ. δολάρια, μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Αυγούστου του 2022, μέσω 247 επιταγών που εξαργυρώθηκαν από πέντε εταιρείες.

Τα χρήματα κατόπιν αναλήφθηκαν σε μετρητά από τους λογαριασμούς των εταιρειών αυτών, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν τραπεί σε φυγή στην πλειονότητά τους.

Ο Νουρ Ζουχάιρ αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο του 2022, αφού επέστρεψε στο κράτος λίγα περισσότερα από 125 εκατ. δολάρια και δεσμεύτηκε να επιστρέψει και το υπόλοιπο ποσό.

Η υπόθεση αυτή είναι «σκάνδαλο (...) το οποίο αφορά όλο το πολιτικό σύστημα, το οποίο επέτρεψε σε ανθρώπους όπως αυτός να διαφύγουν», τόνισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός σχολιαστής Χάμεντ αλ Σάγεντ.

«Η έξοδός του από τη φυλακή ενώ αντιμετώπιζε έρευνα ήταν απόδραση, με συνεργό το πολιτικό σύστημα στο κορυφαίο επίπεδο», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζουχάιρ παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη σε ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να αποκαλύψει πού βρίσκεται. Μέσα ενημέρωσης έκαναν κατόπιν λόγο για τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη στον Λίβανο.

Οι αρχές αγνοούν πού βρίσκεται ο κ. Τζουμπούρι, ο οποίος αρχικά επέστρεψε 2,6 εκατ. δολάρια στην εφορία. «Εδώ και μήνες» σταμάτησε την αποπληρωμή των οφειλών του στο κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στο ιρακινό δικαστικό σύστημα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ενώ η διαφθορά αποτελεί γάγγραινα στους κρατικούς θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση στο Ιράκ, οι καταδίκες πολύ συχνά αφορούν κυρίως στελέχη μεσαίου επιπέδου ή απλούς εκτελεστές, με άλλα λόγια πολύ σπάνια καταδικάζονται πρόσωπα με σημαντικά αξιώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ληστείες στο Νέο Κόσμο: Τους χτύπησαν και έγιναν “καπνός”

Κηφισίας - Τροχαίο: Αμάξι προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου (εικόνες)

“Το καλάθι του μαθητή”: Ξεκίνησε το πρόγραμμα για οικονομικά σχολικά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)Χθες 18:22 | Ειδήσεις

Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης για τους επίμαχους διαλόγους που εμπλέκεται το όνομά του.

Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)Χθες 18:52 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, η Ζέτα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"Χθες 20:14 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή τουΧθες 22:16 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα συναντηθεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα23:59Σοβαρή ξηρασία πλήττει την Ευρώπη – Σε κατάσταση πίεσης πάνω από το 50% της ηπείρου23:50Ιράν: Πρώτη εμφάνιση του Χαμενεΐ ενώπιον κοινού μετά τον πόλεμο των 12 ημερών 23:37Εύβοια: Πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ στον 52χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά 23:23Αμαλιάδα: Προσωρινά κρατούμενη η 48χρονη που κάρφωσε γυναίκα με ψαλίδι23:08Ζελένσκι: Η καλύτερη και πιο παραγωγική συνομιλία μου με Τραμπ22:50Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ - Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 22:33Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη22:17Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παρί στους ημιτελικούς μετά την νίκη κόντρα στη Μπάγερν22:02Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του δημοσιογράφου – Ποια κατηγορία αντιμετωπίζει21:47Αργοστόλι: Άγριος ξυλοδαρμός διανομέα - Τέσσερις συλλήψεις21:32Κρήτη: Φωτιά στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου 21:15Πειραιάς: Συνελήφθησαν μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο (βίντεο)20:59Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"20:45Πλημμύρες στο Τέξας: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (εικόνες)20:29ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ζαχαριάδης20:13Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο